60% din abonamentele de internet fix, contractate de persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel putin 30 Mbps

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat datele statistice cu privire la piata serviciilor de acces la internet si telefonie la puncte fixe pentru anul 2013, date care arata ca, in cazul serviciilor de acces la internet, ritmul de crestere s-a mentinut. In acelasi timp, pe piata serviciilor de telefonie fixa, desi s-au inregistrat cresteri minore ale numarului de linii de acces si ale numarului de abonati, gradul de utilizare a serviciilor a continuat sa scada, volumul de trafic inregistrand o scadere semnificativa.

Astfel, numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins, la sfarsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuala cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor – persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane. In comparatie cu sfarsitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix in banda larga la 100 locuitori a fost de 18,8%, in crestere cu 1,2 puncte procentuale, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3,4 puncte procentuale, pana la 46,2%.

Tendinta de crestere mai accentuata a numarului de conexiuni fixe instalate in mediul rural fata de mediul urban s-a mentinut si pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ 1 milion erau instalate in mediul rural, inregistrand o crestere cu 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 5%.

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, anul 2013 a fost marcat de cresteri in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Astfel, conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% fata de sfarsitul anului 2012), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% fata de sfarsitul anului 2012), in timp ce conexiunile care utilizeaza tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depasit valoarea de 1 milion (+4%, fata de sfarsitul anului 2012).

97% din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implica utilizarea fibrei optice pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps.

In ceea ce priveste piata serviciilor de telefonie fixa, datele raportate arata ca numarul de linii de acces a crescut usor, ajungand la 4,7 milioane (+2% anual). Aceasta crestere a fost datorata, in principal, cresterii numarului de linii corespunzatoare abonatilor persoane juridice (+9%). Numarul de abonati la servicii de telefonie fixa era de 4,04 milioane, fiind relativ constant fata de sfarsitul anului 2012 (+1%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 51% la sfarsitul anului 2013.

Traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe a continuat tendinta descendenta si pe parcursul anului 2013, ajungand la aproximativ 5,1 miliarde minute (-7% anual). Traficul in propria retea fixa a inregistrat o scadere anuala de aproximativ 14% (pana la 2,5 miliarde minute), in timp ce traficul catre alte retele fixe a inregistrat o scadere de 5% (pana la aproximativ 1 miliard minute). In acelasi timp, traficul catre retelele mobile a inregistrat o crestere de +6% (pana la 1,3 miliarde minute), iar traficul catre retele din afara Romaniei o crestere de 9% (pana la 0,3 miliarde minute).

In anul 2013 s-a vorbit la telefonul fix, in medie, 1 ora si 30 de minute pe luna, mai putin cu 7 minute fata de anul 2012, un apel avand o durata medie de 3 minute si 14 secunde.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de telefonie si internet la puncte fixe, care au desfasurat activitati comerciale in anul 2013 si poate fi consultat aici.

      Cristian Iosub