Cât timp sunt cetățean român, am drepturi și obligații !

Știți scandalul cu fetița care s-a dus la școală cu o bentiță tricoloră de ziua maghiarilor?
Astăzi, 23 Martie 2013 este ziua independenței Pakistanului. Dacă in blocul meu sunt doua familii de pakistanezi, asta înseamnă ca nu am voie să port bentiță cu steagul României?
Doua articole bune a scris si Sebastian Bârgău (1 si 2) pe tema nationalismului, unde bineinteles ca au comentat si unguri cu nickname românesc.
Spun unguri pentru ca un anume Florin afirma ca :

Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune.
Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”.

Ei zău? Sa căutăm împreuna in DEX-ul limbii române ?
In general sunt retras in online preferând implicarea in proiecte mici, dese și unde sa nu fie expus numele meu. Nu îmi place publicitatea și nici nu încerc sa caut scandal cu alte comunități sau bloggeri. Dar când vad astfel de inepții, mă apucă un fior pe șira spinării.

Nu am cerut eu sa fiu român, nu am ales să fiu român, blond și cu ochii albaștri. Dar la 18 ani am ales sa rămân în România, am ales să îmi păstrez cetățenia, limba, cunostintele despre aceasta țară. Aș putea să mă duc în orice țară din lume în vacanță, dar aleg sa mă întorc tot in România. As putea alege să scriu in 4 limbi pe blog dar aleg româna. Asta înseamnă alegere!

Patriotismul și nationalismul sunt de multe ori înțelese greșit dar nu o sa le dezbat aici.

Ceea ce este important însă, este că niciodată cât voi trăi nu am să îmi fie teamă sau rușine de faptul că sunt român pe teritoriul țării mele. Este țara mea și a celorlalți oameni care au cetățenie română. Nu este țara ungurilor (!), nu e țara pakistanezilor. Am prieteni unguri, englezi, pakistanezi, chinezi, italieni…deci nu am o problema cu etniile.

România este țara românilor și oricine are o altă cetățenie, este un simplu musafir. Italia este a italienilor. Nu este a chinezilor sau românilor!

Putin spunea :

“In Rusia traieste poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minoritati; acestea trebuie sa respecte Rusia, pe rusi si legile fara sa ceara favoruri speciale sub pretextul ca sunt discriminati; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SA PARASEASCA IMEDIAT RUSIA!!! Nu Rusia are nevoie de minoritati ci ele au nevoie ca Rusia sa-i primeasca, ofere adapost, locuri de munca si hrana; In Rusia traiesc doar rusi!”.

Concluzie :

 • în țara mea nu am să îmi fie niciodată rușine sau teama de faptul ca sunt român. Dacă mă duc in Covasna cu mașina in trei culori, EI au o problema cu mine, nu eu cu ei.
 • Știți câți italieni am bătut pe 01 Decembrie , de ziua naționala a României, pentru ca aveau steagul Italiei la geam sau tricouri cu Italia? NICIUNUL!
  Este tara lor, este dreptul lor, este mândria lor! Suntem o comunitate de romani iar comunitatea asta reprezintă principala (!) forța de munca straina din Italia. Dar nu e țara noastră!
 • Știți vreo țara din lume unde vreo comunitate/minoritate își permite sa facă jegul ăla de treaba cu steagul secuiesc? NICIUNA! Romania a fost o tara puternica si dezvoltată care este calcată in picioare de “aleșii noștri”
 • prevăd până în 2050 cum jumate de țară va avea autonomie ungară, un sfert va fi data fraților ruși așa cum le dam taxe de protecție si la nemti (vezi tablouri si comori nerecuperate) si restul de un sfert va fi a romanilor (Craiova , București , Timișoara).

20130323-232714.jpg

sursa foto

 1. atâta vreme cât nici măcar limba nu ne-o respectăm… şi mă refer la instituţii oficiale şi mass media nu la mulţimea proastă şi ignorantă care nu şite să-şi seteze calculatorul să facă lucrul cel mai simplu şi cel mai des folosit: să scrie în limba română. cică “scriu mai repede asa” (adică scrii mult mai repede “a” decât “ă”) sau “dar ce bă, sunt la şcoală să scriu cu diacritice?” (cei care ştiu ce sunt diacritice). ai văzut meciul ungaria-românia? nu s-a scandalizat nimeni (cel puţin eu nu am auzit pe nimeni) că pe ei scria “magyarszég”-cred că aşa se scrie- (şi mai mic “hungary”), iar pe noi scria “romania”. să fie “adidas” o firmă vândută ungurilor? plătiţi de unguri să ne facă de căcat că nu ştim să ne scriem NUMELE ŢĂRII?! şi nici al jucătorilor? nici pe tricouri şi nici pe grafica tv? aşa că pentru mine totul e gargară…
  şi ca să nu generalizăm: de câte ori ai fost TU în covasna şi te-au tratat rău EI?
  dacă am ajuns să ne comparăm cu rusia lui putin…
  zici că prevezi că în 2050 ţara va avea autonomie ungară (?!?!?! ce-i aia? probabil vroiai să spui că vor avea autonomie REGIONALĂ!!) de parcă ar fi o tragedie

  • CRISTIAN IOSUB 26 martie 2013 at 17:28

   Am fost de vreo 4 ori in Covasna și m-am șters la bot de fiecare dată. Îi respect ca oameni, ca cetățeni dar o mare parte a lor practică încă cotropirea țărilor. Vin, se înmulțesc, fac un partid, au reprezentanți și acum își cer autonomie. De 4 ori am fost în Covasna și de 4 ori în Ungaria. Nici o experiență nu a fost pozitivă . Cu toate astea, am prieteni în București care sunt născuți și crescuți în zonele alea și sunt oameni de nota zece. Depinde și de persoane că nu sunt toți la fel. Părerea mea e că țăranul de rând nu are nici o vină și totul e manevrat de la partid.

  Cristian Iosub