Cea mai mare teama a unui sofer

Cea mai mare teama a mea, ca sofer, este explozia unui cauciuc. Am stat noaptea in munți cu masina, am ramas in pădure, am condus in zone fara legi de circulație, am condus atât de obosit încât fumăm una dupa alta doar ca sa am o activitate pe autostrăzile ungurilor si sa ma ardă tigara la deget daca adorm (am tras in primul motel gasit in cale) … Am condus pe ploaie, pe gheata, am ramas blocat intr-un sat italian pana la 2 noaptea gândindu-ma doar daca o sa am benzina pana dimineata sa ma încălzesc…

Nu e vorba de curaj ci de faptul ca de fiecare data mi-a fost frica, firesc. Dar ca explozia unui cauciuc nu exista sentiment ce sa il pot descrie. Eu in general am absolut orice este nevoie in masina. Sunt pregătit sa ramân o săptămana in mijlocul Sienei fara sa imi fac griji. Deci pot preveni. Sunt pregătit sa trag pe dreapta daca ploua prea puternic si nu reușesc sa disting mașinile din fata (peste jumate din cretinoizii de aici încă mai conduc cu luminile stinse pe autostrada indiferent de timp).

Sunt lucruri pe care un sofer le poate preveni, le poate anticipa si prin experienta le poate evita in cazul in care cine știe cum chiar se întâmpla. Eu am pe masina doua cauciucuri de iarna si doua de vara. Atât am mai reciclat din multele cauciucuri pe care mi le-au tăiat cu cutitul pe aici. In Noiembrie ma duc si le schimb pe toate patru cu cauciucuri de iarna. As putea sa fac un efort sa le păstrez pe acestea care le am acum pt sezonul viitor dar prefer sa le arunc cat vad cu ochii. Cele de vara sunt tocite si zilele trecute mi-a fugit masina de fund ca o bărcuță cu motor iar cele de iarna au avut cuțit prin ele dar le-am dus la doctor si le-a vindecat. Totuși nu ma risc. Nu am de ce. Nici bani de aruncat cate 100€ / cauciuc nu ma lasa ușor inima dar este un efort pe care trebuie sa mi-l asum.

Explozia unui cauciuc poate fi prevenita tocmai prin verificarea periodica a condiției pneurilor. Nu spun ca ar trebui in fiecare an schimbate dar un efort o data la doi ani merita. Merita pt confortul psihic al soferului. In Ianuarie – Februarie aduc masina in tara. Cum as putea conduce linistit știind ca am doua cauciucuri tocite (1-2 mm maxim ramasi) si doua bandajate?

In Statele Unite ale Americii au murit niște oameni. “Scăpat de sub control, vehiculul a lovit un camion şi o autoutilitară, după care s-a răsturnat. În accident au murit şase pasageri ai autocarului, un bărbat din autoutilitară şi şoferul camionului.” Link.

Mai sunt si evenimente pe care chiar nu le poti anticipa , ca acesta de pe DaciaClub :
“parca mai scrisesem acum vreo 4 ani ca am ramas fara roata pe stanga fata. M-a depasit pur si simplu, eram pe drum drept, aveam circa 110 km/h. Masina am parcat-o (am si semnalizat), nu a tras in nici o parte, doar ca nu am mai gasit roata (s-a dus in camp in nniste rape). Motivul a fost ruperea prezoanelor (2 lungi si 2 scurte pe aceeasi roata), masina de imprumut, iesita din service cu 8 ore inainte de faza respectiva.
Sau poate am avut eu noroc ca era drumul drept, sau la explozia cauciucului face mai rau ?
LE – uitasem, masina era un golf 2 gti destul de vechi”

Totuși, de ce poate exploda un cauciuc de masina?

Șoferii sunt mult mai predispuşi la astfel de accidente din cauza asfaltului încălzit, în cazul folosirii cauciucurilor de iarnă pe timp de vara, sau dacă folosesc cauciucuri reeşapate, care sunt comercializate la preţuri foarte mici.

Un mecanic de la un service spunea ca cele mai multe explozii de pneuri sunt din cauza bolfelor (expresia ii aparține, referindu-se la gâlme). Şoferul ia o groapă, se poate forma o bolfiţă cât de mică, dar el merge înainte, nu remediază problema. Lipsa banilor face ca omul să rişte şi să continue să folosească aşa maşina, crezând că nu se întâmplă nimic, dar oricând se poate provoca o tragedie.

Prin urmare, toate defecțiunile unei mașini pot fi prevenite. Dar pentru asta însemna bani bagati periodic in mentenanță si verificări. Prin 2010 făceam ITP-ul la bătrâna mea veche Nubira, fie-i casarea ușoară si discutam cu unul din mecanici despre controalele perioadice ale mașinilor vechi sau doar cu scop preventiv. Mi-a spus omul ca pot veni oricând vreau sa fac din nou un control de tipul celui facut la ITP atât timp cat plătesc taxa de Inspecție. Chiar daca ITP este obligatoriu o data la doi ani, e bine totuși anual, inainte de incaltarea de iarna a masinii sa ii faceti totuși o Inspecție. Costa doar 100 RON si afli părerea unor specialiști care au tehnica necesară. Eu nu am unde sa urc masina pe rampa sa ma apuc sa verific bieleta. Poate nu am nici priceperea necesară sa evaluez starea de uzura a unei componente.

Păcat de miile de oameni care mor anual in accidente rutiere datorita defectiunilor mașinilor…

imageC

      Cristian Iosub