Cererea nu depaseste oferta in licitatia pentru frecventele din banda 3,4 – 3,8 GHz

In urma analizei ofertelor initiale depuse de cei cinci candidati in cadrul licitatiei pentru obtinerea licentelor de utilizare a frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz, comisia de licitatie a ANCOM anunta ca cererea nu depaseste oferta in niciuna dintre benzi si ca fiecare operator si-a adjudecat numarul de blocuri solicitate prin oferta initiala. Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio va continua cu runda suplimentara de licitatie si cu rundele de alocare.

Luni, 19 octombrie 2015, se va desfasura o runda suplimentara de licitatie pentru blocurile de frecvente ramase neadjudecate.  La aceasta runda suplimentara pot participa toti ofertantii care vor dori sa prezinte o oferta pentru unul sau mai multe dintre blocurile neadjudecate, precum si suma pe care sunt dispusi sa o achite pentru achizitionarea acestora.

Licitatia se va incheia cu rundele de alocare, in care operatorii pot licita pentru o anumita pozitie dorita in interiorul benzii de frecvente, aferenta blocurilor abstracte castigate in urma licitatiei. Pentru o repartizare preferentiala in banda, in cadrul rundei de alocare, operatorii ofertanti trebuie sa depuna o oferta in care sa indice suma pe care sunt dispusi sa o achite pentru alocarea preferata a blocurilor castigate.

Dupa finalizarea licitatiei, comisia va anunta numarul de blocuri adjudecat de fiecare ofertant, precum si taxele de licenta pe care acestia vor trebui sa le achite pentru drepturile de utilizare respective.

Operatorii care participa la licitatie sunt: 2K Telecom, Orange Romania, RCS&RDS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Vodafone Romania.

In cadrul procedurii de selectie sunt disponibile 16 blocuri pereche de largime 2×5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 – 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani.

In aceste benzi, castigatorii vor putea furniza la nivel national, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.

      Cristian Iosub