De ce sa nu comanzi online de la Ikea

Din când în când vine momentul să scriu #pebune și despre experiențele negative, poate s-or găsi 2-3 să citească articolul acesta și să se gândească de două ori înainte de a comanda de la Ikea.  Ca și în cazul curierilor, undeva ține și de noroc. Recent, un amic a comandat o canapea de la Ikea. Am fost, am văzut-o dar ca să nu ne luptăm cu ea pe scări a ales să o comande online.

Bine, comandă online e mult spus la cum e construit siteul ăla. Văzând că experiența lui a fost de genul venit, livrat, plecat, eram saptămâna trecută prin Ikea și am ales ceva comode, protecții pentru prize, un coș micuț de vreo 1000 lei la care am zis că e mai simplu să ni-l livreze acasă în loc să trag de cutii de la mașină până la etajul 7 (cu liftul, e drept).

Comand online, văd că cea mai apropiată zi în care puteau livra e 18 decembrie și iau concediu de la muncă ca să poată livra fără să trebuiască să caut soluții și să rog vecinii să preia mobila. Mare greșeală. Cu toate că internetul este plin de reclamații și păreri proaste despre acest Cel.ro al mobilei din România (pt cine nu știe gluma, tot internetul reclamă probleme cu garanțiile și livrarea la Cel dar sunt oameni care se încăpățânează să cumpere și apoi plâng pe forumuri), pe social media sunt dezactivate opțiunile de a lăsa un review, practic erau toate semnalele că exista 50/50 șanse să meargă ceva prost, am presupus greșit că poate o să am noroc și nu voi avea probleme. La asta s-a ajuns în România: la a avea noroc atunci când intervine gogul de la livrare. Poți să ai cel mai cool produs, cel mai șmecher brand. Când își suflecă mânecile și mucii gogul de la livrare, s-a terminat șmecheria.

Ikea are contractori externi pentru livrarea produselor. Unii înțeleg că ceea ce fac ei este un job la fel de onorabil ca oricare altul. Alții cred că sunt foști taximetriști de la Pelicanu’.

În seara asta am dat peste doi livratori de la Pronatur (societate contractată să livreze comenzile Ikea) care au refuzat să urce 7 etaje cu liftul două comode. Adică niște cutii de 20 kg. Au văzut că nesimțirea și mizeria lor nu mă conving să îi cinstesc, așa că au găsit altă soluție: să vin să iau singur coletele din parcarea unui Mega Image care e două blocuri mai încolo, pe motiv că ei nu găsesc blocul.  La final au zis că conform unui contract pe care îl au cu Ikea, ei pot dovedi că au fost la adresă, că au trecut pe lângă bloc, dar nu au avut loc de staționare. Partea mișto e ca avem CCTV pe blocuri, parcare cu 40 locuri libere numărate când au refuzat livrarea, nu se lucrează în zonă, autobuzul trece pe stradă, deci nu au cum să găsească nicio scuză.

Comandă plătită cu cardul de la bun început, zi de concediu luată ca să aștept livrarea, workeri mai rupți decât un Dorel de pe șantier, Pronatur se spală pe mâini pt că nu o să stea nimeni să ceară înregistrările CCTV, Ikea se spală pe mâini pt că va cumpăra un alt fraier de la ei. Urmeaza să aflu și opinia ANPC si VISA. Bine te-am regăsit Kika!

  1. În Spania sunt obligați prin lege să urce pachetele un singur etaj. În rest se descurcă fiecare cum poate…

  2. Sunt de mult in filmul asta al lor in care sunt ridicati in slavi doar pt ca e firma suedeza deci se presupune a face bine ceea ce face dar in realitatea crunta forta de munca e tot romaneasca. Sper sa nu ai nevoie de retur, sa vezi acolo distractie ca trebuie sa desfaci mobila si sa o dai bucatele inapoi

    Cristian Iosub