Citylink – prima impresie Toyota Yaris și Corolla

Citylink este un nou serviciu de car sharing lansat în urmă cu câteva zile în București. Probabil vi se pare cunoscut deja brandul pentru că anul trecut au lansat o soluție foarte bună de închiriere a bicicletelor în București. Pasionat de mobilitate urbană și car sharing, am testat în trecut BMW i3 de la eGO, ZOE si Leaf de la Spark, mai multe autoturisme Pony în Cluj și București, așa că era obligatoriu să încerc și Citylink.

Citylink pornește la drum cu o flotă de peste 120 autoturisme Toyota Yaris și 30 autoturisme Toyota Corolla, ambele hybrid, o arie de acoperire extinsă până în Ilfov și parteneriate strategice menite să ușureze interacțiunea clienților cu produsele Citylink. În plus, are o componență de acționariat ce îmi oferă încrederea că va ajunge destul de repede principalul serviciu de car sharing din România, în proiect fiind implicați Igor Grosu (fondatorul iTaxi în Moldova și Ucraina), Dan Boabeş (fondatorul SimPlus și Concept Apps) și Călin Fusu (fondatorul grupului Neogen).

eGO este si va rămâne un proiect foarte bun dar au o flotă de numai 40 BMW-uri și de când m-am mutat în Fundeni nu mai găsesc nicio mașină în zonă. Pony îl văd foarte rar și atunci când îl folosesc este de fapt o experiență de a testa diverse autoturisme pentru că din nou, ocoloește zona Fundeni. Spark a fost o dezamagire după lansare. Foarte multe promisiuni și realitatea a dovedit că aria de acoperire și numărul de autoturisme erau mult mai reduse față de cele comunicate la lansarea oficială, de față cu jurnaliștii. O să vedeți și mai jos că foarte multe funcționalitati și servicii Citylink sunt de fapt bucăți de puzzle ce lipsesc din plaja de servicii ale celorlalți. Sigur, în timp crește și aria de acoperire, flota de autoturisme, dar la Citylink mi-a plăcut enorm faptul că au ales să plece la drum din prima cu cea mai mare flotă de autoturisme din București și cea mai mare arie de acoperire.

Am avut ocazia să cunosc o parte din echipa Citylink in cele câteva zile în care am folosit pe rând Toyota Yaris și Toyota Corolla și pot să spun că băieții știu foarte bine ce fac și există planuri de dezvoltare destul de curajoase pe termen lung.

Din primăvara 2019, Citylink are deja și un serviciu de închiriere biciclete. Sunt +350 de biciclete în trei stații de închiriere (Piața Victoriei, Piața Montreal, Parcul Bazilescu). Tariful este de 5 lei/oră, maxim 20 lei/zi. Contravaloarea cursei se face la momentul predării bicicletei către personalul Citylink de la stația de închiriere. După 4 ore de închiriere a unei biciclete, echivalentul a 20 lei, nu vei mai fi taxat pentru restul perioadei de utilizare a acelei biciclete închiriate. Singura obligație este predarea bicicletei până la finalul programului de lucru al punctului de închiriere Citylink.

Planul pentru 2020 este ca acest serviciu să se desfășoare în regim de închiriere freefloating adică să nu fie necesară predarea bicicletei în punct fix ci să poată fi lăsată acolo unde are nevoie clientul să termine cursa, cu condiția să fie în aria de acoperire Citylink.

   350 biciclete

   3 stații de închiriere

   5 Lei/oră, max 20 Lei/zi

   Aplicație mobilă dedicată

 Înregistrarea

Am văzut un autoturism Citylink langă bloc, știam deja de acest proiect că urma să fie lansat așa că am căutat rapid aplicația în App Store. Am făcut o fotografie a cărții de identitate față/verso, o fotografie a permisului de conducere față/verso și un selfie ținând cartea de identitate în mână.

Apoi am adăugat un card Revolut în aplicație, mi-a fost retras un leu pentru validarea cardului si mi-au făcut refund automat.

Aprobarea contului a durat numai câteva minute. Nu este generat momentan un email sau un SMS automat la aprobarea contului și din discutiile cu reprezentanții Citylink am înțeles că lucrează deja la aceată funcționalitate.

Închirierea

În aplicație ai posibilitatea să vezi atât punctele fixe pentru închirierea bicicletelor cât și autoturismele Citylink. Selectând un autoturism, poți să vezi distanța până la acesta, nivelul de combustibil, numărul de înmatriculare, modelul autoturismului precum și tariful. Rezervarea se face pe o perioadă de 20 minute, astfel încât să ai timp suficient pentru a ajunge până la autoturism.

Aplicațiile mobile precum și întreg software-ul de management al flotei sunt dezvoltate in-house. Astfel, exista flexibilitate deplină pentru adăugarea unor noi funcționalități fără să depindă Citylink de furnizori de servicii externi. Dacă nu găsești autoturismul, poți solicita din aplicație aprinderea farurilor :). Este o metodă de avertizare discretă, fără să genereze zgomot inutil. Dacă ar acționa claxonul în locul luminilor ar exista posibilitatea să sperii oamenii pe stradă.

Autoturismul trebuie inspectat pe dinafară, să nu aibă lovituri și poate fi deblocat direct din aplicație. Simplu, fără carduri lipite de parbriz. Când rezervi o mașină, aplicația verifică dacă deții fonduri suficiente blocând suma de 30 de lei, sumă ce se va debloca după încheierea perioadei de utilizare a mașinii. Dacă consumi mai puțin de 30 de lei, diferența ți se întoarce în contul bancar. Dacă consumi mai mult de 30 lei, la terminarea cursei vei mai plăti numai diferența.

Facilități disponibile și pornirea autoturismului

Mi s-a întâmplat la un Leaf de la Spark să rămân fără baterie la telefon și am crezut că trebuie să mai trec din când în când pe la biserică. Nu ai cum să ai atât ghinion încât să rămâi fără telefon cu câteva sute de metri înainte de destinație.

Pe Yaris și Corolla la Citylink sunt disponibile cabluri de încărcare cu mufă de tip Micro USB, USB C și lightning. Deși aplicația mobilă consumă extrem de puțin, dacă mergi câteva ore cu mașina și ții Waze deschis, cu siguranță vei avea nevoie de o sursă de alimentare pentru telefon.

Interiorul este curățel, simplu, fără panouri de control la vedere în afara dotărilor din fabrică ale mașinii. Modelele cu care am mers au preșurile textile, nu de cauciuc. Personal aș fi mers pe dotari ce să implice cât mai puțin efort din partea Citylink. Momentan este o non problemă, dar când o să înceapă să ningă sau să plouă, vor trebui curățate frecvent pentru a păstra un aspect curat.

Toate autoturismele sunt dotate cu anvelope Michelin! Un mare plus a fost și faptul că am intrat în parcarea ParkLake la -3 și am putut bloca autoturismul fără să îmi fac griji că ar pierde semnalul GPS și GSM. În portbagaj am găsit chiar și un înălțător de scaun pentru copii.

Pornirea autoturismului se face în mod clasic, cu ajutorul cheii care este blocată în butuc pentru a nu putea fi scoasă și pierdută. Practic pornirea în aplicație se face din momentul în care deblochezi ușile și poți pleca din cheie imediat.

Scenarii de utilizare

Yaris mi s-a părut a fi un model potrivit orașului iar Corolla mi se pare potrivit drumurilor mai lungi sau atunci când ai nevoie de un autoturism un pic mai stilat. Fiind ambele modele hibrid și având cutie automată, pot fi ușor conduse de către oricine. Bine, condiția aprobării contului în aplicație este să ai de minim un an permis de conducere.

 • În familie este mai greu să ai câte un autoturism disponibil fiecărui șofer. Cum eu conduc în majoritatea timpului Cruze-ul familiei, doamna are nevoie de mobilitate. În puncte fixe se poate deplasa cu Uber, FreeNow, Bolt (niciodată taxi clasic), dar când are nevoie de curse pe distante lungi și să știe sigur că are o mașină fără să aștepte după șofer, tarif dinamic etc, atunci îi este mult mai simplu să apeleze la o soluție de car sharing precum Citylink.
 • În lipsa unui autoturism, când a mea este în service sau când mergem mai multe mașini la munte, este mult mai ieftin să închiriez una de la Citylink (mai jos am câteva calcule drept exemple). Nu plătesc garanție stând cu multi bani blocați ca la firmele clasice de închiriere, nu plătesc combustibil, nu plătesc RCA/CASCO, nu plătesc roviniete. Aici trebuie să punctez un mare plus și anume faptul că benzina este întotdeauna inclusă. Dar, dacă voi pleca de exemplu la munte cu ea și rămân după câteva zile fără benzină, poate fi alimentată gratuit la Rompetrol (!). Benzinăriile au un sistem prin care identifică faptul că autoturismul aparține Citylink și nu mai este necesar să mă duc să anunț casierii că am alimentat o un autoturism din flota Citylink, fără carduri în torpedou ce pot fi ușor pierdute. Doar alimentez și am plecat direct. Ca la Pit Stop la Formula 1.
 • Când am nevoie de un autoturism în centrul Bucureștiului pe care să îl pot parca gratuit. Direcția Parcaje din cadrul Administrației Strazilor București emite, în conformitate cu Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 140/2016, viniete pentru parcarea gratuită a autoturismelor electrice sau hibrid înmatriculate în municipiul București. Vinieta conferă utilizarea locului de parcare fara achitarea tarifului de parcare, acolo unde există locuri libere. Adică poți parca la Piața Victoriei și nu plătești taxele imense de parcare.
 • Am rulat peste 100 simulări pe diverse intervale orare și distanțe. În medie am ieșit cu 18% mai ieftin față de Uber.
 • Ca nota pur subiectivă, mi se pare că este mai ieftin față de Pony.
Încercăm să optimizăm toate procesele interne astfel încât să putem oferi un preț cât mai scăzut pentru o calitate ridicată a serviciilor. Sistemul de management al flotei este dezvoltat in-house și observăm tot ce raportează mașina, de la flat tire la temperaturi. Anvelopele premium Michelin ajută în timp la un consum scăzut de combustibil iar soluția tehnologică Rompetrol ne asigură că oriunde s-ar afla autoturismul, are în vecinătate o benzinărie de unde poate alimenta rapid.
Dan Boabes - Co-fondator Citylink RomaniaDan Boabes - Co-fondator Citylink Romania

Prețuri și funcția lock & keep

Pe la muncă avem o vorbă când vine vorba de închiriat trotinete sau autoturisme: “e cam scump semaforul”. Asta pentru că majoritatea tarifează în funcție de timpul de utilizare al autoturismului. Chiar acum mă uitam peste istoricul curselor că nu rețineam unde a fost scumpă parcarea. eGO tarifează la intervale de timp fixe și dacă ai ghinionul, ca mine, să mergi 30 minute și 30 secunde, ești tarifat o oră.

Citylink are un sistem de tarifare ce mi se pare mult mai potrivit traficului din București.

Când rezervi o mașină, aplicația verifică dacă deții fonduri suficiente blocând suma de 30 de lei, sumă ce se va debloca după încheierea perioadei de utilizare a mașinii. Alte servicii blochează 55/90 lei. Prețul minim pe o cursă este de 10 lei și se va aplica indiferent de timpul trecut sau distanța parcursă.

 • Preţul pentru timpul scurs de la închirierea autoturismului este de 0,6 lei/minut.
 • Preţul pentru distanţa parcursă este de 0,8 lei/km pentru autoturismele Toyota Yaris Hybrid si de 0,99 lei/km pentru autoturismele Toyota Corolla Hybrid.
 • Prețul perceput cât timp autoturismul este parcat este de 0,15 lei/minut.

Prețul pentru o zi (24 de ore de la momentul închirierii) este de 140 lei pentru autoturismele Toyota Yaris și de 170 lei pentru autoturismele Toyota Corolla, şi se aplică după scurgerea unui timp de 240 min de la închirierea autovehiculului sau după parcurgerea unei distanțe de 50 km. După depășirea celor 50 km prețul va fi de 0,8 lei/km pentru autoturismele Toyota Yaris și de 0,99 lei/km pentru autoturismele Toyota Corolla.

Cu alte cuvinte, plătești un tarif mic pentru timpul scurs de la închirierea autoturismului până la finalul cursei și un tarif pentru numărul de kilometri parcurși. Dacă stai blocat la ora 18 pe Iuliu Maniu, nu are rost să plătești tarif pe minut ca și cum ai merge cu mașina pentru că pe Iuliu Maniu seara nu merge nimeni. Toți stau pe loc  ;).

Funcția Lock & Keep consider că merită o rubrică dedicată pentru că e life saver. Dacă am nevoie să parchez mașina undeva dar să nu închid cursa, pot să o blochez și voi plăti un tarif super mic pe perioada în care stă parcată. De exemplu, dacă opresc la Mega Image să îmi fac cumpărăturile, voi plăti numai 0,15 lei/minut cât timp este parcată mașina. În felul acesta este încuiată (deci pot să plec de lângă ea liniștit) și rămâne rezervată mie fără să îmi fac grii de bagajele lăsate în mașină.

Ca sa exemplific un pic modul de tarifare pe zi, zilele trecute am luat o Toyota Yaris pe care am condus-o 10 ore și 13 minute :). La 4 ore de la închirierea autoturismului, sistemul a aplicat tariful de 24 ore. Deci oricât as fi mers peste cele 4 ore, nu mai era aplicat niciun tarif legat de timp și am incluși în acest tarif 50 km. Am mers 55 km timp de 10 ore și am plătit la final 144 lei. În tot timpul acesta, de fiecare dată când parcam, aplicam funcția Lock & Keep.

Într-o altă cursă am plecat două grupuri din Drumul Taberei până la Romană. Am avut undeva la 10 km și 25 minute de condus și am plătit 24 lei. Grupul celălalt a plătit 38 lei la Bolt :).

Mă uitam când am scris articolul acesta că am în telefon foarte multe aplicații destinate închirierii bicicletelor, trotinetelor sau autoturismelor. Mi-ar plăcea ca Lime, Wolfe, Splash, Flow, Blinkee, Spark, eGO, Pony, Citylink să deschidă API-urile și să permită unei aplicații să adune toate bicicletele, trotinetele, scooterele și autoturismele într-o singură aplicație . În prezent am cardul și datele introduse în toate aceste aplicații și dacă am nevoie de un autoturism trebuie să iau la rând fiecare aplicație să văd ce serviciu are o mașină mai aproape de mine.

Download aplicatie: iOS

 1. La electrice ma stresa maxim cand o luam doua trei zile ca trebuia sa stau cu masina in Kaufland sa o încarc. Mi se pare tare avantajul rompetrol cum ziceai ca la pitstop 😉

 2. am cautat zilele trecute un Pony aproape jumatate de zi si nu aveau in zona Berceni asa ca am mers cu taxiul toata ziua. Daca stiam de City Link probabil cautam si la ei. Asa am dat vreo 150 lei numai pe taxi in ziua aia…

 3. Hai ca au aprobat contul repede 😉 Tocmai am terminat o cursa si ma regasesc in scenariul tau cu o singura masina la doi soferi. E mult mai simplu pentru Ana sa foloseasca car sharing in locul Uberului pentru ca tariful este acelasi indiferent daca ploua afara sau ninge, deci nu e dinamic ca la ride sharing.

 4. Campanie sau…? Pare prea frumos

 5. @Alex_C, vrei sa testezi serviciul nostru, ca sa te convingi?

 6. si mie tot eGO imi placea dintre toti dar au tarifarea super nasol facuta si te taxeaza 30 minute pentru 2-3 minute depasite peste pragul anterior, ceea ce il face de fapt cel mai scump serviciu de pe piata. lasa ca e cu Firea acum campanie de promovare a electricelor si au bagat flota de la primarie direct pe eGO. Afaceri cu statul roman.
  Joi incerc si eu citylink ca trebuie sa fac mai multe drumuri cu niste musafiri.

 7. Am incercat ieri citylinkul si e super usor de folosit. La popul opus, la pony, trebuie sa faci training pana sa reusesti sa pornesti motorul.

 8. Am fost in weekend cu citylink deci e informatia fresh.
  PRO:
  – EVO mode cu motorul electric e genial
  – mi se pare o idee f buna de testare inainte de achizitie a unei hibride
  – costul a fost sub cel a unui uber
  – am gasit destul de repede masina, in nici 200 metri

  MINUS:
  – nu am suport pt telefon. Nici ceilalti nu au dar ar fi fost un mega plus pt ca pe Yaris nu ai fizic unde sa tii telefonul
  – nu am sincronizat telefonul cu radio-ul pt ca am vazut ca raman ultimele telefoane pair-uite si cerea acces la agenda

 9. Buna, am cautat Corolla prin tot Bucurestiul si nu am gasit. Ai idee cand le aduce si daca preturile sunt numai pentru o perioada limitata de timp ca sa se obisnuiasca clientii cu flota?

  • Știu că săptămâna aceasta ar trebui să iasă în trafic mașinile Corolla. Legat de preț, e mai mic pentru că multe procese sunt optimizate astfel încât să poată reducă costurile operaționale. Acum, mno, posibil în timp să crească, dar nu e nimic în plan din ce știu.

  Cristian Iosub