La ce ora ai chef să răspunzi la email?

Pe vremea dacilor și a romanilor, atunci când puneam fetele prin liceu să zâmbească la Nokia 3510 crezând că le fac poză (avea un cauciuc pe spate), telefonia mobilă se rezuma doar la apeluri către rude, descărcat teme si melodii pt telefon sau jocuri cu bile.

Timpul a trecut, tehnologia a avansat și împreună cu acestea nevoile oamenilor s-au diversificat. Eu pot să afirm că am fost generația potrivită la timpul potrivit. tehnologia a avansat o dată cu vârsta. E bine că nu am avut iPad la grădiniță (cum are Jr. meu) și la fel de bine este că în 2014 nu mai cărăm Philips Fizz în sacoșa de rafie.

Totuși, generația noastră a rămas traumatizată de evenimente din trecut. Evenimente care nu ar mai vrea să le retrăiască. Nu vreau să plătesc 60 cenți pe minut un apel în afara rețelei; salariul mediu era 100$ iar telefonia mobilă costa 0.4$/min in rețea si 0.6$/min in afara rețelei. Dintr-un salariu plăteai maxim 100 min în rețea si 100 în afara rețelei. Ei bine, Cosmote a jucat aici un rol extrem de important și afirm cu tărie că datorită lui ceilalți operatori a scăzut tarifele atât de brusc în 2006 – 2007 ca apoi să scoată pachete de minute ce depășeau 2 ore de convorbiri pe zi la prețul unui meniu McDonalds.

Un alt gând negru al vremurilor de demult apuse ar fi tarifarea diferențiată zi/noapte. Romtelecom mi se pare că și acum mai are pachete / abonamente cu ajutorul cărora poți suna mult mai ieftin după ora 22:00 . Fraților, la ora 12 noaptea pot fi doar în 3 stări : ori rupt de beat în centrul vechi la împinge tava, ori lucrez schimbul 3 la Fabrica de Cuvinte (adică pe blog), ori dorm buștean cu familia. Da, se întâmplă o dată pe săptămână să sun noaptea pe cineva. Se întâmplă. Dar de la a se întâmpla până la a deveni obișnuință să dorm ziua și noaptea să vorbesc la telefon … e cale lungă.

Ideea articolului a venit în timp ce căutam o ofertă completă pentru cartelele prepaid, la un preț acceptabil de până în 15 euro. În medie consum 500 minute în Vodafone, 500 minute în Cosmote și vreo 100 maxim în Orange. Asta momentan pt că abia m-am întors. Peste 3-4 luni, nevoile se vor dubla. Ceea ce mă interesează foarte mult este ca pachetul să ofere un trafic de date de minim 2 GB. ProstPhone 5S suge internet ca baba cloanța. Acasă am wifi, dar chiar și ca freelancer nu stau acasă mai mult de 3 ore pe timpul zilei. Așadar trebuie să am o soluție mobilă. Ah, ar fi câteva metode destul de interesante pe la Kamarazi, Studenți și Verzulii dar implică metode neortodoxe si nu aș mai avea iSMS, FaceTime și PushEmail. În schimb, aș avea 1 TB de browsing. A mai fost raportat fenomenul dar operatorii nu sunt foarte deschiși atunci când vine vorba să raportezi o vulnerabilitate ce afectează întreaga rețea.

În fine, în scurtele dar îndelungatele mele căutări am dat peste opţiunea Internet de 8 euro credit de la Orange ce oferă
3 GB trafic de internet la viteze de 3G+. Când am citit titlul eram ferm convins că primul lucru care îl voi face mâine dimineață va fi să portez nr actual în Orange. Asta până am citit restul …. 3 GB trafic de internet la viteze (1 GB trafic oricând + 2 GB trafic de noapte). Say what? 1 GB oricând (adică inclusiv noaptea) plus 2 GB ce pot fi folosiți doar noaptea?

Apoi am văzut restul opțiunilor. Toate oferă dublul traficului de internet noaptea. Ipotetic să spunem că eram încă prin vreo multinațională și îmi trimitea un coleg un email, eu fiind plecat de la birou dar există pushemail. În situația asta ce fac? Îi răspund la email noaptea când nu mai este nimeni la birou? Dacă trebuie să trimit problema la un alt departament, o voi trimite abia a doua zi? Dar ce ma fac dacă emailul e trimis către un grup de adrese de mail și așteaptă 20 de oameni un răspuns din partea mea?

Cazuri ipotetice ar fi multe. Dacă și Parcă se plimbau cu o barcă, nu? Dar serios acum … de ce ai oferi mai mult internet noaptea decât ziua? Ce naiba face utilizatorul clasic Orange noaptea și nu face ziua, de ar avea nevoie de dublu internet? PornHub este deschis și ziua, FilmeOnline la fel …

Sunt curios dacă a prins oferta asta și dacă Orange poate raporta după 6 luni că are măcar jumătate din utilizatorii inițiali ai opțiunii .

copiii_in_viitor

 

    • Nu stiu cat de buna este acoperirea in Bucuresti (trebuie sa aflu)
      Nu stiu daca au nanoSIM (acum o luna nu aveau)

    Cristian Iosub