Becuri economice cu led

becuri_led_colorateProgresul tehnologic se poate observa în viaţa de zi cu zi prin eliminarea treptată diin uz a becurilor incadescente, cu halogen sau fluorescente şi integrarea unor becuri cu led ce să ofere un consum redus de energie electrică. Avantajele sunt foarte multe si am sa le detaliez mai jos. Când eram mic ţin minte că îmi plăceau mult becurile colorate dar îmi era teamă că se scutura filamentul şi erau greu de găsit.

Pe siteul magazinul de lămpi.ro am găsit un set de becuri frumos coloare care au şi telecomandă 🙂 Mi se pare super mişto ideea de a programa becurile de o anumită culoare să se aprindă de pe un buton specific din telecomandă, cu atât mai mult în camerele copiilor.

Avantajele becurilor LED

Becurile LED beneficiaza de o serie de avantaje clare in fata altor tipuri de globuri de iluminat, cele mai importante fiind urmatoarele:

 • Durata de viata foarte mare: becurile LED pot fi folosite de 2 ori mai mult timp (pana la 50.000 ore) decat cele fluorescente si de peste 50 de ori mai mult decat clasicele incandescente (1000 ore).
 • Rezistenţa: becurile LED sunt rezistente la socuri si vibratii, nefolosind un filament ca becurile incandescente. De aceea ele pot fi folosite in conditii mult mai grele.
 • Eficienţa superioară: becurile LED produc o lumina mult mai puternica si mai apropiata de conceptul de lumina alba ideala. Becurile LED pot ajunge si la peste 100 lumeni/W , spre deosebire de cele incadescente care ofera doar 15 lumeni/W.
 • Consum redus de energie. Probabil principalul avantaj al becurilor cu LED este faptul că sunt becuri economice , având un consum de 10-15 ori mai mic decat cel al unui bec incadescent cu proprietati luminescente similare.
 • Lumina rece. Becurile LED produc lumina rece, spre deosebire de becurile incadescente care se incing foarte mult, ele avand o eficienta foarte scazuta (90% din energia electrica ce le strabate e transformata in caldura iar abia 10% in lumina)

Eu folosesc la servici o lanternă cumpărată de pe eBay care foloseşte un led micuţ de tot şi pătrăţos exact ca in fotografie. Piticania aia mică este alimentată de două baterii de câte 3.6V şi emite o lumină albă, frumoasă şi clară de 1600 lumeni. Când am fost în ţară am avut lanterna cu mine. de la etajul nouă luminam toată parcarea din faţa blocului. Ca distanţă, puteam focaliza pe un apartament aflat la 5 blocuri distanţă. Dacă aţi văzut lumini plimbându-se prin casă la începutul lunii mai, în zona Petre Ispirescu, nu erau OZN-urile, ci eram eu. Îi arătam juniorului cât de departe poate lumina un LED micuţ.

Tehnologia LED este doar începutul fiind răspândită mai mult în mediul casnic, însă de câţiva ani a apărut o nouă tehnologie numită OLED. Conform wikipedia, un OLED (prescurtare din engleză de la Organic Light-Emitting Diode) şi este o componentă electronică în formă de folie foarte subţire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor. Comparând cu LED, tehnologia OLED este ieftină, neavând nevoie de un monocristal scump, dar eficienţa şi lumina produsă sunt la ora actuală încă mai scăzute, iar durata de funcţionare este mai scurtă. Desigur însă că se lucrează intens la depășirea acestor dezavantaje.

În ceea ce priveşte luminozitatea OLED-urilor, în ultima vreme s-au făcut mari progrese, fiind acum posibil să se renunţțe la iluminarea suplimentară a fundalului/suportului (backlight). O tehnologie nouă bazată pe OLED este aşa-numita Active-Matrix OLED, cu abrevierea AMOLED sau AM OLED. Aici termenul “Active Matrix” se referă la modalitatea de adresare (activare şi dezactivare) a fiecărui pixel constituent al ecranului.

Aplicaţii deja realizate folosind tehnologia OLED

 • ecran pentru aparate de navigaţie
 • ecran pentru videoplayere
 • ecran pentru telefoane mobile cu OLED sau şi AMOLED

Aplicații potenţiale viitoare folosind tehnologia OLED

OLED-urile se pretează în primul rând la producerea de ecrane pentru televizoare „mari”, de ordinul a 1 m diagonală şi mai mult, la telefoanele mobile, monitoare şi display-uri de calculator, apoi şi la elemente iluminatoare de mare suprafaţă. Un avantaj important este şi consumul redus de curent electric, care duce la mărirea eficienţei aparatelor cu OLED.

Deoarece materialele din care sunt făcute OLED-urile sunt flexibile, există în plus un mare potenţial pentru realizarea unor aplicaţii suplimentare în viitorul apropiat, ca de exemplu:

 • ecrane flexibile, care se pot la nevoie împături sau se pot face sul
 • aşa-numita „hârtie electronică” (în engleză: e-paper), de ex. pentru publicarea ziarelor, în alb/negru cât şi color
 • iluminarea locuințelor printr-o folie mare, subţire şi transparentă (deci aproape invizibilă) aplicată direct pe perete sau tapet

 

Recomandarea săptămânii
Gazduire web
 1. peste 1700 de articole led le-am gasit pe http://www.benefitplus.ro

 2. Nu in ultimul rand, becurile cu LED nu contin mercur si nu emit radiatii UV, ceea ce este bine si pentru mediul inconjurator, dar si pentru sanatatea noastra. Si chiar daca n-ar fi consumul mai redus de energie, tot se face o economie serioasa prin faptul ca becurile nu mai trebuie inlocuite atat de des, iar asta se vede chiar si in locuinte.

  Cristian Iosub