Agenție de recrutare sau angajare directa?

Laura Husti de la Lugera & Makler spunea ca :

Externalizarea serviciilor de recrutare prezinta o serie de avantaje, printre care se numara concentrarea companiei asupra „core business-ului”, in vreme ce agentia de recrutare aduce candidatii potriviti profilului cautat. Un alt avantaj se refera la alocarea de timp si resurse dedicate procesului de recrutare, scurtand astfel durata selectiei si recrutarii.

Printre avantaje se numara si aplicarea unor metode specifice de cautare a candidatilor, realizarea de „Job descriptions” si de fise ale postului, corespunzatoare pozitiilor pentru care se recruteaza, testarea unor competente specifice, in vederea identificarii si selectiei celor mai buni candidati, care sa se integreze in cultura organizationala a companiei client si sa aduca plus valoare companiei, asistenta la angajare, recomandarea celor mai buni candidati catre client, urmand ca alegerea finala sa-i apartina clientului si, nu in ultimul rand, oferirea unei garantii in privinta candidatilor recrutati (daca angajatul alege sa renunte la pozitia pentru care a candidat cu succes, agentia de recrutare se angajeaza sa gaseasca o alta persoana care sa ocupe postul respectiv, fara a percepe comisioane sau taxe suplimentare).

Lucrurile astea au fost înțelese și agreate in majoritatea țărilor dezvoltate. In Italia, numai personalul cu responsabilitate de coordonare / conducere poate spera la o angajare directa in cadrul companiei. In general se optează pentru angajarea prin agențiile de recrutare din profilul necesar. Sunt sucursale, de exemplu, ale agenției ManPower care recrutează doar in domeniul hotelier. Altele recrutează doar in domeniul auto. Desigur, la prima vedere, nu este nici o diferența intre un angajat direct al companiei X si un angajat al agenției de recrutare Y ce are ca punct de lucru compania X.

Costuri

Workerul face mereu calcule. Si eu am lucrat pentru agenții externalizate si făceam calcule. Dar făceam calculele in prisma businessului gandit la vremea respectiva de mine si erau eronate.
Costurile suportate de catre o companie pentru fiecare angajat sunt imense indiferent despre ce tara discutam. Ca la Casino unde banca nu pierde, nici statul nu poate pierde. Sunt costurile de asigurare si taxele plătite de doua ori pentru fiecare angajat, sunt salariile echipei de resurse umane, sunt salariile departamentelor de control al calitatii si administrarea personalului…sunt multe salarii de plătit pentru workeri. Prin externalizarea procesului de recrutare, control si management al personalului, compania nu doar ca va avea costurile reduse dar va avea si liniștea procesului de recrutare si management al personalului despre care o sa explic in pasajul următor.
In cuvinte simple si fara multă poezie : agenția de recrutare lucrează cu 10 companii. Aceeași angajați ai agenției de recrutare vor face treaba pentru toate cele 10 companii. Din start costurile de hunting vor fi scăzute având in vedere ca toate cele 10 companii împart aceeași oameni.

Contractul

Primul contract este de regula (in Toscana) pe o săptămâna , maxim 3 saptamâni. Depinde extrem de mult de sectorul de activitate. In exemplul dat, este vorba de sectorul comercial. Dupa câteva contracte pe perioada determinata, angajatul trebuie sa ia o pauza de 21 de zile, timp in care sta acasă fara a fi plătit. Trebuie sa treacă 21 de zile pentru a putea fi reluate contractele determinate. Eu pot sa spun ca am fost un pic mai norocos, primul contract a fost de 3 luni, al doilea de 3 luni, apoi pe 1 an si al patrulea contract va fi pe perioada nedeterminata. Un coleg care a avut contractele exact ca mine a cerut dupa primele doua ca al treilea sa fie pe perioada nedeterminata pentru a putea face un credit bancar. Intradevar, toate aceste contracte determinate iți blochează optiunile de a face credite bancare. Poate tocmai de aceea italienii dorm linistiti noapte : nu vine Provider sa le bată la ușa 🙂 Românul cumpara orice in rate : telefon, laptop, aragaz, frigider, mobila de bucătărie… Italianul știe ca nu poate face credit din cauza contractelor scurte care le are asa ca pune bani la saltea pana izica permite. Sau își face cărți de credit (Over draft).

In turism situația sta un pic diferit. Sunt foarte multe hoteluri care pe timpul iernii sunt închise. Angajații au contracte pe 6-8 luni. Dupa aceste 6-8 luni intra in somaj. La un salariu de 1400€/luna, sondajul e cca 950€/luna. Condiție intrării in somaj este sa nu fi fost concediat si in ultimul an trebuie sa ai muncite 6 luni. Pentru străini regula se aplica in forma diferită : in ultimii doi ani trebuie sa ai muncite 12 luni pentru a lua somajul întreg. Altfel, se poate obține un tip de somaj redus.

Salarii

Salariile nu diferă mult intre un angajat direct al companiei si un angajat venit prin agenție de recrutare. La începutul articolului spuneam ca si eu făceam calcule. Dar gândeam la nivel micro. Daca o companie are costuri de recrutare si management de 25€/ora pt un angajat, compania va plăti agenției de recrutare prin externalizarea serviciilor undeva la 23€/ora. Angajatul ia undeva la 8€/ora. Foarte multi fac calcule gândind ca de la 23€ pana la cei 8€ luați efectiv de angajat, 15€ sunt profitul agenției de recrutare. Greșit ! Sunt taxele de plătit. Sunt salariile agenției de plătit. Iar profitul este undeva la 1€-1,2€/ora pentru exemplul de mai sus. Da, daca facem socoteala la un numar de 1000 de angajați cu o norma de 152 ore pe luna, cifrele sunt frumoase. Dar astea businessul. Compania e fericita ca reduce costurile. Agenția e fericita ca face profit. Angajatul e fericit ca are de munca. Tot ca exemplu, un angajat pe postul de valet al unui hotel din Perugia are 1100€. Dupa externalizarea serviciilor, noul angajat are 1000€. Deci diferența nu e mare.

Un aspect extrem de important este Contractul National de Munca. Salariile sunt definite in acesta. Fiecare regiune din IT are propriile reguli (mai mult sau mai puțin), dar prin reglementarea salariilor sunt stabilite praguri salariale clare in funcție de sectorul de activitate, cu variații extrem de mici. Astfel, un angajat sa spunem dintr-un hypermarket care are 6€/ora , poate avea 6,2€/ora in alt hypermarket. In RO in schimb, un Supervisor Call Center intr-o multinationala poate câștiga undeva la 2000 RON, pe când in alt Call Center, pe același pot sa câștige doar 1200 RON.

Management

In RO se lucrează foarte mult cu durere de p**a. Angajații sunt asumati direct de companie iar pentru a fi concediati / penalizati este destul de greu. Rromânul face doua – trei reclamații la ITM, la garda financiară si eventual la DSPB. Si eu am facut la nervi reclamații dar o data depuse nu pot fi retrase din păcate. Asa ca angajatorul se predate ca își cearta angajatul, angajatul continua aceeași mizerie de activitate ca pana atunci. E un cerc vicios in care se discuta foarte mult si despre raportul salariu vs responsabilitate.

Prin externalizarea serviciilor sau prin managementul personalului de catre o agenție de recrutare, situația se schimba la 180 de grade. Daca intr-o zi compania decide sa nu mai colaboreze cu un angajat, situația este simpla : un email la agenție si a doua zi e schimbat. Este simplu. Nu își permite angajatul sa facă mizeriile de pana atunci. Pe blog am exemple destule de oameni din Call Center sau reprezentanți ai diverselor societăți românești care încă mai au impresia ca prin munca lor ar face de fapt un favor companiei care ii plătește. Din păcate toți sunt angajați direct ai companiilor respective. Sunt si ei constienti (sper) ca nu au nici ce mai mica șansa daca sunt preluati de o agenție de recrutare. Desigur, sunt si dsoare aspirante la Făt Frumos care sa le scoată din mizeria de cămin si sa le țină acasă. Iar fraieri sunt destui.

Bagabonțeala si mizeriile din RO făcute de angajați, mizeriile si țepele date de angajator, munca iresponsabilă…toate acestea pot fi diminuate drastic prin externalizarea serviciilor si prin contractarea unei agenții de recrutare in detrimentul asumarii directe al workerului.

Că tot vorbeam de mizerii, campionii absoluți sunt dl Bîrzan Claudiu si dsoara Denisa Iacov Faher prin intermediul colegilor de pe tura de noapte din IRIDE. Asta ca tot vorbeam de dezaxați mintal si femei fara viitor. Sunt curios cine si-ar asuma responsabilitatea de a ii mai angaja pe astia doi? Prostii nu stiu ca citațiile vin pe adresa IRIDE si o sa râdă tot call centerul de ei. Sa mai zic ca am mailuri de la fanii lor care mi-au dat numerele de servici ale ăstora doi? Zevzecii de la Digi măcar si-au asumat greșelile când a fost cazul si m-au sunat dupa ce au dat afara o angajata. Dar Bîrzan si prietenul Denisei vad ca persista.

20130516-151643.jpg

Credit foto : hipo.ro

      Cristian Iosub