After Dev 2017

Anul acesta DevTalks a avut foarte multi speakeri straini iar in zona expo am intalnit multe companii internationale cu reprezentante in Romania, companii in special de dezvoltare web.

Zona Expo

I-am intalnit pe cei de la GadgetWay unde am creat figurine de plastic cu creionul asta , QuickMobile aveau un robot care stia sa faca flotari (sau aproape orice il programai sa faca), la ING puteai genera un model de tricou dintr-o aplicatie care mergea numai cand vroia si cumai cu doua degete subtiri, manager ING te ajuta sa alegi desenul potrivit, un alt tip (ceva prin dev) servea inghetata, Ubisoft a adus ceva tipe care sa faca poze vizitatorilor impreuna cu un tip imbracat intr-un personaj din Assassin’s Creed.

Ceea ce spun e ca cei care au avut chestii creative in zona expozitiilor, au fost manageri de departamente, CEO ai unor companii romanesti, programatori, testeri…la naiba, tipul de la ING servea inghetata si asta nu e in fisa postului. Spun pentru ca am intalnit deseori frustrarea asta corporatista de a sta cu fundul pe scaun si a nu participa la conferinte pentru ca…nu e in fisa postului. Toti vad solutii, trimiterea unor hostese care sa prezinte interesele companiei sau agenti/te de vanzari, dar putini sunt cei care realizeaza ca interesul comun este de a functiona compania la parametrii de confort ce sa permita plata salariului si anul viitor, bonusuri de performanta si eventual mariri salariale. No projects, no money.

Am fost dezamagit sa vad ca toate celelalte companii au tratat DevTalks ca pe un targ de joburi. O fetita de la Gameloft, probabil genul de corporatista descrisa mai sus, nu a stiut sa raspunda coerent cand am intrebat-o care e rolul standului Gameloft la DevTalks. Repeta in continuu ca ei angajeaza developeri si testeri si rolul ei e sa imparta pliante si sa puna vizitatorii sa aplice pentru niste pozitii care nu a stiut sa zica ce presupun. Si e deranjant lucrul asta pentru ca cine a platit 160 euro, a venit sa vada inovatie, sa vada lucruri creative, sa vada tendinte si concepte noi, sa afle mai multe informatii despre diverse companii direct de la oameni care lucreaza in respectivele companii. Altfel, puteau sta acasa si sa aplice pe BestJobs. Razvan Tapu de la Stefanini si Raluca de la Luxsoft mai avea un pic si ma convingeau sa imi fac badge de acces la ei.

eMAG a avut o zona racoritoare in care servea limonada, oferea tricouri dragute si ce mi-a placut e ca aveau un concurs cu intrebari din php, sql, java, Agile, eMAG technologies, Big Data si pe un ecran mare aparea scorul participantilor din top 10. Al meu a stat vreo 2 ore in top 10 pana cand au aparut studentii de la Poli 🙂

Conferinte

Prezentarile au fost super interesante. Usor dezamagit de sonorizare si spatiul neacoperit. S-a discutat mult despre IoT, Big Data, data pipeline, SAP, culturi organizationale si cum niste romani dezvolta software pentru satelitii diverselor companii de telefonie mobila, despre Spring Boot si o prezentare minunata a avut Karina Popova de la LINK Mobility despre Combining AI and IoT. New Industrial Revolution in our houses, bodies and in the Universe.

Overall este un eveniment la care cu siguranta ma voi duce si urmatorii ani si merita pe deplin 160 €.

 

 

      Cristian Iosub