Comparatie Pistoale Airsoft Gaz vs CO2 vs Electric

Mă gândeam să fac un upgrade la jucăria pe care o am, mai ales dacă o să încep să frecventez mai des sportul ăsta (de când nu mai sunt câini prin sectorul 5, am rămas fără poligon). Am găsit pe youtube câteva clipuri comparative și explicative făcute de o firmă din Constanța ce comercializează produse pentru airsoft, de la pistoale airsoft până la echipament airsoft, bile, accesorii etc.

Mă gândeam la ceva de asalt, eventual cu aruncător de grenade (grenadele airsoft sunt adevărate mass distruction). Toate modelele bune ca preț și design le-am găsit electrice și le-am evitat pe cât posibil datorită lipsei de recul și a realismului pe care il poate da o armă pe gaz sau CO2, dar iată că au și părți bune: se pot utiliza pe timp de iarnă 🙂

Cred că până la urmă o să trec pe un G&P M4 cu lansator grenade și pistolul îl țin pentru apropiere.

Pentru cine nu a încercat să joace airsoft până acum, vă spun că merită fiecare minut!

Airsoft-ul este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice și tactici militare reale.

La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca muniție, având o masa intre 0,20g si 0,43g.

Replicile de airsoft sunt, de obicei, copii fidele ale modelelor de arme reale (AK, M4, MP7, Glock, etc.) de unde și denumirea de ”replica de airsoft”. După sistemul de propulsie al proiectilelor, există 3 mari categorii de replici de airsoft:

  • replici cu propulsie electrică la care un motor electric pune în mișcare un piston cu arc (AEG sau Automatic Electric Gun)
  • replici pe bază de CO2 sub formă de butelie micuță similară celor folosite acum mulți ani pentru sifoane
  • replici pe bază de gaz comprimat introdus în încărcătorul armei ca atunci când încarci cu gaz o brichetă

Și paintball e drăgut dar e poate la fel de periculos ca airsoft. Țin minte că în vremuri corporatiste am fost mai mulți colegi pe lângă Piața Presei Libere la un joc de PaintBall la invitația CEO-ului de atunci. A fost fain și energizant până când mi-am luat o mare bilă în ceafă de la vreo 2 metri. Mi-a sunat capul până a doua zi și mișcam gâtul ca roboții.

La airsoft știi din start că nu ai voie să tragi de aproape, neexistând variabile ca la paintball. Aici dacă te-a pălit o bilă în cap de la distanță scurtă, se lasă cu sânge. Avantajul este că de regulă de folosesc bile biodegradabile de 0,2 grame, similare celor de la pistoalele de jucărie, dar pentru antrenament în poligon poți folosi și bile de sticlă Cobra care sunt un pic mai grele (0,6 g) dar produc stricăciuni destul de mari.

Revenind la topicul articolului, fiecare sistem de propulsie are avantaje și dezavantaje. Pentru pistoale este într-adevăr un sentiment mult mai realist reculul dacă ai un pistol cu gaz sau CO2 . Dar pentru armele de asalt trebuie să ne gândim totuși că este un simplu joc și reculul unui M4 este destul de mare pe gaz sau CO2, așa că înclin spre o armă electrică si posibil sa iau chiar de la airsoft6 (firma care a facut clipul din articol).

  1. Dacă esti din Bucuresti, mergem impreuna la vara ca sa nu călcăm in mocirlă.

    Cristian Iosub