ANCOM verifică banda de 27 MHz (Citizen Band)

ANCOM şi IPJ Neamţ au efectuat o acţiune de control pentru verificarea staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz (Citizen Band)

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, au efectuat ieri, 24 septembrie, o acţiune de control al autovehiculelor echipate cu staţii mobile de emisie-recepţie ce utilizează banda de 27 MHz şi care circulau în zona limitrofă a oraşului Piatra Neamţ, pentru a verifica dacă aceste echipamente respectă specificaţiile tehnice stabilite de lege.

Acţiunea de control a avut loc la ieşirea din municipiul Piatra Neamţ, reprezentanţii ANCOM împreună cu agenţi ai Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Neamţ verificând echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 20 de autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că 3 dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale, această abatere fiind sancţionată cu avertisment.

Conform legislaţiei în vigoare, staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), lărgimea de banda a canalului de comunicaţii de 10 kHz şi utilizând modulaţii în amplitudine sau frecvenţă, parametrii tehnici de funcţionare fiind stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011.

Staţiile de radiocomunicaţii mobile în banda de 27 MHz sunt folosite în principal de şoferii profesionişti pentru a comunica cu privire la diferitele situaţii ce pot apărea în trafic (ambuteiaje, accidente, controale etc). Cu toate că banda de frecvenţe folosită este o bandă liberă, nesupusă licenţierii, cei care o folosesc trebuie să înţeleagă necesitatea de a respecta anumite obligaţii, printre care şi cea cu privire la puterea maximă admisă a echipamentelor.

“Acest fenomen a început să capete amploare în ultima perioadă: şoferii folosesc staţiile de emisie recepţie cu putere mărită faţă de limita maximă admisă. Aceste emisii pot provoca perturbaţii prejudiciabile pentru alte servicii de radiocomunicaţii care emit în benzi adiacente sau utilizarea normală a benzii libere. Cei care utilizează astfel de echipamente fără să respecte drepturile celorlalţi utilizatori ai spectrului radio vor suporta consecinţele legale, care pot merge până la aplicarea unor amenzi contravenţionale. În plus, nici nu are rost să lansezi o întrebare la 30 de kilometri, când cel care ţi-ar putea răspunde poate fi recepţionat doar până la o distanţă de 5 km,” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale.

ancomAutoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro şi www.portabilitate.ro.

Recomandarea săptămânii
Fitbit Sense

Tags:

BlogInternet

 1. Si uite cum sunt astia tampiti:
  1. ok unele wateje sunt cam extra dar ce te faci cu unu care are sa zicem 50w dar are control pe puterea de emisie si e la 4 wati setat
  2. O statie buna cu un receptor performant cu multe functii tipic are la emisie peste 4wati exemplu avanti scuze de reclama au echipamente faine pe la 1000 ron dar cu wataje mari dar ai posibilitatea sa setezi 4 wati chit ca te poti duce ptp la 50w.
  3 . Ar trebuie amendati toti idiotii care au chinezarii supramodulate de de aude ca din curu teviii de nu intelegi nimic sau mai fain se deschide statia auzi purtatoarea modulatia adica vocea pwla.
  4. Da se bruiaza frecventele adiacente ca boii nu au filtre TVI intre statie si antena.

  In benzile adiacente emit decat radioamatorii pe 10 si 12 metri in rest moartea si baba surda.

  Concret Cb band adica 11 metri e full de imbecili cu statiii china no-name si tarani . Cand auzi un tirist care are statie buna si echipamentu reglat e o placere . Dar de cele mai multe ori auzi un bou cu ecou dat la extrem ce ragaie pufaie isi baga ceva in trafic etc. Lista lunga.
  Stau in Ploiesti si pot sa va zic ca ziua e crima pe un receptor banda 11metrii si o antena baza endfeed de 4.87metrii , te iau toti dracii pe canalu 22 , mai bine inchizi instalatia, seara si noaptea e placut stau decat cei cu scule mai bune pe linie, da si un bou “prietenas”. Un lucru haios Skipe pe 22 din uk sa auzea mai clar ca un sobolan de la 1 km de mine :)))). Concret ancomu ar trebui sa ii impuste pe idioti care habar nu au cu amenzile nu pe unii care au dat bani buni pe echipament si reglaj sa aiba o statie buna si sa poata comunica, a da si dara car da ceva circulare sa informeze omu nu ar strica sa nu mai intrebe pe nea”gica” “-cum e domle cu statiile astea”.

  Cristian Iosub