Brandul de angajator în era nativilor digitali

Brandul de angajator și comunicarea culturii organizaționale sunt concepute cu o istorie lungă, dar care au primit atenția cuvenită abia în ultimele decenii. Odată cu generația Z, acestea însă au devenit extrem de importante pentru că tinerii care astăzi intră în câmpul muncii sunt diferiți față de mileniali și au cu totul alte priorități în ceea ce privește ascensiunea profesională.

Dacă în urmă cu o generație cele mai importante beneficii urmărite la angajare erau destul de simplu de formulat și satisfăcut, situația s-a schimbat foarte mult de îndată ce nativii digitali au ajuns la vârsta la care îți caută un job. Spre deosebire de colegii lor mai mari are erau extrem de competitivi, urmăreau o carieră solidă și un parcurs profesional care să le satisfacă nevoia de recunoaștere individuală, la pachet cu un salariu competititv, tinerii din ziua de astăzi au așteptări mult mai complexe de la angajatorii lor.

Un brand care reflectă doar succesul financiar al unei companii, precum și stabilirea acesteia nu mai sunt argumente suficiente, acestea fiind înlocuite de alte valori, cum ar fi responsabilitatea socială, grija pentru comunitate și inclusivitatea. Pentru un nativ digital este cel mai important să își pună abilitățile în slujba unei companii companii care are aceleași valori cu el, care are preocupări sociale, care dă înapoi societății în care activează și care pune oamenii pe primul loc. Mai mult, nativul digital se așteaptă ca angajatorul său să declare public și să își asume toate aceste principii și valori dovedind astfel angajaților că este autentic și că are coloană vertebrală.

Dacă la nivel macro lucrurile acestea par simple și evidente și – poate – ușor de cuprins într-o strategie de comunicare, la nivel de detaliu, traducerea tuturor acestor principii și valori în activitatea din interiorul companiei poate fi un proces dificil, mai ales în companiile mastodont, greu de urnit din loc. Dar nimic nu este imposibil.

Primii pași pot fi făcuți la nivelul activităților dedicate angajaților. Dacă până acum toate trainingurile și cursurile se roteau în jurul activității companiei și a dezvoltării personale a angajaților, acum companiile vor trebui să înlocuiască unele dintre acestea sau să adauge și alte programe, precum munca voluntară, implicarea civică sau alte activități similare.

Un al doilea pas poate fi cel de implicare a angajaților în strategia de CSR a companiei pentru a alinia-o cu cauzele în care cred și se implică aceștia. Dincolo de campaniile umanitare și cele care pot aduce vizibilitate companiei, este extrem de relevant ca angajații să vadă că donațiile sau investițiile în societate ale companiei au sens și contribuie la o lume mai bună.

Un al treilea pas este umanizarea comunicării externe și promovarea valorilor companiei și ale angajaților pe toate canalele digitale pe care le are la dispoziție. Nu în ultimul rând, la fel de important pentru angajați este și gradul de digitalizare și eficientizare a activității companiei, care arată grija față de timpul lor și de condițiile în care își fac treaba.

Nu este un proces ușor, dar este un proces prin care orice companie își poate construi un brand de angajator rezistent, asociat cu valorile corecte, care va fi susținut de angajații săi într-un mod autentic.

Brandul de angajator
      Cristian Iosub