Web Analytics

Castelnuovo Berardenga

Astăzi am avut plăcerea de a vizita un orășel de provincie clasic al Italiei. Este vorba de Castelnuovo Berardenga, fiind detașat pentru o săpămână la aproximativ 9 kilometri.

În primul rând, majoritatea zonelor de “țară” au fost reabilitate și promovate cu ajutorul finanțărilor Uniunii Europene. Autostrăzi, șosele interstatale astfel încât sa te poți deplasa ușor chiar dacă lucrezi la 50km distanță, pensiuni, agroturism … absolut toate acestea au fost făcute prin eforturi masive din partea Uniunii Europene și bineînțeles cu forță de muncă majoritar străină.

În zona Castelnuovo Berardenga sunt extrem de multe vile, castele, blocuri etc, transformate în hoteluri de 3-4 stele unde prețul mediu al unei camere este în jur de 500 euro pe noapte. Motivul este destul de simplu : lipsa poluării din zonele urbane și o liniște totală fiind vorba de așezări relativ mici (1000 – 1500 locuitori)  poziționate la peste 5 km de câmp una de alta.

Înainte de a descrie orășelul, atașez câteva linkuri referitoare la Castelnuovo Berardenga :

http://it.wikipedia.org/wiki/Castelnuovo_Berardenga

http://www.comune.castelnuovo-berardenga.si.it/

http://www.castelnuovo-berardenga.com

Hotelul unde lucrez este destul de departe de așezări umane fiind unul din puținele hoteluri de 5 stele din Italia care se poate bucura de o liniște totală , fără zgomotul mașinilor și fără poluare în jur. E poziționat pe creasta unui deal și înconjurat pentru kilometri buni numai de păduri, plantații de viță de vie si camp liber. Proviziile sunt pe terminate, văd angajații hotelului în fiecare seară că pleacă acasă destul de relaxați în privința drumului, așadar consider ca trebuie să fie si o așezare ceva mai mare în jur.

Google Maps dă rateuri ca de fiecare dată, Google search îmi dă numai rezultate din booking.com așa că iau la rând toate lanțurile de super/hypermarketuri cunoscute și găsesc un Coop la vreo 9 km distanță. Dacă există supermarket, atunci există și locuri interesante de vizitat.

Ce am găsit, a depășit în schimb așteptările mele. CastelNuovo Berardenga are cred ca 2000 locuitori maxim. Este mai mic decat comuna Cornetu (Ilfov). Pentru a ține cursul poveștii am sa enumăr părțile pozitive și negative ale acestui loc din punctul meu de vedere

Lucruri pozitive :

 • Oamenii extrem de amabili
 • Exista cel putin doua banci diferite cu filiale in CastelNuovo Berardenga
 • Au acces la instituții de cultură și divertisment mai mult decât am găsit chiar și în Giurgiu (au teatru, cinema, vreo 3 parcuri amenajate modern, vreo 4 baruri cu mâncare și băutură)
 • Au supermarket deschis chiar și duminca (de regulă se țin deschise prin rotație supermareturile duminica, dar aici fiind doar unul e mai dificil să îl închizi)
 • Se spală străzile prin rotație o dată pe săptămână
 • NU există câini vagabonzi
 • Au stadion
 • Au toalete publice, lucru greu de găsit prin zonele astea, mai ales în orașele mari
 • Chirii de 350-400 euro pentru un apartament de 2 camere + baie + bucătărie,  față de 800-900 euro cât este în Firenze de exemplu.

Lucruri negative

 • La un moment dat exista riscul sa pierzi locul de muncă. Fiind orășelul mic iar posibilitățile de angajare destul de limitate, va trebui să extinzi aria de căutare ajungând sa cauți de lucru chiar până în Siena.
 • Jumătate din locuitori lucreaza in hotelurile din zona care sunt deschise doar pană în Octombrie. După aceea , până la redeschiderea hotelurilor în martie, stau acasă și primesc 65% din salariu.
 • Fiind un singur supermarket, prețurile sunt destul de ridicate. Locuitorii devin practic clienți captivi. Chiar și în baruri, o cafea costa 90 cenți, mai mult decât e regula (1 euro în orașe și 80 cenți în afara acestora)
 • Casele sunt destul de vechi iar un posibil cutremur de 6 grade pe scara Richter ar șterge la propriu orășelul de pe harta Italiei.
 • Providerii de internet încă mai folosesc ADSL cu o viteză ce te face sa fumezi 2 țigări până încarci o amărâtă de poză pe facebook.

Cam ăsta ar fi CastelNuovo Berardenga. Un orăsel mic unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea, resurse limitate, departe de orașele poluante și aglomerate, dar în același timp are grija să existe toate serviciile necesare unui trai decent aici.

Și cum toată lumea are scooter sau mașină, o dată pe lună poți să mergi până în Siena (30km) sau Firenze (100km) pentru a îți lua o haină decentă, provizii alimentare mai ieftine sau în plus față de ce găsești acasă etc.

[Gallery-H template=’t4′ album=’CastelNuovoBerardenga’]

Pentru a economisi spațiu pe server, am urcat fotografiile pe Picasa. Sunt făcute cu N8 dar rezoluția și mărimea sunt destul de mari.

Link foto : https://picasaweb.google.com/104861759773589969622/CastelNuovoBerardenga?authuser=0&feat=directlink

 1. […] argument și exemplu de atitudine civică punctată în articolul anterior, pot sa spun că în timp ce vizitam orășelul, făceam poze și mă holbam prin vitrine, bateria […]

  Cristian Iosub