Web Analytics

Adevărul despre religiile Nokia și Apple

20120822-223557.jpg

În urmă cu vreo 3 ani nu aș fi conceput să schimb Nokia cu un iPhone. Umblau pe internet chiar și poze în care un iPhone 3g era comparat cu o rocă sau cu un cartof. Trist dar aveau dreptate.
Anul trecut am trăit cea mai mare dezamăgire datorită Nokia. Compania este în cădere liberă. O zic și cifrele.
La fel este în cădere și BlackBerry, companie față de care am cea mai mare părere de rău. Au revoluționat conceptul qwerty și au perfecționat tehnologia push pentru telefoanele mobile.

Restul sunt neimportanți. Siemens, Alcatel, Sagem, Panasonic … am avut câte cel puțin 2 modele din fiecare. Au rămas anonimi pentru mine.

Spuneam că am trăit o dezamăgire marca Nokia anul trecut. După experiența e71 și scurt timp e72, am decis să trec la next level : Nokia e73.
Problema e că se găsea doar în Statele Unite ale Americii. Așa că am așteptat trei săptămâni până mi-a ajuns în Italia cu poșta. Toate bune și frumoase, telefonul se mișca impecabil, qwerty, 5Mpx, push email, symbian… Era paradis.

Până la primul update de software. Noul soft era instabil, se închidea singur telefonul, se pierdea conexiunea de date și multe altele. Nokia Italia nu l-a primit in service. Nokia România nici atât. Nokia Europa a zis ca poate fi reparat doar în US. Chestia mișto e că îi trebuia firmware original al versiunii vechi, nu piraterii. Deci doar plug and play. Dar Nokia Europa așa întelege să își bată joc de clienți.

Dacă mai rămâne pe piață, în 3 ani, va face garanțiile valide doar la nivel de oraș, nu de țară și vor construi câte un telefon pentru fiecare țară. Dacă ești în vizită în Spania, când ajungi în România nu poți repara telefonul. Decât la băieți în piața Rahova, că reprezentanțele dau jet maxim.

Anul ăsta am luat cadou un nokia N8. Nu se deschidea. Vânzătorul zice să încerc să îl încarc 8-10 ore înainte de prima utilizare. Ajung acasă și văd că nu încarcă. Sun la ei și aflu că nu îl poate schimba o dată cumpărat. Trebuie făcut request la Nokia, așteptată confirmare, trimis telefonul etc. În plus, în Firenze era ultimul N8 așa că trebuie comandat altul de la 400km distanță. Îi sună un amic de al meu, veșnic procesoman experimentat în ale OPCului, vorbește două minute și îmi zice să trec a doua zi pe la magazin unde mă așteaptă un alt telefon. Deci se poate ! Cel nou e ok. Update la Belle încă din prima zi…e ok, doar că era cadoul pentru soție. Sunt curios, dar parcă nu aș vrea să aflu totuși cum va fi serviceul lui pe viitor. Dai un sac de bani, ești servit în sictir, softurile de symbian devin din ce în ce mai grele…cam ăsta e Nokia acum. Moarte ușoară zic să îi dorim.

Prin aprilie, după ce m-am decis să mărit pe ebay Nokia e73 care îl aveam, am decis și să îmi schimb orientarea religioasă prin cumpărarea unui iPhone 4s. Spun religie în glumă pentru că la orice lansare de produs Apple, sunt sute de oameni în fața magazinelor, se calcă în picioare, sunt veniți cu două zile înainte ca să fie siguri că vor apuca să intre…o nebunie totală. Tot adepții ăștia ajung la violență dacă îndrăznești să le zici ca Apple sucks și ZTE rulez spre exemplu. Sunt destule cazuri.

Telefonul este exact cum speram. Depășește pe alocuri așteptările, dezamăgește altele dar pe total este ideal daca ai de ales între a cumpăra un laptop și a cumpăra un telefon, pentru că el le face pe amândouă !

Problema e că se încinge repede. După 5 minute de filmat frige. Azi mi-am făcut timp să vorbesc cu Apple Care. În 5 minute mi-au făcut rezervare pentru mâine să mă duc în Shop să îl schimb. I-am explicat gagicii că aș dori o soluție, să îl las eventual în service, nu știu…dar ea a zis că ăsta e serviceul Apple : schimbarea. Mai departe cică se ocupă ei de recondiționare, reambalare și vânzare ca refurbished. Tipa zicea că în China peste jumătate din telefoane sunt seller sau client refurbish. Un alt amic a descoperit ca are praf sub display. Diagnosticul l-a pus in reprezentanță deci nu l-am văzut. Dar cică se vedea un punct negru mic pe ecran cum e la telefoane când ai un pixel mort. La retina display nu vezi pixeliu deci era alta cauza. Și-a făcut singur rezervare pe siteul Apple, s-a dus în magazin și a predat petarda veche de telefon la schimb cu unul nou nouț.

Nokia, se aude? Așa fidelizezi clientul! Nu plătește nimeni 750€ ca să vină politica companiei scrisa cu font de 5 pe 70 pagini și să contrazică dreptul la garanție internațională.
Hai să vedem adepții conspirațiilor, câti producători schimbă telefoanele ca pe șosete în loc să facă service? Nokia, nu. Samsung, nu. Blacberry, nu
De ce face Apple așa? Că e mai ieftin ! E mai ieftin să schimbi și să recondiționezi decât să lași clientul o lună fără telefon și când i se întoarce telefonul din service, să constați că nu l-a reparat că nu ai pus și încărcătorul în pachet. Wtf? Da, există specimene care mi-au întors un Samsung Star din motivul ăsta. Sau sa imi aduc aminte de Nokia 6700 slide care s-a dus cu o problema in service si acum e belit de tot. Cand joci ceva pe telefon, indiferent ca e “mute” sau “silent”, jocul tot se aude.

V-ați întrebat ce e mai ieftin : service sau schimb?
Ce e mai temeinic : fidelizarea clientului sau prostirea lui?
Așa că Apple a primit azi din partea mea încă o bilă albă. Sunt un om rațional. Înțeleg și apreciez argumentele în defavoarea vorbelor goale. Are destule probleme și Apple dar politica vis a vis de clienți bate la fund multe companii.
Nici unui posesor de Samsung Galaxy S3 nu i se va schimba telefonul pe loc doar că are praf sau că se încinge. La aceeași bani cu iPhone 4s. Părerea mea … !

Până vor înțelege Nokia, Samsung, HTC treburile astea, ne va ajunge tehnologia din urmă :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6Cf7IL_eZ38 [/youtube]

Make love, not war !

Subiecte:

BlogInternetTelefonie

  1. […] Media Downgrade iOS – posibil !Democraţie, anarhie şi omul nou Recomandarea de joi #1Adevărul despre religiile Nokia și Apple CRISTIAN IOSUB august 23, […]

  2. […] folosind noul tip de mufă. În rest, iPhone va demonstra încă o dată că există ca religie pentru adepții lui, nu ca și companie. Vor sta Românii la coadă de la 2 noaptea așteptând deschiderea magazinelor […]

    Cristian Iosub