București nu e Lima și nici Manila

Dacă o să aveți curiozitatea de a vă uita pe Youtube la clipuri din Lima, Manila si alte capitale de țări , o să aveți plăcuta surpriză să descoperiți că infracționalitatea la noi și violența cu care sunt comise infracțiunile, reprezintă perioada de training din cariera unui polițist.

În România avem toate infracțiunile din codul penal prezente pe străzi iar atunci când unii se împușcă la Dristor cu bile, deja avem prima pagină a tuturor ziarelor de a doua zi.

Prin alte țări există asigurare de viață pentru răpire care o fac părinții încă de când e plodul în uter. La noi dacă avem o răpire deja explodează presa si caută copilul până o găsim pe Elodia.

Prin alte țări există ziua și atentatul. Noi nu suntem în stare nici măcar un protest să facem cu victime iar posibilii teroriști care ar detona o butelie de gaz se apucă să posteze pe Facebook intenția.

România este și va rămâne pentru mulți ani încă, o țară liniștită. Da, sunt foarte mulți interlopi, traficanți, proxeneți etc. De toți se știe dar nu li se întâmplă nimic … până într-o zi. Una e să te duci la procuror cu un cămătar care a împrumutat 1000 euro și alta e să duci respectivul cămătar la un procuror pt șantaj, tâlhărie, cămătărie, viol etc.

Ceea ce am apreciat mereu la polițiștii români este modul natural de a trata o problemă. Nu discutăm acum de șpăgarii cu mapa pe stradă ci de cei care într-adevăr sunt polițiști. București nu e Lima și nici Manila și asta mă bucură !

Exemplul de astăzi vine de la luptătorii din Lugoj : “Futu-ți morții mă-tii deschide”[…] “Deschide futu-ți morții mă-tii de ce nu deschizi?”

Îmi aduc aminte de un caz din Italia când un țigănuș a fost calmat rapid de o namilă de om după ce a dat cu el de mese și pământ. Apoi a venit garda și îi vorbea cu dumneavoastră.

Da, e ok și Dumneavoastră. Dar depinde totul de context și de care baricadă te afli : victimă sau agresor. Când te strâmbi de la geam și faci mișto de mascați, fii sigur că o coastă tot îți vor rupe pe drumul până la secție.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bYb2mAb3XpI[/youtube]

  1. […] lui Cristian Iosub am gasit un clip foarte interesant pe care l-am dezbatut cu niste prieteni, unul politai, altul […]

    Cristian Iosub