Campania Adopta un Cutremur #ImpreunaSalvamCutremurele

Am deschis televizorul ieri si pe toate canalele se povestea de culoarea apei dintr-o zona afectată de cutremure. Multe la numar, neobisnuit pentru istoria zonei respective. Este firesc faptul ca orice mișcare tectonică afectează întreaga rețea de pânza freatica si dupa cutremure tot molozul se duce in apa. Până si pt WC-ul la țară țin minte ca era un proiect prin care trebuia amplasat pe baza unui studiu astfel încât sa nu se scurga toate cele in pânza freatica.

Sebastian a scris un articol destul de obiectiv pe tema asta si argumentat. Interesantă este reactia rromanului obișnuit întodeauna sa caute milă. Daca nu merge cu mila, atunci trebuie sa caute vinovat : guvernul. Eu propun sa il împușcăm pe președintele statelor unite pentru ca au tornade. Pai ce înseamnă nesimtirea asta? Ati văzut voi tornade in România cum au americanii? Nu. Si asta datorita serviciilor secrete, dosarelor pregătite de basescu si a faptului ca Becali a schimbat niște terenuri cu armata. Pana si tornadelor le e frica sa nu li se facă dosar politic si evita zona noastră.

Citez reactia băștinașilor din zonele afectate : “- Nu mai putem dormi noaptea in casa de frica! Copiilor le este frica sa mearga la scoala sa nu pice pe ei. Nu stim ce sa mai facem… Si nu ne ajuta nimeni!”

Desigur, situația e cat de poate de nasoala cu apa. Daca rezista sau nu casele la cutremure mici (cel mai mare a fost de 3.8), consider ca e numai si numai problema proprietarilor. Nu a statului. La bloc eu nu am cum sa imi consolidez apartamentul sau cum sa imi pun gard pentru a preveni inundațiile. La curte insa da. La curte poti dărâma totul si sa reconstruiește casa făcând chiar si buncăr antiatomic sub ea. A spus cineva ca e obligatorii asigurarea caselor? Câți dintre romani au asigurare in cazul unui cutremur puternic? Atunci sa vezi show . Dar revenind la zona cutremurelor mici (dar nasoala ca sunt de suprafața), situația e urâta din punct de vedere al apei care a fost declarată ca fiind nepotabila. Nici măcar animalelor cică nu li se poate oferi. Aici, conform pregătirii mele din timpul armatei (Protecție Civilă – NBC), armata dă fuguța cu niște tiruri de apa pentru localnici. Apa in România, la supermarket costa puțin dar mult in acelasi timp. Daca vrei sa iți iei o sticla de apa sa bei o data, dai 1.7 – 2 lei. Dar ca sa cumperi in cantitati industriale gen spălat rufe, dat apa la animale, facut mâncare, atunci te rupe in doua cat dai pe apa si nici magazinele nu cred ca sunt pregătite sa aiba un asemena stoc.

Statul cam atât poate face. Nimic mai mult. Poate furniza hrana si conserve in cazul in care se declara ca fiind zona afectată natural. Cutremurele nu pot fi prevenite, dar omul poate preveni inundațiile sa nu mai avem mii de asistati social in fiecare an, poate crea stocuri de apa mai ales in zonele rurale unde ai posibilitatea si spațiul necesar amplasării in grădina a unui rezervor de 500 litri de apa.

Cea mai mare frica a mea este cea de cutremure. Indundatii sper ca nu o sa vad in viata asta si oricum exista metode de scăpare. Nu o sa ma mut niciodata intr-o zona evaluată ca fiind de risc. Incendiul poate fi prevenit prin amplasarea senzorilor de fum si sistemelor de stingere in casa. Eventual cu alarma catre 112. Nu o sa ma mut niciodata in păduri care iau foc vara. Dar cutremurul? Astuia nu am ce sa ii fac. Caut pt birou un apartament cu doua camere prin zona Sebastian – Petre Ispirescu (Bucuresti). Am gasit zeci de oferte extrem de tentante dar toate sunt in blocuri de 10 etaje. Eu vreau numai in bloc de 4 etaje si pe cat posibil in forma de U. Știți cum se duc astea de 10etaje la primul cutremur serios in Bucuresti? Exact ca piesele de domino asa vedeți Bucureștiul la primul cutremur de minim 6.5 grade, care apropo statistic ar fi pe vine. Daca as avea o camera video deasupra Bucureștiului in timpul cutremurului, ar părea desene animate. Ăla ar fi momentul in care România ar intra oficial in colaps financiar si nu ar avea posibilitatea sa administreze eficient situația. Unul din Ofițerii de la Dezastre Naturale din armata chiar ne spunea acum zece ani ca România ar cere in secunda doi ajutor din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite in cazul unui cutremur de genul acesta (pe vremea aia încă nu eram in UE). Problema e ca pana vin americanii cu containere, mâncare si apa, jumate din supraviețuitori cad pe străzi de foame si sete iar jumate se apuca de spart depozitele hipermarketurilor .

Dar pana sa ne lovească cutremurele mari, ce aveti mai fraților cu astea mici? Sunt mici, firave si nu dărâmă clădirile. Japonezii sunt obișnuiții cu ele si au creat infrastructura orașelor astfel încât sa poată locui alături de cutremure. Daca puteți iubi un maidanez agresiv, de ce nu ati putea iubi si un cutremur plăpând? Adoptați un cutremur ! #ImpreunaSalvamCutremurele.

Statul român nu se gândește deloc la aceste suflete pierdute care ne bat la usa periodic, asa cum se gândesc japonezii. Noi nu avem încă un sistem de alergare prin SMS si twitter dezvoltat precum alții asa ca seara la culcare trebuie mereu sa ne gândim daca vom mai găsi dimineata blocul din față…

Linkuri utile :
Harta cutremurelor recente din România, Europa : http://www.snas.ro
Alerta seismica : http://www.alertacutremur.ro/harta-seismica/
Wikipedia : http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremur

  1. […] Adoptă un Cutremur #2Nu scriu pe blog despre politicăRaportați SPAMurile vivaSMSCampania Adopta un Cutremur #ImpreunaSalvamCutremurele CRISTIAN IOSUB October 6, […]

    Cristian Iosub