BackWPup direct in DropBox

M-am amuzat teribil de curând pe seama NSHost atunci când un gagiu deștept le-a formatat serverele live și cele de backup. Nu intru în detalii, calitatea îndoielnică a serviciilor de până atunci sau profilul userilor care se bucurau că dau un pol pe an dar nu se întrebau de ce este așa ieftin în condițiile în care un host de calitate pleacă de la 40 euro pe an lejer.

Ideea articolului este legată de necesitatea unui backup periodic din partea dezvoltatorului. Nu pot să am încredere atât de mare în provider și nici în tehnologia folosită de acesta împotriva atacurilor pe server. Oricine este penetrabil, chiar și Romarg. Un alt motiv în plus pentru care ar trebui un owner de site să dețină un backup periodic, este decizia de moment de a schimba providerul de servicii de hosting.

Eu am avut de exemplu un pachet excelent de la IPVHost. Au vândut portofoliul către domainscan și m-am trezit fără host peste noapte. Oricâte tickete am deschis și le-am cerut explicații celor de la domainscan, aveam downtime 23/24. Au schimbat IP-urile, au trimis de 3 ori NS-uri diferite … o telenovelă. Atunci m-am gândit să trec la webfactor. Prețul era bun, serverul era în Cluj iar clienții erau mulțumiți … până la primele atacuri DDOS. Atunci mi-am dat seama că nu aveau protecție la nivel hardware pentru asemenea atacuri și singura alternativă era să schimb căile de logare în panoul de administrare (atacurile erau pe wp-admin). Eu am aproape 50% din wordpress modificat și multe pluginuri sunt făcute pentru căile wp-admin. Deci soluția era doar de moment, cât să reușesc să îmi recuperez datele.

Nu blogul era problema, ci faptul că aveam câteva proiecte găzduite addon și chiar nu aveam nevoie de o durere de cap în plus. Așa că am aterizat pe la Chroot. Până acum, numai cuvinte de laudă. Am deschis un ticket la 3 noaptea (4 ora RO) și în 5 minute aveam deja rezolvarea. Asta înseamnă că este cineva căruia îi pasă de business și de clienții lui.

Am făcut aceste precizări despre istoricul principalelor plimbări pentru a evidenția un lucru : ai nevoie de un backup personal atunci când nu mai ești pe aceeași lungime de undă cu hosterul. De ce să aștepți câteva zile până se înduplecă să îți dea acces la fișierele tale, la munca ta, la ceea ce plătiseși deja? Câteodată se întâmplă chiar să nu mai vezi niciodată fișierele (cum mi s-a întâmplat la vechiul meu blog).

Așadar, de vreun an folosesc cu succes BackWPup , plugin ce crează backup manual sau programat, direct in DropBox. Sunt o gălăgie de setări ce pot fi făcute, poate fi definit tipul de backup dacă să includă și fișierele sau nu, dacă să optimizeze baza de date, să trimită email etc. Partea interesantă este la DropBox. Am setat un backup zilnic la baza de date și un backup săptămânal la toate fișierele. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla cu fișierele de pe host și nu cred că are cineva atât de mult timp liber să facă backup zilnic la DB și saptămânal la întreg hostul. Da, faci primele săptămâni. Dar după 2-3 ani deja ți se ia.

backup_dropbox

  1. Am avut si eu gazduire de la WebFactor, ba chiar am si un amic ce lucreaza la ei, si e sysadmin.. si da, n-au protectie DDoS, asa ca mi-am luat de data asta tot de la un prieten, owner la Clues.ro, momentan tine la DDoS, etc.. nu am avut probleme. Cat despre backup-uri.. eu imi fac backup saptamanal la toate si-l tin in PC, pe Google Drive si DropBox (doar ce tine de site-uri), deci slabe sanse sa se duca dracu’ toate in acelasi moment.

  2. Merci!!! Acum am backup sigur pt siteul de la servici

    Cristian Iosub