Ce spune legea despre afișarea numerelor ascunse

Pentru că legislația este destul de stufoasă iar necunoașterea ei nu te absolvă de vină, sunt zile în care trec milimetric de pragul legal. Indiferent dacă avem 30, 60 sau 90 de ani, cât trăim vom învăța în permanență. În cazul meu este curiozitatea și dorința de a afla cum poate fi făcut un lucru, dacă este realizabil și care este principiul de funcționare. O dată ce a am aflat și testat, pasiunea pentru acel ceva se stinge.

Am văzut de ani de zile că exista o nebunie pe internet cu aceeași întrebare : cum fac să aflu ce număr m-a apelat dacă avea numărul ascuns. Operatorii refuză să afișeze numărul de telefon. Refuzul vine în 5 secunde, pentru că “așa spune legea”. Dacă întrebi care lege, le ia două zile să o găsească. Am făcut experimentul acesta cu 4 provideri de telefonie săptămâna aceasta, trimițând emailuri prin care ceream afișarea identității din motive personale și cel mai rapid răspuns pe lege a fost de la un operator VoIP. Soluția legală rămâne tot în mâinile autorităților prin reclamație scrisă la o unitate de poliție. Ce se întâmplă din acel moment poate avea multe variabile și ecuații și iată de ce :

Decizia ANCOM nr 338 / 2010, articolul 3.6.2. spune că furnizorul de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului are obligația de a nu schimba identitatea apelantului, precum și de a nu ascunde şi de a nu prezenta utilizatorului apelat identitatea apelantului fără acordul acestuia din urmă.

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice Numărul 506/2004 Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1101 din 25/11/2004” care o puteți găsi pe internet la adresa și am să o detaliez mai jos: http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/date-cu-caracter-personal/legea-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-si-protectia-vietii-private-in-sectorul-comunicatiilor-electronice.html

Pe noi ne interesează articolul 7 și 9 din lege:

Articolul 7 ~  Prezentarea și restricționarea identității liniei apelante și a liniei conectate

 1. în cazul în care este oferită prezentarea identității liniei apelante, furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a pune la dispoziție utilizatorului apelant pentru fiecare apel, precum și abonatului apelant pentru fiecare linie, printr-un mijloc simplu și gratuit, posibilitatea de a ascunde identitatea liniei apelante, indiferent de țara de destinație a apelului. 1.1 :în cazul interconectării, furnizorul are obligația de a transmite la interfața dintre cele două rețele identitatea liniei apelante fără a o altera, modifica sau șterge.
 2. în cazul în care este oferită prezentarea identității liniei apelante, furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a pune la dispoziție abonatului apelat, printr-un mijloc simplu și, în limitele unei utilizări rezonabile, gratuit, posibilitatea de a ascunde identitatea liniei apelante pentru apelurile primite, indiferent de țara de origine a acestora.
 3. în cazul în care este oferită prezentarea identității liniei apelante, când prezentarea identității liniei apelante se face înainte de începerea convorbirii, furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a pune la dispoziție abonatului apelat, printr-un mijloc simplu, posibilitatea de a respinge apelurile primite pentru care identitatea liniei apelante a fost ascunsă de utilizatorul sau abonatul apelant, indiferent de țara de origine a apelurilor.
 4. în cazul în care este oferită prezentarea identității liniei conectate, furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a pune la dispoziție abonatului apelat, printr-un mijloc simplu și gratuit, posibilitatea de a ascunde identitatea liniei conectate față de utilizatorul apelant, indiferent de țara de origine a apelurilor.
 5.  în cazul în care este oferită prezentarea identității liniei apelante sau a liniei conectate, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a informa publicul în acest sens, inclusiv cu privire la disponibilitatea mijloacelor de ascundere a identității sau de respingere a apelurilor prevăzute la alin. (1)-(4).

Articolul 9 ~  Excepții

 1. Furnizorul unei rețele publice de comunicații electronice sau al unui serviciu de comunicații electronice destinat publicului poate deroga de la prevederile art. 7 referitoare la oferirea posibilității de ascundere a identității liniei apelante, astfel: a) temporar, în urma cererii unui abonat privind depistarea sursei unor apeluri abuzive; în acest caz datele care permit identificarea abonatului apelant vor fi păstrate și puse la dispoziție de către furnizorul rețelei publice de comunicații electronice sau al serviciului de comunicații electronice destinat publicului, în condițiile legii; b) pentru fiecare linie, în vederea soluționării de către serviciile specializate de intervenție recunoscute în condițiile legii, precum poliție, pompieri sau ambulanță, a situațiilor ce le sunt semnalate prin apeluri de urgență.
 2. în cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), furnizorul unei rețele publice de comunicații electronice sau al unui serviciu de comunicații electronice destinat publicului poate deroga și de la prevederile art. 8, referitoare la obținerea consimțământului abonatului sau utilizatorului cu privire la prelucrarea datelor de localizare.
 3. Derogările prevăzute la alin. (1) și (2) sunt permise în condițiile stabilite de Avocatul Poporului, cu consultarea ANRC.

 

Așadar, orice acțiune întreprindeți, aveți grijă să fie pe drumul legal sau maxim la limita legalității. Unele acțiuni luate la nervi, în grabă sau în anturaj, pot costa. Întotdeauna trebuie să vină întrebarea : “De ce?” și apoi “Și ce îmi folosește”. De ce  ați vrea să aflați un număr ascuns? Pentru o glumă proastă nu merită deranjul. Dacă în schimb ajungem la hărțuire, atunci există organele de poliție care pot analiza cazul, pot conserva traficul pe ultimele 6 luni ale apelurilor recepționate și pot chiar intercepta pentru a obține dovada probatorie. Dar pentru toate, există poliție, există avocați, există căi legale.

 1. si eu sunt sunat mereu cu nr private.am facut reclamatie la politie.dar degeaba.miau spus ca daca nu ma ameninta cu moartea ei nu au ce face.

 2. f. f. utila aceasta informatie

 3. Pe cai legale nu am reușit sa aflu cine ma tot suna noaptea si înjura. Poliția m-a ținut aproape 3 luni in șah spunând ca au cerut Telekom-ului, aia s-au făcut ca nu pot sa vadă si tot asa.
  In final am aflat cum mi-ai zis pe mess. Cand l-am sunat înapoi, dăduse in bâlbâială

  Cristian Iosub