Analfabetizarea se face cu ajutorul televizorului #2

De foarte multe ori aud cuvintele în limba română că sunt pocite în ultimul hal. Sunt anumite fraze pentru care sincer să fiu folosesc resursele internet ca să îmi dau seama de forma corectă. Dar sunt câteva cuvinte deformate total din necunoștință de cauză, lipsa unei educații adecvate sau pur și simplu sunt transmise din generație în generație în acea formă.

Antena 3 este un post de televiziune simpatic. Ca fiecare post, sunt emisiuni bune dar sunt si emisiuni proaste. Diferența dintre antena 3 și restul televiziunilor este cât de mult întinzi coarda. Când te știi cu mâna în borcanul cu miere, stai în banca ta. Nu e ok sa te apuci să faci pe justițiarul, că împotriva statului nu prea ți se pot încorda mușchii. Statul și banca nu vor pierde niciodată. Un articol extrem de bun legat de libertatea presei a scris și Sebastian aici. Statul ți-o dă imediat peste bot și pe urmă plângi pe la TV cât de rău e Băsescu, Ponta, Antonescu etc.

Mircea Badea este cred că singurul realizator de televiziune pe care îl urmăresc de pe vremea Dacilor și a Romanilor când făcea el emisiuni la Tele7abc și cam singurul care a făcut televiziune fără pauze când era scos din grilă. La Radio Total a intrat doar cu ajutorul “pilelor” mămicii, nefiind considerat un personaj necesar la momentul respectiv. Dumnezeu să o odihnească în pace pe Jeana Gheorghiu. Totuși, pe parcursul timpului a evoluat singur. A făcut șpagate, a fost mereu Gică Contra în funcție de patron și ordine, dar e simpatic. Nu știu de ce, dar e simpatic personajul. Viața ar fi monotonă fără Vadim Tudor, Badea, Gâdea, Banciu etc. Trebuie să fie și astfel de fenomene pentru diversitate.

De ce am amintit de Mircea Badea în contextul în care el este un băiat cu educație (pe foaie), sor-sa e olimpică pe la limbi? În plus, mă-sa a predat o viață întreaga limba română deci treaba cu limbile e în toată familia. Au mai spus-o și alții destul de bine că e vina mă-sii. Pentru că deși are obiceiul să îi corecteze pe alții (vezi cazul Udrea cu “din cauza” vs “datorită”), folosește aproape în fiecare emisiune cuvântul “după” în locul cuvintelor “de pe”.

Ei bine, la începutul articolului spuneam că sunt cuvinte uzuale dar deformate cu brutalitate de necunoscători indiferent câte clase au făcut : țigare(ă), (c)ghiuvetă, ușe(ă), după (de pe), englej(z)ii, abțip(b)ild, top(b)ogan etc. Aceste cuvinte pur și simplu mă zgârie pe creier.

Micii simpatizanți ai Antenei 3 au ieșit la protest astăzi. Nu cred că a fost nimeni atât de zdruncinat la mansardă ca să iasă pe 40 de grade să scandeze pt … ce? Nu au iești să scandeze la nivelul ăsta nici pt Discovery care era un post de cultură. Probabil că se preferă manelele, telenovelele, can-can … iar cultura este dată la o parte pe zi ce trece. Probabil că Discovery nu a plătit la fel de bine ca Antena 3. Pentru 25 ron, orice șomer sau neabsolvent de BAC se duce să strige împotriva guvernului, indiferent cine ar da banul. Nu am fost în țară dar chiar aș fi vrut să mă duc să îl întreb pe un individ protestatar : “Știi pt ce scandezi? Știi detaliile sau doar zvonurile?”

Dar, ca să se demonstreze nivelul de cultură al simpatizanților, au venit cu o pancartă făcută de mână pe care scria : “Jos ghearele după Antena 3”. Așa idoli…așa simpatizanți !

Ca să moară de ciudă vreunul care spune că de ce mă iau de bieții oameni care au ieșit în stradă, da sunt Băsist, numele meu de familie înainte să intru sub acoperire era Băsescu și toată averea mea este dată de Băsescu : mașini, vile, iaht …

dupa-antena3

Sursa foto : subiectiv.

      Cristian Iosub