Calcul salariu 2018

Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat joi de Ministerul Finanțelor Publice.

Vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte sunt acum:

 • contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
  • dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4%;
  • dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8%;
 • contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
 • contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Contribuția asiguratorie pentru muncă va include celelalte patru contribuții sociale existente în momentul de față. Contribuția asiguratorie pentru muncă va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale. Banii strânși din contribuția asiguratorie pentru muncă vor fi împărțiți după cum urmează:

 • 15% se va duce la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;
 • 20% se va duce la bugetul pentru șomaj;
 • 5% se va duce la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;
 • 40% se va duce la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;
 • 20% se va duce la bugetul de stat, într-un cont distinct.

Așadar, doar salariatul va datora CAS și CASS, dar angajatorul se va ocupa de calcularea, reținerea și plata lor către stat. Apoi, contribuția asiguratorie pentru muncă va cădea exclusiv în sarcina angajatorilor. În prezent, în afară de contribuția la șomaj, ce este suportată în mod egal de salariat și angajator, contribuțiile pentru concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale cad numai în sarcina angajatorului.

La un calcul simplu, în prezent un salariat cu 5000 lei brut, fara deduceri si care ia 21 bonuri de masa (9,57 lei) ajunge la 3474 lei net (sau 4175 lei net pentru sectorul IT unde se ofera 16% inapoi, impozitul pe venit). Începând cu 1 ianuarie, acelasi salariat va ajunge la 2750 lei net* (sau 3250 lei net* pentru sectorul IT unde se ofera 10% inapoi, impozitul pe venit).

*Calcul efectuat conform proiectului de lege la data de 28.10.2017

Legea nu prevede măriri ale salariului brut astfel încât să poată acoperi noile contribuții ale angajatului. Va fi loc de abuz pe deplin, vor fi companii care nu își vor permite să piardă angajații și vor trece aceste sume ca mărire a salariului brut, dar vor fi și SRL-uri care își vor freca mâinile bucuroase că scapă de +20% din cheltuielile salariale.

Ma duc să caut haine groase de iarnă, ghete, mănuși, fular…În Piața Victoriei va fi frig.

salariu 2018
 1. buna seara! ar fi util sa cuprinda si deducerile (inclusiv cotizatie sindicat, pensie-pilonul III, deduceri ptr cei cu salariul mic). multumesc!

 2. Foarte interesant ati prezentat apectul modificarii si tranferarii obligatiilor fiscale la salariat,
  Felicitari,meritati un loc in parlament!

 3. Cred este o greseala in tabel : formula din E7 este =ROUNDUP(($A$6-C7-D7)*E6,0)

  Cristian Iosub