Apeluri internationale vs. apeluri in roaming

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) le aminteste utilizatorilor de servicii de telefonie ca apelurile efectuate catre destinatii internationale si apelurile efectuate (sau primite) in roaming presupun costuri diferite si necesita modalitati diferite de formare a numerelor.

Pentru a gestiona eficient costurile serviciilor de voce in roaming si apeluri internationale, ANCOM informeaza utilizatorii ca serviciul de roaming le ofera posibilitatea de a folosi telefonul mobil atunci cand calatoresc in afara tarii, in timp ce serviciul de apeluri internationale le permite utilizatorilor aflati pe teritoriul Romaniei sa apeleze de pe telefonul fix sau mobil numere internationale.

TELECOMSAtunci cand folosesc telefonul in roaming, utilizatorii platesc atat pentru apelurile efectuate, cat si pentru cele primite si pentru acces la internet sau transmiterea de SMS-uri, in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Tarifele pot varia in functie de tara in care acestia calatoresc si reteaua locala pe care o utilizeaza, dar si in functie de destinatia catre care suna (local, catre Romania sau catre o alta tara) si sunt mai mari decat cele practicate la nivel national. Mai multe detalii aici. In plus, este bine ca utilizatorii sa stie ca apelurile pe care le efectueaza din Romania catre un numar de telefon al unei persoane care calatoreste in afara tarii si foloseste serviciul de roaming nu au costuri suplimentare, ci se taxeaza la fel ca atunci cand persoana pe care o apeleaza s-ar afla pe teritoriul Romaniei.

In schimb, atunci cand un utilizator din Romania efectueaza un apel international in timp ce se afla in Romania, tariful este de regula mai mare decat cel pentru apelurile nationale si difera in functie de tara de destinatie, tipul de retea (fixa sau mobila) sau chiar reteaua de destinatie. Operatorii din Romania ofera planuri tarifare (abonamente sau extraoptiuni) ce includ un anumit numar de minute catre destinatii internationale, caz in care utilizatorii nu vor avea costuri suplimentare daca suna catre numere din respectivele tari. Totusi, utilizatorii trebuie sa fie atenti daca aceste minute internationale gratuite pot fi folosite atat pentru apelarea unor retele fixe, cat si mobile, precum si daca ele includ apeluri catre tarile, respectiv retelele de destinatie dorite. In plus, utilizatorii pot consulta ofertele alternative disponibile pe piata, cum ar fi cartelele preplatite special destinate apelurilor internationale.

ANCOM le aminteste utilizatorilor ca pentru apelarea din tara a unui numar de telefon care foloseste serviciul de roaming nu este necesara formarea unui prefix suplimentar. In cazul apelurilor efectuate din Romania catre un numar international, utilizatorii trebuie sa formeze mai intai codul international „00” (sau semnul „+”), urmat de prefixul tarii (de exemplu, „1” pentru Statele Unite ale Americii sau “39” pentru Italia) si apoi numarul national fara prefixul „0” (cu exceptia Italiei). Mai multe informatii despre modalitatea de formare a numerelor internationale sunt disponibile aici.

Datele statistice ale ANCOM cu privire la serviciile de roaming arata ca utilizatorii serviciilor de telefonie mobila au vorbit in prima jumatate a anului trecut 241 milioane de minute in roaming (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate si 176 milioane apeluri primite) si au trimis 55 milioane de SMS-uri. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 58 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 57 de secunde.

In ceea ce priveste apelurile internationale, in primul semestru al anului 2014 utilizatorii serviciilor de telefonie mobila au efectuat apeluri internationale insumand 909 milioane de minute, cu o durata medie a unui apel de 5 minute si 3 secunde si au trimis aproximativ 39 milioane de SMS-uri catre retele internationale, in timp ce utilizatorii serviciilor de telefonie fixa au efectuat apeluri catre retele din afara Romaniei ce au totalizat 156 milioane de minute, cu o medie de 6 minute per linie de acces si o durata medie a apelului international de 4 minute si 33 de secunde.

      Cristian Iosub