Care este diferenta dintre Curriculum Vitae si Résumé (tips & tricks)

Standardele unor locuri de muncă dintr-o țară nu se aplică neapărat și altundeva. Cel mai bun exemplu al diferenței dintre procedurile de aplicare este utilizarea unui rezumat (Résumé) vs Curriculum Vitae (CV). Șansele sunt ca tu să fi auzit de amândouă, dar cel mai probabil te-ai întâlnit doar cu unul din ele.

Cunoașterea diferenței dintre Curriculum Vitae și rezumat poate fi valoroasă în căutarea ta pentru un loc de muncă. Te va pregăti pentru o situație în care ți se va cere unul din ele (sau amândouă), în cazul aplicării pentru un loc de muncă de acasă sau în străinătate. Acest ghid va acoperi informația de care ai nevoie despre rezumate și CV-uri, inclusiv cum, când și unde să faci un CV vs. un rezumat profesional.

Ce este un Curriculum Vitae (CV)? Un Curriculum Vitae (CV) este o prezentare detaliată a istoricului educațional și profesional al unei persoane ce face parte din procesul unei aplicări la un loc de muncă.

Ce este un rezumat? Un rezumat este un o expunere succintă a calificărilor personale, educaționale și profesionale și a experiențelor dezvoltate pentru aplicări specifice la locuri de muncă.

Când să folosești un CV? Un CV ar trebui folosit, în principiu, când încerci să-ți schimbi cariera sau aplici într-un alt domeniu decât cel în care dispui de experiență anterioară. Privind definițiile de mai sus, apar și diferențele dintre rezumat și CV.

Detaliat versus scurt

Cât de lung este un CV? Prin definiție, este mai detaliat decât un rezumat. În general are două sau mai multe pagini și ar trebui să includă informații detaliate despre realizări anterioare, educație, experiență profesională, proiecte personale, abilități, experiențe extracuriculare, premii, publicații, cursuri, muncă voluntară, etc.

Cât de lung este un rezumat? Prin contrast, un rezumat are mai puțin conținut, și lungimea preferată este de o pagină. Formatul scurt te obligă să selectezi atent informația inclusă, alegând înțelept ce informații rămân și pe ce poziții. Mulți oameni consideră acest format mai provocator de realizat.

Cum să scrii un rezumat de o pagină (5 sfaturi)

 1. Micșorează numărul de liniuțe la experiența profesională. Concentrează-te pe realizări care includ acțiuni, numere și procente.
 2. Elimină experiența pe care ai dobândit-o în urmă cu mai mult de 10 ani dacă ai experiență profesională mai recentă.
 3. Elimină de asemenea și experiența care nu este relevantă pentru locul de muncă la care aplici în acel moment.
 4. Include doar ultimele și cele mai importante studii. De exemplu, dacă ai un Master, nu mai are rost să incluzi și nivelul de Licență.
 5. Elimină articolele: un, o, acel, acea și alte cuvinte inutile.

Conținut static versus conținut dinamic. Un rezumat ar trebui să fie mereu personalizat la cerințele specifice locului de muncă. Intenția unui rezumat este de a oferi o imagine rapidă care să însumeze cum abilitățile și experiența ta se intersectează cu nevoile angajatorului. Trebuie să fii selectiv, ceea ce poate însemna să omiți experiențe din trecut sau descrieri ale abilităților. Rareori se va întâmpla să poți folosi același rezumat pentru două locuri de muncă diferite.

Între timp, conținutul unui CV este mai static. În loc să altereze conținutul bazat pe poziția pentru care aplici, CV-ul tău ar trebui să evolueze oricând ai o experiență nouă sau o realizare de adăugat. Când aplici pentru un loc de muncă cu un CV, te bazezi pe scrisoarea de intenție să evidențieze calificările ce sunt relevante pentru poziție.

CV cronologic versus rezumat invers cronologic. Un CV va lista mereu informația în ordine cronologică sub fiecare secțiune. Cu un rezumat, angajatorii preferă să vadă cele mai recente experiențe și educația primele, ceea ce înseamnă că ar trebui să redactezi totul în ordine invers cronologică.

Când și unde să folosești un CV. Prima indicație că va trebui să folosești un CV se va afla în anunțul locului de muncă. Un angajator ar trebui să listeze materialele necesare aplicării. Totuși, s-ar putea ca aceste detalii să nu fie mereu explciite, caz în care cea mai bună idee este să contactezi angajatorul în legătură cu documentele pe care ar trebui să le trimiți.

În general, un CV este preferat pentru locurile de muncă în Europa, dar nu este limitat de geografie. De exemplu, chiar și în America de Nord, există unele circumstanțe în care este nevoie de un CV. Multe locuri de muncă în serviciul public sau academie vor necesita un CV detaliat ca parte a procesului de aplicare.

Un CV ar trebui folosit, de asemenea, când încerci să-ți schimbi cariera și aplici într-o industrie/zonă în care nu ai experiență profesională anterioară.

Când și unde să folosești un rezumat. Din nou, primul pas ar trebui să fie verificarea anunțului pentru a te asigura că angajatorul cere un rezumat sau un CV. Dacă aplici pentru un loc de muncă în America de Nord, este mai probabil ca angajatorul să vrea un rezumat de la tine. Este posibil să ți se ceară un rezumat și în Europa, în special dacă aplici la o multinațională.

Concluzie

 • Curriculum Vitae (CV): mai lung, mai detaliat; relativ static; scris în ordine cronologică; mai comun în Europa.
 • Resume: mai puține detalii; conținut dinamic și personalizat; ordine invers cronologică; preferat în Canada și Statele Unite ale Americii.
 • Evitarea confuziei dintre rezumat și CV: nu presupune automat că dacă te afli într-o anume țară sau aplici pentru o anume companie va fi nevoie să folosești un anume document. Verifică atent cele necesare în anunțul locului de muncă. Dacă nu găsești informația pe care o cauți, contactează angajatorul pentru a afla ce trebuie să trimiți – un rezumat, un CV sau amândouă documentele.
   Cristian Iosub