Când poți dona munca ta? ​

Într-o lume bazată pe cerere și ofertă, avem contact zilnic cu oameni care dețin o afacere sau vor sa dezvolte una și cauta soluția optima ce sa poată fi adaptata nevoilor lor de creștere. Nevoile sunt diferite, de la caz la caz. Unii își doresc calitate, alții își doresc un preț cat mai mic, vechii bișnițari din piața Obor doresc calitate la un preț mic. Loc este pentru toată lumea, însă este dificil sa răzbați într-o lume bazată pe comun doar pe baza calității și într-un final ajungi sa faci compromisuri sperând sa fie trecătoare, însă de cele mai multe ori devin obiceiuri. Singurul lucru care te poate tine ancorat la realitatea din jur este o palma buna la vremea ei și eventual o gaura imensa in buzunar.

Am avut la un moment dat un manager care refuza sa se ducă el la clienți spunând ca este un semn de slăbiciune și nu poți tine de preț dacă te duci tu sa iți vinzi serviciile. Cel mai bine sa vina ei la noi. Si asa a ținut-o o vreme pana când palma a fost atât de dureroasa încât ajunsese sa își caute de munca pe Fiverr.

Deși este un topic pe care as putea scrie zile, asumarea lucrării este dusă la extrem și înțeleasă greșit de către foarte multă lume și tocmai de aceea vedem zilnic discuții in diverse comunități, unde sunt solicitate servicii online (precum SEO, AdWords, chiar și dezvoltare web) dar unde sa își asume specialistul ca businessul va creste conform unor KPI de cele mai multe ori nerealiști. Este un tren doar ca rolurile trebuie separate. Dacă unele roluri pot fi executate pe asumare, alte roluri sunt independente de businessul celui care aspira la o lucrare ieftină si buna asa ca voi detalia mai jos asumările.

SEO. Search Engine Optimization Specialistul este strâns legat de bugetul companiei. Poți sa fii un SEO Specialist foarte bun, dar dacă materialul clientului nu este potrivit, oricât ti-ai dori nu o sa Reușești sa ai rezultatele dorite. Poți avea rezultate mai bune fata de cele de pana acum, dar nu poți face minuni. Foarte multi vad SEO Specialistul ca fiind cel care are un buton magic și te aduce pe prima pagina din rezultatele Google / Bing și eventual pe toate cuvintele din site. Ei bine, munca depinde foarte mult de ambalajul produsului. Dacă site-ul nu este optimizat pe mobil pentru ca ownerul aplicatiei / websiteului nu are buget pentru dezvoltare web, din start munca ta este îngreunată cu peste 50%. Dacă site-ul nu are densitatea de cuvinte necesară, nu are o arhitectura ușor de înțeles de către motoarele de Căutare, munca devine și mai grea. Este un chem post destul de lung in munca unui SEO Specialist si acesta depinde foarte mult de tehnologia aplicației web / site-ului dar și de interesul owner-unui de a tine cont de recomandările unui SEO Specialist. De aici poți extinde rolul la cel al unui specialist in promovare , PPC-ist cum i se mai spune. Oricât ar încerca sa țină bugetele de promovare într-o marja acceptabila de investiție, dacă quality score-ul este scăzut, nu va depinde de el sa rezolve problema. Cel puțin pentru aceste doua roluri nu este o știință exactă unde sa spui ca ai apăsat un buton și acum bidul pe cuvântul “ieftin” a scăzut cu 30% sau ca in doua zile ajungi pe prima pagina din Google

Aceste roluri sunt cele mai vânate atunci când vine vorba de a găsi persoane dispuse sa muncească “pe rezultate” si nu pe fee lunar. Istoria ne-a arătat ca o simpla întrebare pe grupurile de comerț electronic scot la iveală cel puțin 30 de companii / agenții / freelanceri dispuși sa lucreze cu la procent din vânzări. Fiecare isi evaluează munca in mod diferit si cred in continuare ca daca exista un echilibru de înțelegere intre owner și specialiști, parteneriatul poate fi durabil, profitabil si poate naște noi idei in viitor poate chiar si mai profitabile.

Dezvoltarea web făcută pe baza de comision din vânzare sau chiar profit este și ea de actualitate. Tot mai multi încearcă sa găsească freelancer-ul acela care e depus sa muncească pe 300 lei fee lunar de administrare a câtorva magazine online și eventual sa mai dezvolte încă unul pe baza unui procent din profit. An întâlnit chiar recent o companie multinaționala, cu cifra de afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro, dar unde munca s-a făcut cel puțin in Romania întotdeauna “pe băiețeală”. Romanii au tendința atunci când vine vorba de relațiile externe sa arate ca la noi se poate face orice, chiar totul, la un preț mult sub cel al indienilor sau poate chiar gratuit. Problema e ca oamenii ăștia chiar găsesc developeri dispuși sa aștepte 3-4 ani sa primească 0.5-1% din profit si pana atunci sa muncească zeci de ore lunar gratuit. Munca pe baza de procent este într-adevăr cel mai bun mod de a încuraja calitatea unei lucrări. Problema vine tocmai la roluri. Dacă te-ai putea ocupa de design, user experience, dezvoltare web, analiza securitate, ai avea buget pt aplicații externe cu ajutorul cărora sa poți monitoriza și îmbunătăți in permanenta experiența vizitatorului, sa ai libertatea sa faci A/B test, etc, atunci chiar este rezonabil sa lucrezi pe părți procentuale, dar in acel caz nu discuți de 0.5-1%. In ecommerce, de exemplu, sunt atât de multi factori care influențează bunul mers al lucrurilor încât este aproape imposibil ca in dezvoltare web sa poți lucra cu părți procentuale.

Dezvoltarea web este o știință precisa data de îndrumările unui product owner. Oricât de bun programator ai fi, nu poți influența de exemplu integrarea unui modul de plata. El poate merge, sau nu merge. Nu exista noțiunea conform căreia dacă ai respectat standarde de scriere a codului, vei avea 2% mai multi clienți care vor plăti cu cardul, pentru ca utilizatorului final nu ii pasa și nu are de ce sa ii pese ca tu ai 3 module plătite sau ai scris cod curat timp de o săptămână. Dezvoltarea web bazată pe părți procentuale nu este sustenabila dacă munca se termina o data cu lansarea aplicației web. Dacă ești agenție și știi ca ulterior vei fi plătit pentru alte servicii astfel încât sa poți recupera o parte din bani, pentru proiecte in care investești salariile pe 1-2 luni poate fi un business acceptabil. Dar repet, munca bazată pe procente din profit nu o consider ca fiind locul ei in dezvoltare web ci mai mult in zonele unde execuția chiar face diferența. Pentru un UX Expert de exemplu s-ar putea mulă o astfel de inițiativa. Dar pentru un junior front end developer in niciun caz. Undeva simt ca cineva încearcă sa profite de munca altuia și conform exemplului cu bișnițarii din Obor care după anii ‘90 și-au făcut magazine online, in cazul nostru este o negociere bazată pe băiețeală unde cel cu bani încearcă sa il convingă pe worker ca îl va îmbogățiți peste noapte. Știu cel puțin 4 firme care și-au dezvoltat site-urile și aplicațiile pe băiețeală și ownerii sunt chiar mândri de țepele date.

fast cheap ecommerce
      Cristian Iosub