Beneficiile unui site One Page pe WordPress

onepage

Fiind cel mai popular CMS din lume, WordPress este luat in considerare probabil primul pe lista atunci când vine vorba de construirea unui site. Fie ca este vorba de un site personal, de business, organizație non profit sau chiar blog, comunitatea WordPress a dezvoltat instrumente (pluginuri, teme) necesare oricărui tip de site vrei sa creezi.

Am nevoie de un site full sau cu o singura pagina?

De foarte multe ori, proprietarii noilor siteuri sunt precum copiii într-un magazin de dulciuri. Temele WordPress au început sa aibă extrem de multe opțiuni în panoul propriu de administrare, pluginuri pentru a extinde capacitățile siteului, astfel că WordPress devine tot mai puternic ca platforma decât ne-am fi așteptat.  De exemplu, am fost o dată subcontractat pentru un client care dorea un site structurat într-un anumit fel (unic), ce sa poată fi folosit ca site de prezentare dar pregătit si pentru un eventual shop online cu circa 50 de produse pe nișa construcțiilor. Părea ceva imens pus pe hârtie, cu o mulțime de funcționalități, bannere, alerte, chestionare on site cu alternative de întrebări in funcție de răspunsul din pasul anterior, circa 30 de pagini statice, shop cu integrare curier rapid si plata cu cardul … Overall siteul putea fi codat de la zero însă timpul necesar era de cel puțin 5 – 6 ori mai mare decât folosind un CMS.  Mie îmi place Joomla dar nu are un panou de administrare ușor de înțeles de către clienți așa că am folosit WordPress.  În nici 8 ore de lucru intens, siteul era sus. În acest caz a fost nevoie de un site full (multi-page).

Dar daca este vorba de ceva mult mai simplu? Ceva care ar intra pe maxim 5 pagini ? Bineînțeles, depinde de specificul siteului, afacerii ce urmează a fi prezentate. Ca să înțelegem de la bun început ce înseamnă One Page, mă refer strict la acele siteuri de prezentare a unei afaceri, a unei idei, aplicații etc, nicidecum un blog făcut One Page. Gândiți-vă cum ar arăta blogul meu dacă ar fi one page : ) Ar încărca 1007 articole, câte am publicate în prezent, într-o singură pagină 🙂 Lăsând aspectul greoi al siteului, ar rupe serverul pe genunchi.

Un exemplu de site facut pe WordPress care are o singură pagină este acesta : Kiera Lacey Personal Trainer.  Este simplu, aerisit, nu încarcă elemente care nu sunt necesare, conține zonele de prezentare a serviciilor, tarifele practicate, datele de contact și o scurta prezentare a antrenoarei. Strict pe cazul de față, dezavantajul este că a folosit o temă care nu este responsive dar sunt sute de teme WordPress responsive la un click distanță pe ThemeForest.

Beneficiile unui site One Page pe WordPress

Când creezi un site, este foarte probabil să te pierzi în detalii tehnice despre ce este posibil să faci cu platforma, în loc de ce este necesar să faci cu aceasta. Care este obiectivul tău? Care este acțiunea principală care vrei să o facă vizitatorul atunci când ajunge pe site? Vrei să cumpere ceva? Vrei să stabilească o întâlnire? Oricare ar fi răspunsul tău,  designul trebuie să fie concentrat pe acțiunea principală. În exemplul antrenoarei de mai sus, targetul era de prezentare a brandului personal. Dacă vânzarea ar fi fost acțiunea solicitată, atunci ar fi fost evidențiată mult mai mult decât a se rezuma la un simplu contact form în partea de jos a siteului si un număr de telefon .

Toate acele artificii cu prezentarea profilelor din social media, afilierea în organizații etc, sunt simple distracții de la obiectivul principal.

Iată câteva trucuri ce trebuie folosite într-un site format dintr-o singură pagină:

– Trebuie să folosească o poveste pentru a inspira acțiunea. Exact ca o revistă de benzi desenate unde sunt folosite mai multe chenare în pagină pentru a povesti acțiunile, la fel și un site One Page trebuie să folosească elemente interactive, eventual sub formă de grid pentru a capta interesul vizitatorilor.

– Un site cu o singură pagină te forțează să simplifici mesajul. Nu vrem ca un vizitator să deruleze sute de rânduri și să citească romane pe un astfel de site, așadar va trebui să decizi ce informații sunt necesare și ce informații nu sunt necesare. Numai pentru că ai spațiul necesar și poți introduce întregi romane într-o pagină de prezentare, nu înseamnă că trebuie să faci asta. Având o singură pagină, ești forțat să reții tot ce este prezentat în aceasta, devenind astfel un mai bun comunicator. Nu doar o dată mi s-a întâmplat să discut cu proprietari de siteuri web si ei să nici nu știe ce texte sau produse aveau prezentate acolo. Crearea unui site si publicarea informațiilor din acesta țin de multe ori de inspirația de moment.

– Derularea paginii trebuie să fie intuitivă. Nu este întâmplător faptul că Tumblr. Twitter, Facebook, Pinterest și mulți alții folosesc ceea ce se numește “infinite scroll” pentru a te ține pe platformă. Cu cât derulezi mai mult în jos, cu atât vezi mai multe informații.

– Siteurile cu o singură pagină convertesc ! Pe un site, cu o singură pagină, modalitatea de a obține noi informații, de a trece de la o secțiune la alta, nu este numai derularea. Prin alegerea elementelor vizuale intuitive, limitarea numărului de linkuri sau de imagini, vizitatorul este ghidat mult mai ușor să facă acțiunea targetată.

– Folosind One Page, ai mai puțin de lucru. Foarte multe persoane ezită să lanseze un site deoarece ar însemna costuri ridicate de dezvoltare dar și de menținere ulterior lansării. Mentenanța unui site multi-page poate deveni un factor de stres pentru o persoană nu foarte tehnică și întotdeauna i se va părea că este mult de muncă pentru actualizarea pluginurilor și temelor folosite. Așadar, alege o temă cât mai completă, cu formular de contact, icoane sociale și panou de administrare complex, astfel încât să eviți utilizarea pluginurilor ce nu sunt necesare.

Desigur, un site format dintr-o singură pagină poate fi făcut chiar și în HTML / PHP, nu trebuie neapărat un CMS. Dar în cazul unei pagini create de la zero, codată de mână, sunt necesare anumite skill-uri pe care fie vorba între noi, foarte mulți nu le au așa încât apelează la soluția CMS pt simplitate, drag & drop și Next…next..finish 🙂

Un exemplu foarte bun de site codat de mână, fără a folosi CMS și care este responsive, are Răzvan de la Blogosfera SRL.

      Cristian Iosub