Angajații Telekom trebuie să merite salariul

Telekom Romania va implementa de la 1 aprilie 2015 un “proces de aliniere salariala” pentru angajații din magazine care va schimba structura veniturilor totale astfel: salariul de baza fix se reduce de la 85% la 65%, iar comisionul de vânzări creste de la 15% la 35%. Sursa.

Desigur, primul gând este să punem la zid managementul companiei pentru că vor ca angajații lor să muncească pentru bani. Cunosc multe persoane care lucrează în magazine Telekom, în Germanos sau simpli workeri de teren. Viața e nasoală atunci când ești pus să muncești, știu, dar trebuie să ne aducem aminte că majoritatea angajaților din magazine sunt oameni cu training basic făcut la angajare și cu o mare durere în cot pentru tot ceea ce a urmat. Să ne aducem aminte cum mii de clienți au stat luni bune fără extensia 4G pe abonament … pentru că au uitat angajații din magazine să o activeze ? Sau să ne aducem aminte de câte zeci de ori nu am intrat într-un magazin să cerem un serviciu (schimbare de SIM, reîncărcare, plată factură) și nu am fost serviți pentru că .. nu merge sistemul?

Pt cei mai puțini informați dar care vociferează pe rețelele sociale despre cât de crud este Telekom, gândiți-vă la toate serviciile la care aveați dreptul dar nu a vrut un angajat să vi le ofere. Ei bine, pentru acele servicii nu se oferea bonus așa că miza era mult prea mică pentru a servi clienții, salariul mergea înainte deci toată lumea era fericită.

Eu dacă mă duc de două ori într-un magazin și văd că nu primesc ceea ce scrie pe ușă, a treia oară nu mai intru în magazin. Data viitoare când voi face un abonament, cu siguranță va fi într-un magazin în care angajații au chef de muncă.

Ah, dar despre  implementarea unei noi abordări de compensații și beneficii, aplicată începând cu luna martie 2015 în cadrul companiilor Telekom Romania Communications S.A. și Telekom Romania Mobile Communications S.A. nu a spus nimeni nimic. Este ok să reproșezi atunci când ți se ia, dar să ne aducem aminte că din martie 2015 angajații au o schemă de bonusare bazată pe puncte iar cu acele puncte pot accesa diferite beneficii. Pot chiar și să rezerve prime de Crăciun (prima de Craciun – 700 RON valorează 150 puncte, prima de Crăciun de 500 RON valorează 100, prima de Paste de 700 RON valorează 150 puncte sau prima de Paste de 500 RON care valorează 100 de puncte), carduri de carburant, prime de vacanță etc

Există o serie de bonusuri mai ceva ca la bugetari, iar conform estimărilor unde au fost folosite date reale, toată această nouă modalitate de plată (65% salariu + 35% comision) va duce la o creștere imediată de la 1 Mai 2015 de cca 3,25%.

Mă bucur și salut inițiativa Telekom de a face aceste modificări la nivel salarial pentru că în acest business trebuie să existe performanță și calitate a serviciilor. Nu îi dă nimeni afară pe cei neproductivi, ci vor lua fix atâția bani cât merită.

Ca idee, Telekom vrea să angajeze prin Brașov (prin eValue) câțiva zeci de băștinași pentru departamentul de relații cu clienții Telekom Austria.

Actionarii Telekom Romania Communications sunt grupul elen OTE – 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informațională – 44,99%.

Actionarii Telekom Romania Mobile Communications sunt: Cosmote Group, parte a OTE Group – 70% si Telekom Romania Communications – 30%.

Grupul Telekom Romania este controlat indirect de catre gigantul german Deutsche Telekom, in conditiile in care grupul german este actionarul majoritar al grupului elen OTE, cu 40% din actiuni.

      Cristian Iosub