Aministiere în Italia

Acum câteva zile citeam pe un site local de știri că statul italian vrea sa creeze încă 4.500 de posturi noi pentru pușcăriași în 2014 și încă 12.000 de posturi noi până în 2015.

Astăzi am văzut la televizor că vor să elibereze vreo 3.000 de pușcăriași, cei cu pedepse mici de până în 3 ani.

Eu revin la vechile mele idei radicale de tratament al persoanelor din penitenciare. Nu trebuie mărit numărul de paturi sau aprobate bugete mai mari decât cel al sănătății. Ceea ce trebuie făcut este să fie creat un orășel păzit armat și mutați toți deținuții acolo. faci un orășel și îi pui la MUNCĂ ! Decât să frece menta pe banii mei (că plătesc taxe de îmi iese sângele pe nas) și să se taie între ei prin pușcării , devenind mult mai sălbatici decât poate erau unii dintre ei, mai bine ar pune osul la muncă pentru societatea căreia i-au făcut rău.

Indiferent de pedeapsă, deținutul trebuie să facă ceva pentru societate. Dacă ar fi de exemplu 2 orășele de tip penitenciar, una în zonă forestieră și una în zonă de câmpie, ar putea să lucreze la procesarea lemnului, agricultură … sunt nșpe mii de meserii ce pot fi aplicate. De exemplu, faci în Italia două – trei pușcării de tip orășel și îi pui să cultive măslini, să facă paste … În România poți dezvolta agricultura, mineritul … Și în felul acesta pot exista schimburi de produse între țările UE. Italia exportă ulei de măsline iar România îi dă la schimb cartofi. Ideea e că oamenii ăia trebuie să fie readuși în societate cu ușurință. După 7 ani pt un viol care de fapt era cu gagica minoră doar că tata socru era nebun si a reclamat la poliție, deținutul va ieși cel mai sigur un alt viitor deținut pentru multe alte infracțiuni. Sunt oameni care își petrec peste jumătate din viață în pușcării și asta este datorită sistemului general de detenție. Nu este vorba că ar fi abuzați de poliție sau că e mâncarea proastă ci e vorba de faptul că fiind privat de libertate omul se sălbăticește. Făcând ceva util va trece timpul mai repede și va putea să se reintegreze mult mai ușor în societate.

Bineînțeles că instinctul ar fi să evadeze, dar în 2013 avem deja drone ce pot fi trimise pentru supraveghere (mai ales în zonele de câmp) și un perimetru împrejmuit bine și securizat poate reduce numărul de evadări. După zece tentație de evadare soldate cu împușcarea în cap a deținutului, sunt sigur că nu vor mai încerca. În plus nu ar avea motiv, pentru  că ei ar duce o viață normală dar în folosul comunității.

  1. Maslinele ca maslinele, dar tu ai avea curaj sa mananci paste facute de puscariasi ? Ma gandesc ca nu-i un proces 100% tehnologizat.

    Nu de alta, da-s genul de oameni care-si fac bautura din coji de portocale si pasta de dinti tinute la fermentat in w.c.

    Cristian Iosub