Câștigă o naștere gratuită la Sanador

Prima oară când am citit titlul, am crezut că este o glumă. Despre concursuri, bloggeri și campanii am tot scris exemplificând cât de penibile pot fi unele dar cât de mișto realizate pot fi altele.

Plecând din link în link, am găsit pe kudika un concurs având ca premiu o naștere la Sanador (3 nopți de cazare și toate serviciile medicale pentru mama si copil incluse in pachetele oferite de spital ) de 2700 lei (TVA inclus)  în cazul în care câștigătoarea optează pentru naștere naturala sau 5000 de lei (TVA inclus) în cazul in care câștigătoarea optează pentru cezariana 🙂

Dacă vreți să aflați mai multe informații despre acest concurs, puteți să îi sunați cu mare încredere (or not!) dar aveți grijă să nu fie în ultimele zece minute de orar pentru că au angajat-o pe Feher pe post de consultant. O mai știți, nu?

Acum serios vorbind, premiul e bunicel iar câștigătoarea are timp la dispoziție un an de zile ca să îl folosească din momentul în care revendică voucherul / premiul. În cazul de față se ridică două întrebări : Dacă este aleasă câștigătoare și i se rupe apa înainte de revendicarea premiului?  Dacă are soțul plecat în străinătate și se întoarce peste 4 luni abia ? (peste 4 se întoarce, spunem că rămâne instant însărcinată plus 9  de sarcină = 13 luni).

Momentan sistemul de sănătate din România este la pământ. Are și plusuri (în Italia pentru o radiografie te pui pe lista de așteptare de la Casa de Sănătate si poate dura și 6 luni). Dar avem încă un sistem bolnav, corupt iar mentalitatea românilor este orientată către șpagă pentru orice serviciu deja plătit. Eu am avut să spunem noroc pentru că juniorul a sărit repede și pe cale naturală dar din momentul în care am intrat pe poarta spitalului municipal și până la ieșire, m-am simțit ca la o nuntă cu lăutari. Aruncam cu bani în stânga și în dreapta. Vrei să intri cu mașina, plătești. Vrei să facă pauză de la telenovele asistenta de serviciu, plătești. Din momentul ăla pot să spun că m-am înrăit. De ce să plătesc în plus (aka șpaga) atâta timp cât plătesc taxe și impozite de 400 euro pe lună ? Banii mei, ai colegilor, ai vecinilor, ai oamenilor, unde se duc?  Eu înțeleg și că în sistemul de sănătate public sunt salarii mici (în rare cazuri și pot contra-argumenta până mâine) dar asta este meseria care și-au ales-o. Acum zece ani erau salarii mici. Trebuie să fii naiv să crezi că până vei termina medicina și rezidențialul, vom avea lux în spitale.

Așadar, sistemul de sănătate public oferă doar trei alternative : naști într-un spital public bazându-te pe contribuțiile lunare plătite dar plătești doctori care să te asiste, lenjerie, medicamente etc și te resemnezi cu ideea că asta e țara în care trăim. Poți lua atitudine și să faci un pic de propagandă pe la televiziuni și eventual denunțuri pentru luare de mită. Dar soluția cea mai sigură și liniștită este să apelezi la o clinică particulară. Banii sunt tot ăia, dar acolo măcar ești supravegheată de oameni cărora le plătești salariile deci interesul este un altul.

Cam aceeași poveste este și cu școlile primare private dar despre asta am să discut altă dată.

 1. M-am lovit de sistemul nostru de sanatate cand am avut ceva probleme, atat eu cat si tatuca…

  Sunt un mic tiran cand vine vorba de ordine, ce-mi place ca-n sistem poti obtine ce vrei cu o mica atentie…

  Nu vreau sa intru in detalii, pt. ca m-am nascut ortodox, dar am avut si eu destula parte de stres, nu pt. ca-s scartar, ci pt. ca am aterizat la Urgente Sambata noaptea, dupa 3.30, cand nu poti apela la agenda si esti pe cont propriu, pt. ca nu-ti permiti din bun simt sa alertezi lumea, si fara o recomandare…. pana luni dimineata mi s-a parut o vesnicie…

  All’s good when it ends good…

 2. Cateva sfaturi de urmat cand va aflati intr-un spital:

  1) luati pulsul spitalului, intreband prieteneste bodyguard-ul de pe hol….El e cel care stie tot ce misca pe acolo. Avansati.
  2) ajungeti la asistenta sefa cu recomandarea de la pct.1) si cereti o recomandare pt. problemele care va apasa. Nu fiti chitrosi, dar nu aruncati ampulea cu bani, ci doar atat cat sa captati atentia, lasati sa se-nteleaga ca nu sunteti crescuti la tara si stiti cum merg lucrurile.
  3) primul contact cu medicul il aflati la pct. 2), deja ar trebui sa fiti in tema cu obiceiul locului. Nu puneti botul ca medicul e ocupat si n-are timp de voi, medicii sunt tot timpul ocupati si n-au timp/chef de nimeni, dar isi fac… 😀
  4) Intrebati daca au si cabinet privat, o posibila colaborare pe viitor etc., asta intotdeauna este un subiect agreat.
  5) Daca nu e urgenta, pregatiti intrebarile de acasa, pe hartie. Nu e o rusine, luati notite. Scrieti de mana ce medicament va recomanda, s-ar putea sa fie util cand ajungeti la spiterie si farmacista sa ridice din umeri…
  6) Cand toti sunt cu ifose pe sectie, infirmierii si infirmierele sunt primii/primele de abordat.

  Sanatate in rest si sa ne fereasca Dumnezeu de boli!

 3. Nici aici nu scapam de Feher ? Acum cateva luni doar ce o dadusera afara de aici dupa scandalul cu tine si acum iar dam de ea? Unde se duce saraca, intra in lumina reflectoarelor. Ar trebui sa te plateasca pentru publicitate pt ca datorita ei ai scris de concurs :))

  Cristian Iosub