Calcio Storico Fiorentino (Football fight)

Istoric

Mai întâi o explicaţie din partea unuia precum că jocul de fotbal a fost inventat în Florenţa si apoi preluat de englezi.

Calcio Storico Fiorentino a fost o formă timpurie de fotbal , care are originea în secolul 16 in Italia . Piazza Santa Croce din Florența este leagănul acestui sport, care a devenit cunoscut sub numele de giuoco del Calcio Fiorentino (“Florentine kick game”) sau pur și simplu Calcio (mai târziu fiind numele aplicat la fotbal în limba italiană ).
Regulile oficiale ale Calcio Storico au fost publicate pentru prima dată în 1580 de către Giovanni de ‘Bardi . La fel ca jocul de Harpastum roman , a fost jucat în echipe de 27, folosind ambele picioare și mâini. Golul era marcat prin aruncarea mingii peste un punct desemnat pe perimetrul de teren. Terenul de joc este o groapă de nisip imensa cu o fantă îngustă care constituie “poarta de inscriere”, de-a latul fiecare capăt. Există un arbitru principal, şase arbitri de linie şi un maestru  de teren. Fiecare joc este jucat 50 de minute iar câştigătorul fiind echipa cu cele mai multe puncte sau “cacce”.

Iniţial, Calcio Storico a fost rezervat pentru aristocraţii bogaţi şi se juca în fiecare noapte între Bobotează și Postul Mare . În Vatican , chiar papii, cum ar fi Clement al VII , Leo XI și Urban al VIII au fost cunoscuti ca jucatori de Calcio Storico.
Sportul nu a fost jucat de aproximativ 200 ani, dar apoi a reînviat în secolul al XX-lea atunci când jocurile organizate au început din nou în 1930. În prezent, trei meciuri sunt jucate în fiecare an, în Piazza Santa Croce, în a 3-a saptamana a lunii iunie. Cele patru echipe se confruntă reciproc în primele două jocuri. Câștigătorii merg în finala care are loc pe 24 iunie, în ziua Patronului Florenței, San Giovanni (Sf. Ioan). Versiunea moderna permite tactici, cum ar fi un cap în gură, pumni, coate, şi sufocare, dar interzice loviturile pe neaşteptate şi loviturile la cap.

Dintre echipele actuale de Calcio Storico au fost in 1930 albii si verzii, apoi in 1933 respectiv 1934 s-au alaturat acestui sport sângeros si echipele roşii şi albastre. 

Prezent

Fotbalul cunoscut de noi in prezent este cel bazat pe reguli de joc clare şi în care violenţa este pedepsită ajungându-se chiar şi la eliminarea adversarului. Un joc similar cu fotbalul, dar un pic mai violent ar putea fi rugby. Dar rugby este un bebeluş suzetar faţă de ce este fotbalul fiorentin . Există o tradiţie în zona provinciei Florenţa ca în fiecare an să se organizeze un mic campionat între cele patru echipe de fotbal fiorentin, numit si fotbal istoric (fotbalul antic) : echipa albă aparţinând cartierului Santo Spirito , echipa verde aparţinând cartierului San Giovanni, echipa albastră aparţinând cartierului Santa Croce şi echipa roşie aparţinând cartierului Santa Maria Novella. În 1996 au fost schimbate regulile jocului impunându-se un număr mai mare de arbitri şi interzicerea loviturilor prin surprindere datorită maselor de sânge din fiecare joc şi a faptului că degenerase jocul în asemenea măsură încât mingea stătea neatinsă chiar şi jumătate de partidă pentru că jucătorii erau ocupaţi să se măcelărească între ei înainte de a juca efectiv.

Anul acesta partidele au loc în zilele următoare

  • 15 Iunie 2013 – Rossi Santa Maria Novella vs Bianchi di Santo Spirito
  • 16 Iunie 2013 – Verdi di San Giovanni vs Azzurri di Santa Croce
  • 24 Iunie 2013 – FINALA
Informaţii despre caracteristicile unice ale acestui joc le puteţi găsi pe pagina oficiala http://www.calciostoricofiorentino.it/en/.
Până atunci vă las să vă delectaţi singurei cu imagini spectaculoase din reportajul de mai jos. La minutul 2:30 începe ceea ce se numeste de fapt Calcio Storico. Interzis minorilor !

Iar varianta light care reprezintă de fapt un documentar / interviu frumos realizat :

      Cristian Iosub