Checklist clasa I

Prințul moștenitor a avut astăzi ședința cu părinții. Înarmat cu un pix și un carnețel, i-am luat locul în bancă, parcă așteptând instrucțiuni despre ce trebuie să fac mai departe. Ședințele sunt întâlniri pentru care ai nevoie de exercițiu. Ca la nuntă. Trebuie să te duci la cât mai multe până când te vei simți în largul tău, natural și vei ști exact cine, ce are de făcut, care  tradiția.

În principiu, concluzia zilei este că sistemul de învățământ din România este departe față de așteptările noastre, ale părinților. Din punct de vedere financiar, părinții susțin majoritatea investițiilor în consumabile. Sunt de acord, având în vedere că un an de învățământ are nevoie de foarte multe materiale pe care prichindeii le vor utiliza. Ceea ce mi se pare incredibil este faptul că în clasa I nu mai primesc manuale din partea ministerului învățământului. Bine…și pe vremea mea începuse să scârțâie ușor lucrurile, iar din clasa a VIII a deja le cumpărau părinții. Dar măcar foloseam toată țara aceleași manuale.

În prezent, situația este dezastruoasă. Putem găsi multe motive pentru nepromovabilitatea anilor școlari sau a bacalaureatului, dar din punctul meu de vedere principalul vinovat este ministerul prin schimbarea anuală a manualelor de studiu și libera alegere a cadrelor didactice la nivel de școală / oraș să folosească manuale de la o editură sau alta.

Țin minte și acum abecedarul din clasa I și nu seamănă absolut deloc cu ceea ce se oferă astăzi elevilor. Dar, niște minți luminate au decis că trebuie manuale alternative și iată-ne la o săptămână de la începerea anului școlar și sunt foarte multe școli unde nici nu se știe încă după ce manuale vor învăța.

Costurile părinților pentru un elev nu sunt foarte mari, dar rămâne ideea că școala ar trebui să fie gratuită și obligatorie !

Checklist în clasa I : uniformă compusă din pantalon negru, bluză albă, vestă bleu,  ghiozdan, creioane colorate, penar, 2 caiete tip I, 2 caiete matematică, bloc desen, acuarele, 2 pensule, foarfecă pentru hârtie, lipici, dosar și plicuri de plastic, haine și adidași de sport, fondul clasei și fondul școlii (undeva la 50 ron pe semestru), șervețel textil și cutiuță pentru sandwich, șervețele umede și uscate, caiet cu foaie velină și vocabular. Surpriza, după cum spuneam mai sus, vine di partea manualelor care nu mai sunt oferite de către minister așa că trebuie cumpărate caiete de exerciții și culegeri în valoare totală de vreo 75 ron.

Overall, investițiile într-un an școlar sunt aceleași ca și la clasa zero. Într-o școală de stat, nu plătești mai mult de 1000 ron pe anul școlar, ceea ce este acceptabil și de bun simț. Ah, că merg copiii lunar pe la teatru, spectacole, prin grădina botanică sau mai știu eu ce minuni, e un alt aspect dar costurile nu sunt mai mari de 50 lei pe lună. Este într-adevăr o problemă pentru zonele defavorizate sau pentru familiile cu venituri ce nu permit o astfel de investiție. Dar dacă tragem o linie a costurilor anuale, vedem că nici când eram noi mici nu era totul gratuit. Plusul este dat de manualele școlare care oricum au o valoare mică la clasele primare. Greul în schimb, va fi din clasa a V a unde va trebui manual și caiet pentru fiecare materie, dar până atunci mai avem destul de mult timp.

Prințul moștenitor are anul acesta o învățătoare care este și profesor de limba engleză, ceea ce este minunat. Bonus din partea ministerului: limba engleză a devenit materie obligatorie începând cu clasa I. Acum, având în vedere că prichindeii deja știu să scrie de tipar și să citească încă din clasa zero, introducerea ca materie obligatorie a limbii engleze vine ca ceva firesc și o susțin în totalitate. Oricum, jocurile sunt în limba engleză, windows-ul la fel, pe telefoane am limba de sistem ca fiind engleza, deci are un avantaj deja în acomodare. Mă bucură în același timp că școlile au contracte cu firme de securitate iar la școala juniorului este un domn care este efectiv adorat de copii; în plus poliția e prin zonă mereu, deci șansele să se întâmple nasoale sunt destul de scăzute chiar dacă este vorba de sectorul 5.

caricatura-azi-la-scoala

 1. Am niste carti si caiete de I-a (suntem in clasa II-a).

  Daca te intereseaza:
  Invatam matematica cu soricelul Chit – Booklet
  Invatam romana cu buburuza Mia – Booklet
  Matematica distractiva – Aramis
  Abecedar – manual clasa I – Aramis 2004
  Abecedar – Fise de lucru – Aramis
  Abecedar – manual clasa I – Aramis 2005
  Din lecturi hai sa invatam Fise de lectura si nu numai – Aramis
  Abecedar – Caietul elevului partea I – Aramis
  Abecedar – Caietul elevului partea II – Aramis
  Abilitati pratice – Junior
  Cufarul cu surprize – Jocuri amuzante copoii isteti – Sigma

  Ideea ca unele le-am cumparat inainte de a incepe scoala, altele le-am primit cadou, etc… Noi am folosit alte caietete pentru teme suplimentare iar acestea nu le-am folosit.
  Atentie! Sunt 3 carti/manuale de mai sus pe care am facut cateva pagini (maxim 7) suplimentare ca tema (deci sunt completatre) dar restul sunt goale.
  Daca nu te intereseaza pe tine le trimit eu (GRATIS) cu Fan Courier cui le vrea.

  • Felicitari pt initiativa de a dona manualele si caietele. Am dat si eu mai departe pe facebook, poate are cineva nevoie :*

  Cristian Iosub