Ceva despre trenuri (P)

Vreau sa va vorbesc astazi despre trenuri care sunt unele dintre cele mai vechi si mai uzuale mijloace de transport pentru calatori. De trenuri stim de acum 200 de ani, cand au fost inventate si construite primele cai ferate si primele vagoane, folosite initial in minerit.

Din acea perioada si pana astazi, evolutia trenurilor a continuat. Prima data sinele au fost construite din lemn, insa au fost inlocuite rapid cu cele din otel, pana si locomotiva cu aburi a fost inlocuita cu cele electrice. Nevoia de spatiu si rapiditatea cu care omul doreste sa ajunga la locul dorit au dus la aparitia cailor ferate suspendate si a celor din subteran. Acum doua sute de ani nu s-a gandit nimeni ca se va ajunge sa calatoreasca omul pe sine suspendate sau ca vor merge pe sub apa prin tunele de zeci de kilometri cu viteze ce depasesc peste 300 km la ora.

Micile trenulete din mine au fost confectionate pentru a usura cat mai mult munca din mina ca transportul de carbuni si alte minereuri sa se faca cu acele mici caruciore care erau manevrate manual. De la aceastea s-a ajuns la ideea ca se pot face si vagonete care sa poata transporta calatori mergand pe sine construite special ca deplasarea sa se faca in conditii sigure, Tot in acea perioada s-a construit si prima locomotiva cu aburi de catre americani. Prima locomotiva americana functionala s-a numit Tom Degetel. Doi ani mai tarziu va fi construita o alta numita Fiare vechi care a durat foarte mult pe sine. In anii urmatori trenurile apar si in Europa si germanii se ocupa de construirea primelor cai ferate cu doua sine. Nevoia de a calatori mai usor dintr-un loc in altul duce la construirea de cai ferate in mai multe colturi ale lumii si legand orasele intre ele pe trasee foarte lungi. Trenurile sunt foarte apreciate si alese de multi ca mijloc de transport rapid si sigur pana la destinatie. Incep sa se construiasca si garile in care trenurile vor face statiile.

Cele mai mari realizari la construirea de cai ferate le inscrie Rusia cu trenul Orient Expres care leaga Moscova de Beijing dar si Transsiberianul care traverseaza nordul inghetat al Rusiei ce a fost construita in 12 ani si are o lungime de 7500 de kilometri numarandu-se ca cea mai lunga din lume. Tot Rusia si America construiesc primele vagoane de dormit pentru trenurile care parcurg distante foarte mari. Va creste si reteaua de cai ferate construindu-se doua linii paralela pe acelasi traseu.

Prima locomotiva electrica apare in Anglia, prima data, in 1881, motorul ei functionand cu baterii. In America apare prima locomotiva care se alimenta prin cabluri electrice suspendate asemeni troleelor de astazi. De aici sporeste rapid tehnica si in curand va aparea prima locomotiva Diesel care este folosita pana in zilele noastre si in felul acesta dispar firele electrice deoarece aceasta locomotiva are in interiorul ei propriul generator electric. Insa nevoia de viteza face ca motorul Diesel sa fie inlocuit de turbina electrica mai ales la trenurile de mare viteza. In Japonia apare primul tren de mare viteza numit Trenul Glont devenind cel mai rapid in anul 1964.

Pentru cei pasionati de trenuri puteti sa va jucati cu ele pe site-ul jocuritrenuri.ro unde veti descoperi nenumarate jocuri cu trenuri diferite pe care le veti putea conduce pe sine cat mai bine, sau pe care le puteti construi, iar pentru cei mai mici vor avea jocuri in care se vor intalni cu simpaticele trenuri din seriile animate Tomas si prietenii sai sau locomotivele Chagington.

jocuri_trenuri

      Cristian Iosub