Campania Adoptă un Cutremur #2

image

La mine era vreo 3:40 dimineata. Stăteam relaxat in mașină si bântuiam fără directie pe internet. Mă gândeam să scriu un articol pe blog despre cum am stat astazi blocat intr-un tunel o ora si ceva, despre riscurile vitezei pe timp de ploaie si alte prostii de genul asta.
Dar am sa scriu maine despre asta mai ales ca vreau sa urc si un video referitor la modalitatea in care sunt semnalizate accidentele pe timp ploios.

Exact când am deschis aplicația WordPress, imi trimite mesaj sotia : “Cristi, imi e frica”. Am avut un moment de blackout si ma gândeam : “zi ca tună afară, au venit mascații sa il ia pe vecinul de la scara 3… dar nu imi zice ca e cutremur” . Apoi imi da vestea : a fost cutremur. Acum doua zile scriam pe blog despre teama mea incredibila pentru cutremure. Dacă prin orașele unde au fost cutremure zilele astea vorbeam de 2-3 grade , in Bucuresti a fost aproape 6. Pentru necunoscatori, o diferența de 0.1 magnitudine Richter este destul de mare. Ganditi-va acum ca un cutremur de 6 grade intr-un oraș construit acum zeci de ani plin de blocuri de 8 si zece etaje, este de zece ori mai puternic decat unul de 2 grade la sat.

Twitter si Facebook s-au animat imediat inrosind hashtag-ul #Cutremur si #Bucuresti. Am început imediat sa caut informații privind pagubele create si puterea cutremurului. Cum era de așteptat , siteul Infp.ro a căzut instant iar Snas.ro e in continuare in eroare 503.

Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurul a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 130 de kilometri, şi s-a simţit în foarte multe oraşe din România, inclusiv la Bucureşti.Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focsani (46 km), Ramnicu Sarat (47 km), Targu Secuiesc (52 km), Marasesti (55 km).

IRealitatea a anunțat ca ar fi fost de 5.5, dar Global Incident Map il declara de 5.3 grade Atenție la măsurarea cutremurului. Se discuta pe scara Richter, nu Mercalli când am precizat ca a fost de 5.5 grade. Pe Mercalli la 5.5 rămâneam fara vreo 20 de clădiri din centrul vechi.

      Cristian Iosub