Angajat, PFA sau PJ?

În viață înveți foarte multe lucruri. Dar cele mai importante lucruri sunt faptul că statul și banca nu pierd, prin definiție. Vrei sa începi o activitate și ai nevoie de o formă legală de muncă pentru a putea fi remunerat pentru că munca la negru a dovedit în istorie că mai devreme sau mai târziu poate aduce numai necazuri și abuzuri în primul rând din partea angajatorului.

Cazul cel mai comod pentru o persoana fizică este să se angajeze cu contract de muncă, beneficiind de drepturile din contractul național de muncă . Dar aici intervin taxele extrem de mari care se aplică atât angajatului cât și angajatorului. Pe vremea dacilor și a romanilor, când eram mic corporatist trup si suflet, am avut șansa să învăț cât de curvă poate fi statul. La un salariu de 750 euro, ajungea cu tot cu taxe o investiție de cca 1300 – 1350 euro și asta în condițiile în care majoritatea taxelor erau dublate fiind plătite de ambele părți. În cazul meu, caut pe cineva care să poată gestiona diverse activități pe care eu din lipsă de timp nu le pot gestiona eficient iar investiția pe baza unui contract de muncă ar fi extrem de mare, chiar neprofitabilă. Ajung la un moment dat chiar să aduc și de acasă.

PFA? Taxele sunt relativ mai mici, poate chiar cea mai bună formă legală de muncă. Dar aici ai nevoie de un teanc de acte și o investiție rezonabilă de vreo 600 – 800 RON. Problema PFA este că ai nevoie de acte similar unei firme (sediu, stampila, specimen semnătură, semnături de la vecini și asociația de locatari, contabil etc) și ești relativ limitat la anumite domenii de activitate iar în funcție de domeniu sunt necesare studii. Pare fair, dar există meserii pt care nu există facultate 🙂

Persoană juridică? Aici e hard core. Dacă simți vreodată nevoia să fii re-dezvirginat, atunci îți faci firma. Lăsăm actele și costurile pt că ele se vor dovedi ca fiind cel mai mic efort ever care poate să îl aibă o PJ. Conform statului, asociații unei firme își permit să trăiască regește un an de zile iar dividendele (adică profitul) să fie retrase abia la sfârșitul anului. Dacă eu scot acum din firmă vreun leu (din bancă) , trebuie să îl trec în casierie. În eventualitatea unui control, eu trebuie să am banii respectivi! Abia la sfârșitul anului pot scoate banii ca să mă duc la femei cu ei. Dar ca să fie dezvirginarea cu urlete, plătesc și impozit pe dividende. Deci nu e suficient că din 1000 euro facturați plătesc 24% TVA și impozit pe profit 16%, mai trebuie să plătesc și pt faptul că scot banii din firmă  (profitul) și mă duc să mă îmbăt cu ei. În final, rămâi mai mult sau mai puțin cu 520 euro cash.

Astea sunt lucruri scrise și știute de toți deci nu ar fi o problemă pentru un masochist.

Ceea ce am aflat recent este plata TVA pentru domeniile web și hostingul achiziționate din țări extra comunitare !

Să spunem că îmi cumpăr două domenii de la edomenii.ro. Plătesc cu cardul și abia la final văd că de fapt ei facturează printr-o firmă din US. Eu am plătit fair, 10 euro pe un domeniu, dar trebuie să plătesc statului român TVA-ul aferent achiziției extracomunitare pt că firma respectivă nu are rezidență fiscală în RO!

Ca persoana fizică neautorizată (cetățean de rând), te doare în paișpe că nu te verifică nimeni pt 9 ron. Dar ce te faci dacă achiziționezi de pe cardul firmei? Păi, plătești o dată domeniul, apoi TVA-ul datorat la bugetul de stat, plătești linia contabilă încă vreo 3-5 lei… De ce?  Teoretic, ar fi obligate și persoanele fizice neautorizate să facă același lucru. Dacă ai vreun domeniu web cumpărat de la GoDaddy, teoretic ar trebui să te duci frumos pe la administrația financiară și să decartezi niște bănuți. Nice huh?

tva_domenii_web

 

 

  1. Din pacate, tot ce ai spus este adevarat. Si eu vreau sa imi fac un PFA dar cifrele astea ma ingrijoreaza.

  2. Cred ca tu complici rau lucrurile in domeniul asta, ca in realitate sunt mult mai simple.

    Sa ai o firma este rentabil, din multe puncte de vedere. Iar de calcule precum cele de mai sus se ocupa contabilul, nu e treaba mea sa le stiu.

  3. Aaaa… gata ai scapat de tema aia mizerabila…

    Cristian Iosub