A fost odata .net

A fost odată  este o nouă platformă digitală care aduce poveștile într-un format adaptat zilelor noastre. Pe www.afostodata.net părinții, cadrele didactice și toți iubitorii de basme pot găsi prima serie de 5 povești ilustrate special, realizate atât în varianta audio, cât și traduse în limbaj mimico-gestual românesc.

Selecția textelor este intenționat realizată astfel încât copiii cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani să se identifice cu personajele dragi și să empatizeze cu întâmplările prin care acestea trec. De asemenea, textele au fost alese atât din literatura română, cât și din cea universală, dar au fost adaptate dorințelor și nevoilor copiilor din ziua de astăzi care sunt orientați tot mai mult către tehnologie, rapiditate, interactivitate și metode alternative de învățare. Astfel, limbajul arhaic a fost înlocuit cu unul contemporan, păstrând totuși farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creangă, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andresen.

În plus, de Ziua copilului au lansat o poveste nouă, din literatura chineză, citită și ilustrată de 2 copii: Miruna și Karina, două fetițe de 11 ani.

Noutatea

Noutatea pe care această platformă o aduce constă în traducerea mimico-gestuală a poveștilor, care se adresează celor cu deficiențe de auz. Claudia Lungu este cea care dă viață poveștilor prin limbajul semnelor, ea însăși având dizabilitate auditivă.

În România sunt doar 136 de interpreți de limbaj mimico-gestual și 13 școli speciale, în care învață copii din toată țara.  În cursul săptămânii, aceștia dorm la internate, departe de familiile lor.

Andra și echipa 🙂

AFostOdata.net este creată de echipa asociației non-profit Bigger Picture, compusă din părinți iubitori de literatură și câțiva prieteni cu chef de joacă. Andra Cărbunaru este o mămică superbisimă care mai are 1 an la dispoziție să se dedice unui proiect care îi place mult.

În viitorul apropiat, scopul echipei este să înregistreze povești din literaturi care nu sunt foarte cunoscute în românia, dar aduc plus valoare prin învățăturile pe care le transmit: tibetană, japoneză, chineză etc.

Timp petrecut alături de copii

Colecția poate fi ascultată sau urmarită pe laptop, PC, telefon sau iPad. De asemenea, ea poate fi descărcată gratuit de pe website, astfel încât poveștile să fie la dispoziția copiilor în mașină, în excursii, la picnic sau oriunde își doresc să ia cu ei eroii lor preferați.

Desigur că echipa A fost odată iubește cărțile și nu ne doresc să îndepărteze copiii de citit, dar sunt momenete în care e mai ușor să asculți decât să citești – în drum spre școală, la drumuri lungi în care copiii nu au răbdare să stea în mașină etc. În același timp, sunt atât de multe informații care îi asaltează pe copii, încât cred că le trebuie un motiv în plus ca să îi apropiem de povești, un mod cu care să rezoneze ușor. Iar audiobook-urile sunt un punct de start bun.

afostodata
Recomandarea săptămânii
Gazduire web
  1. multumiiim

    Cristian Iosub