BMW i3 și eGO – prima impresie despre car sharing cu automobile electrice

BCR a lansat eGO, primul serviciul de car sharing 100% electric din Bucureşti, oferit de o bancă. Toate maşinile disponibile sunt autovehicule premium de ultimă generaţie – BMW i3, iar serviciul eGO este accesibil printr-o aplicaţie dedicată, care permite localizarea şi rezervarea autoturismelor, în timp ce cheia maşinii este înlocuită exclusiv de cardul bancar contactless BCR“. Astfel sună majoritatea știrilor despre eGO și asocierea cu BCR m-a ținut la distanță față de experiența eGO timp de un an. BCR este un înger investitor in offline fiind implicat în nenumărate proiecte din ce în ce mai atractive. Nu îți bagă mâna în buzunar, nu te forțează să folosești cardul lor ci alegi singur să o faci când vezi oportunități dezvoltate cu ajutorul BCR la care poți avea acces numai pe baza cardului. Este un lucru lăudabil. Că am o problemă cu ei ca bancă, că cer 20 lei la re-emiterea de card, harta de pe site este dovada cea mai clară a lipsei unui UX și a unei informații clare, că au numai câteva puncte în București unde poți alimenta cardul cu cash și multe altele, sunt cu totul altceva față de ce poți face cu BCR în offlline.

Prin iunie am fost timp de o săptămână prin țară cu un Renault Traffic de 8+1 locuri, cu plinul de benzină pe cheltuiala BCR doar pentru că a mea colegă de apartament folosește des (și) cardul BCR. Mai târziu au organizat Școala de Bani unde vorbeau despre educaţia financiară, adică ceea ce lipsește majorității. Îi mai vedem implicați cu BCR Banca pentru Locuințe în proiectul EFdeN. Au foarte multe proiecte și cresc organic pe simpatie, nu forțat trimițând sticle de vin la bloggeri ca unii portocalii.

Cum am ajuns la BCR si eGO? Marțea trecută am fost invitat de către o cunoștință la lansarea Enel X în România (link) și am avut ocazia să testez vreo 3 tipuri de mașini electrice. Reprezentanții mărcilor auto erau prezenți să facă bani, să convingă cât de cool este să ai o mașină electrică. Cu toate acestea, la Zoe am simțit cel mai mare disconfort prin faptul că e mare, zgomotoasă, ventilatorul intră în funcțiune după numai 20 metri, nu frânează singură când iei piciorul de pe accelerație și dă cumva senzația unui Renault de clasă joasă dar cu motor electric. Nu știu de ce dar nu m-a atras deloc. În schimb, au fost băieții de la Mojito Software cu vreo 4 BMW i3 care prezentau calitățile mașinii. Erau șoferi, dezvoltatori de software, nu oameni de vânzări și asta mi-a plăcut cel mai mult. Vorbeai cu cineva care chiar conducea mașina, care era direct implicat în proiect, nu cu cineva care vindea mașini electrice și apoi plecau acasă cu diesel.

BMW i3, timp de 3 ture de circuit la Romexpo, a fost o experiență interesantă, însă ca orice test drive trebuie să fie prezent și un reprezentant al mărcii, te poți plimba 10-20 minute, dar totul e limitat. Citeam un articol mai vechi unde spunea ca în Statele Unite ale Americii dealerii îți pot închiria mașina, te plimbi timp de o săptămână cu ea și dacă ești mulțumit o cumperi. La noi nu există confortul ăsta și cu siguranță vara toți ar dori un test drive ca să plece la mare cu mașinile. Cum colega mă bate la cap că ar vrea un BMW seria 3, am zis că și ăsta are un 3 în denumire, deci hai să vedem cum e. Am alimentat cardul BCR pierdut prin casă, am creat un cont rapid în aplicația BCR eGO (link Android și iOS) trimițând o copie a permisului de conducere și a cărții de identitate și în două zile a fost aprobat contul. În procesul de înregistrare este solicitata seria cardului contactless BCR. Nu folosiți Revolut, ING, BRD etc pentru că nu vor funcționa. Va fi respins contul. Aseară au aprobat contul așa că astăzi am mers cu chef de plimbare după coletele de la eMAG și să căutăm o mașină electrică. Am găsit o mașină la mai puțin de 1km de noi, am rezervat-o și am plecat spre ea. E ținută timp de 30 minute și dacă nu te duci să o iei în timpul ăsta, e retras de pe card un minim fee de 10 lei.

Mașina se descuie cu ajutorul cardului contactless BCR, neavând vreo cheie însă trebuie să fii la mai puțin de 75 metri de mașină conform GPS-ului de pe telefon. George Buhnici are un clip video destul de bun aici despre dotările autoturismului. Tarifarea se face în pachete de câte 30 minute: 22 lei pentru primele 30 minute (10 lei pornirea și 12 lei prima jumătate de oră), 12 lei pentru fiecare interval de 30 minute ulterior, 0 lei pentru combustibil, 0 lei pentru asigurări obligatorii sau opționale, taxe locale, impozite, ITP, revizii, reparații și 0 lei pentru parcare in parcările publice ale municipalității. Cum experiența este limitată de disponibilitatea bateriei, după o oră și jumătate a trebuit să o aducem cât mai aproape de locul unde lăsasem mașina mea cu numai 15% baterie și am plecat să căutăm altă mașină. Cu scaunele din față încălzite, aer condiționat deschis puternic, radio și farurile care sunt foarte puternice, autonomia era de circa 1% baterie pentru 1.4 kilometri. Cu aerul condiționat oprit și cu farurile stinse pe timp de zi, mașinuța are o autonomie de peste 200 kilometri. Am învățat lecția așa că după ce am golit prima mașină am căutat o alta care avea 74% baterie : ) . Nu sunt un om al cuvintelor când vine vorba de mașini, însă piticania asta este suficient de încăpătoare pentru 4 persoane și te cam lipește în scaun când pleci primul de la semafor. 170 de cai putere disponibili imediat cum apeși pedala! Nu ai voie să o lași în subteran, scrie în regulamentul pe care-l accepți la înscrierea în aplicație. O poți parca temporar acolo, că poate te-ai dus la mall, dar nu încheia în subteran rezervarea mașinii. Asta înseamnă că dacă o să o iau la muncă, trebuie să caut loc de parcare la suprafață. Un punct forte al eGO-ului este că nu poate fi furată benzina din acesta dacă o parchezi prin Ferentari.  Poți părăsi perimetrul Bucureștiului, dar cursa trebuie închisă doar în București (vezi harta). E foaaaarte important să citiți secțiunea de penalități disponibilă aici. Faptul că poți închiria un autoturism premium “doar cu buletinul” înseamnă o mare responsabilitate pentru șoferi. În felul acesta se așează un pic lucrurile și se cerne clientela. Cine nu poate respecta regulile, poate să conducă în continuare de la Ape Rider : ) .

Acum trebuie să mă uit la condițiile de creditare pentru că anul viitor știm ce mașină vom lua. Chiar dacă prețul de listă este de circa 35.000 €, undeva la 10.000 € sunt subvenționați de către stat.

Din 2017 persoanele care vor să acceseze finanțarea prin „Rabla Plus” nu trebuie neapărat să caseze și o mașină. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 €. În schimb, cei care au acasă o mașină mai veche de opt ani și vor să o caseze pot adăuga la cei 45.000 de lei, încă 6.500 de lei obținuți ca primă. Astfel o mașină electrică poate fi cu 11.450 de euro mai ieftină pentru cumpărător.

Foarte mulți asociază proiectul ca fiind al BCR-ului. Totuși, Mojito Software sunt cei care au pitch-uit băncile pentru a realiza acest proiect. Ei sunt man power-ul, ei sunt creierul și mușchii. Restul sunt banii băncii care a fost deschisă la această idee. În cazul de față, Banca Comercială Română. Atunci când ai o idee bună ce poate fi monetizată rapid și să aducă un capital puternic de imagine, nu mai contează cine îți e alături atâta timp cât îți poate oferi stabilitate financiară pe termen lung.

Later edit în a doua zi de experiență eGO: În seara am simțit totuși nevoia unui suport telefonic sau real time. Momentan, Mojito Software oferă suport via email. Am rezervat 147 EGO și nu se putea deschide mașina. Am rezervat de două ori, am parcurs toți pașii corect dar efectiv nu vroia să citească cardul. Păcat, pentru că avea baterie destul de multă, dar era și un pic zgâriată / lovită. Așa că am mers 500 metri mai departe și am luat 135 EGO care a mers impecabil.

Mă uitam la concurența eGO și nu prea există o concurență pe gama asta de autoturisme. Exista GetPony cu 2.5 lei / minut (!) versus 0.4 lei / minut la eGO. Apoi, prin Iași mai există Caby cu 56 lei / oră versus 24 lei cât este eGO. Interesant este că toate trei serviciile spun că sunt primul serviciu de car sharing cu autoturisme electrice 🙂

      Cristian Iosub