web analytics
BanciBlogCalatorii

Cât valorează un euro?

20120919-002419.jpg
De multe ori acuzam românii plecați în străinătate de faptul că vorbesc prea ușor de zeci și sute de euro, în timp ce eu mergeam la orange film ca să economisesc 15 ron.

Acum mă aflu chiar eu în boxa acuzaților. Mi s-a reproșat că mi se pare puțin o lanternă de 12€, un încărcător de 4€, un pistol de 80€, o dronă de 250€, in joc sau o aplicație apple de 1€ sau chiar că am dat pe albumele din iTunes câte 4.99-6.99€.

Așadar, cât valorează 1€? Punând în balanță chiriile de 700€, abonament transport 35€, internet 30€, laptele 1,4€, zece ouă 1€, o pâine 1,15€, benzina 2,05€/litru, spălătorie auto 6€, spălătorie costum 12€, asigurare auto 1400€/an, revizie auto 300€ ( o fac o dată la 4 luni cand fac 15k), gradinita 600€/luna, gaz/apa/curent 200€/lună în total….. ajung la concluzia că 1€ în Italia = 1 ron în România.

Salariile și prețurile se compensează reciproc.

În RO, ca să poți cumpăra un iPhone trebuie să faci greva foamei vreo 4 luni. Aici îl iei cu banii jos dintr-un salariu și mai rămâi și cu 3 plinuri de benzină.

Ideea rămâne universal valabilă în orice țară că pentru a răzbi, trebuie să muncească ambii parteneri de viață. Standard, salariile în Toscana – centru – sunt de 900€, în sud de cca 300€ și în nord de 1500-2000€.

În IT, dintr-un salariu de 1500€ plătești 700€ chiria, 600 grădinița de stat (!), un plin de benzină și mâncarea pt o săptămână. Dacă poftești la mâncare încă 3 săptămâni, la prostPhone, internet sau restul de necesități, atunci trebuie să muncească și mândra.

Dacă unul trage “hăiț” și celălalt “cea”, atunci să nu vă mirați de ce sunt enorm de mulți strâini care o duceau mai bine în RO decât în IT. Depinde de drumul fiecăruia în viață cum și-l acceptă.

Așadar, nu sunt îngâmfat (cum am primit mailuri), ci vorbesc de preturi raportate la salariile de aici. Când ziceam că sm cumpărat eminem cu 9.99€, fiți siguri că în iTunes RO nu costa atât de mult.

Ca orice românism, prețurile nu mai sunt de mult sincronizate cu salariile. Și nu e vina guvernului. Cunosc personal 3 companii de renume din RO care merg pe aceeași bagabonțeală salarială de 3 ani : 175€ primele 6-12 luni. Păi să vă mănânce pământul, credeți că prețurile au stat pe loc în ultimii ani?

În concluzie, ancorați la realitate încă mai suntem chiar dacă nu mai locuim în RO milioane de români (dovada : nu am accent când vorbesc în ro, nu am uitat cuvinte și citesc zilnic 4-5 ziare românești). Rupți de realitate în schimb sunt managerii companiilor de stat sau private. Rupți de realitate la nivelul economic actual din RO și prețurile existente, sunt TOȚI cei care oferă salarii/pensii mai mici de 350-400€.

Distribuie articolul pe:
TwitterFacebookGoogle+
  1. In Romania nu mai poti face mare lucru nici macar cu un salariu de 400 euro….daca mai stai si cu chirie sau ai si vreun copil,doi la gradinita sau scoala , dintr-un salariu nu poti supravietui….nu mai luam in calcul familiile in care exista un bolnav cronic sau persoane cu handicap…
    Diferenta dintre cele doua tari este ca in Italia anumite servicii sunt net superioare celor de acasa (ex.serviciile medicale pe care unele le ai chiar gratis daca platesti asigurari)….ca la supermarket casiera striga dupa tine sa iti iei cele 2 centesimi rest (pe care tu , din reflex i le lasasesi , ca asa faceai si acasa :))…..ca in autobuz daca nu ai bilet controlorii iti vorbesc destul de respectuos iar dupa ce ti-au scris amenda , cu zambetul pe buze, iti mai ureaza si o zi buna 🙂 ,ceea ce la noi inca nu am vazut …..
    poate multi traiau mai bine in Romania dar ramane mereu aceeasi intrebare : de ce majoritatea refuza se se mai intoarca acasa ? din jena fata de amici ,rude ,colegi , ca nu au reusit ? n-as crede ….mai degraba pentru ca stiu ca acasa nu au prea multe alternative .

    Cristian Iosub