Apple Watch: clone ieftine dar drăguțe

În urmă cu vreo 10 era o luptă surdă dată între Nokia, Ericsson și BlackBerry. Când puneam pe masă un BlackBerry, se știa: eram ori un pui corporatist, roi vreun pui de directoraș ceva. BlackBerry am avut întotdeauna cu pachetele de date având APN pt BB pentru simplul motiv că dacă tot am telefon fiță, atunci măcar să îl folosesc ca atare. Aveam și colegi care se chinuiau cu wap tras prin Opera, fără push și BBM dar erau sinceri și spuneau că vor BlackBerry ca să dea bine în club la domnișoare.

Apoi a apărut iPhone. Prietene … când puneai un iPhone pe masă în bar, deja simțeai privirile ospătarului și zâmbetul fals al blondei de la masa de alături. De prin 2009 – 2010 , toată această fiță a umblatului cu telefonul în mână și etalarea lui prin grupurile de prieteni s-a cam stins. Acum, când vezi un telefon cu touch pe masa cuiva, habar nu ai imediat ce valoare are, ce marcă este, care este efortul făcut pentru a-l achiziționa. Asta pentru că sunt telefoane touch cu un design asemănător și o formă care de la distanță nu exprimă brandul. Prețurile pleacă de la 200 lei și ajung până la 4300 lei.

În schimb, a apărut de ceva vreme moda smartwatch. Ceasurile inteligente sunt de două tipuri : cele care reprezintă o extensie a telefonului mobil și preiau o bună parte a funcționalității acestuia dar și chinezăriile care sunt telefoane propriu-zis, având slot SIM si taste ca pe ceasurile cu calculator care le aveam în școala generală.

După o noapte de Crăciun în care toți am râgâit a friptură, bere și salată boeuf, am văzut că s-a umplut feedul Facebook cu cât au alergat unii sau alții, câți pași au făcut și câte calorii au ars. Acestea sunt funcționalități care pe ceasurile chinezești de 30$ nu le veți găsi. Tocmai datorită tehnologiei din interior, smartwatch-urile bune pleacă de la 150 euro în sus.

Prin magazinele chinezești deja au început să apară câteva copii fidele ale lui Apple Watch, sub numele de Atongm AW08. Designul este asemănător, meniul destul de bine copiat din ce am văzut pe youtube în câteva clipuri, dar vine și cu funcționalități lipsă: ” IOS can not use browsing messages and remote photographed function”

Pe SunSky și pe AliExpress e 41$. În fotografii pare drăguț, dar când pui mâna pe el realizezi că este făcut dintr-un plastic dintr-ăla ieftin, sec, poleit pe deasupra.

Mă gândeam zilele astea că toată nebunia asta cu țâșpe telefoane pe an scoase, țășpe modele cu funcționalități și game de preț pentru toate gusturile, ni se datorează. Nouă ! Da, noi, consumatorii, am ales să nu mai plătim 700 euro pe un iPhone sau un Galaxy bun ci să facem rabat de la calitate căutând telefoane mobile cât mai ieftine. Prețul fiind pus ca factor de decizie, companiile s-au conformat trendului și au început să producă (în 2014) telefoane mobile cu 2MP cameră foto principală, procesoare de 1GB și 512 RAM pe Android 4.2, au început să apară tot mai frecvent telefoane mobile pe care când apeși simți plasticul ieftin folosit deasupra display-ului, carcasa pare a fi din plastic reciclat de la PET-uri, AllWinner prospera vânzând produse de calitate îndoielnică (produsele fac ce zic, dar calitatea este slabă rău), prin Carrefour Vulcan vinde unul niște tablete si telefoane pe care scrie : Quad Core – 4 X 1.7 GHz și m-am chinuit să îi explic că dacă are patru nuclee de câte 1,7GHz îi cumpăr pe loc tot magazinul, altfel e reclamă falsă …

Dacă privim un pic piața din RO, vedem că niciunul nu este producător deși se autointitulează astfel. Nici eBoda, Evolio, Serioux, Smailo, Vonino, UTOK, GoClever, Allview … nimeni ! Toți le importă din China. Le branduiesc asiaticii cu 5$. Același terminal îl veți găsi în Rusia cu un alt nume. Alt brand dar fix același produs.

S-CA-0153Z_11

      Cristian Iosub