(P) Comparator de credite bancare

Am găsit un site unde poți compara un credit de nevoi personale folosit informațiile serviciilor mai multor bănci din RO. Partea mișto e că Provident apare pe prima pagină cu DAE de 42.58% / an 🙂 în condițiile în care media este de 7% pe an.

Rromânul este mare amator de credite de nevoi personale, imobiliare, auto. Nu contează de care, important este să ai un credit la bancă. Dacă nu ai credit la bancă te simţi parcă exclus din societate. Din păcate, majoritatea fac un credit datorită disconcordanţei dintre preţuri vs salariile actuale. Dacă pentru un iPhone spuneam că în IT munceşti 2 săptămâni, în RO munceşti vreo 4 luni. Desigur, trebuie să ai probleme la dovleac pentru a face credit bancar doar pt un iPhone, dar ca idee asupra lejerităţii cu care alte popoare îşi permit să achiziţioneze produse care în RO sunt considerate produse de lux.

Revenind la siteul respectiv, mă uitam la criteriile de selecţie, la filtrele puse de bănci şi progamele de înrolare pt un credit : “Alege cum vrei sa gasesti creditul dorit din peste 630 de credite pentru persoane fizice” : după tipul creditului (auto, refinantare, ipotecar etc), dupa banca emitenta si dupa ocupatie (navigatori, medici, studenti etc). Asta imi aduce aminte când am facut creditul auto ca discutam cu ofiterul de credit de la Cetelem si imi explica ca sunt extrem de multi zugravi care aplica pentru credite micute si sunt respinsi din start. Cica ar fi grade de risc asupra stabilitatii jobului si venitului, in functie de meserie. Bancile mai repede dau credit unui manager care are 3 luni experienta la actualul loc de munca decat unui zugrav care are 3 ani la aceeasi firma. Din pacate, regulile jocului nu sunt scrise iar cine le cunoaste are acces la fisierele de pre-scoring ale institutiei bancare. La fel imi aduc aminte prin 2005 parca, CEC Bank refuza din start pe toti angajaţii CAN SERV SRL. Motivul era simplu, transparent si nici nu ajungeai sa depui actele : fusese plina firma de ţărani de la Domneşti care au făcut credite la CEC Bank şi au rămas cu ratele neplătite. Mulţi nu aveau proprietăţi, nu aveau venituri şi nici nu mergea intimidarea telefonic cum merge la un bucureştean.

Sfatul meu : cititi de  3 ori contractul înainte de a îl semna. Verificaţi serviciile bancare folosind un comparator . Dacă aveţi dubii sau simţiţi nesiguranţă, atunci nu semnaţi ! Nu contează că aţi aşteptat o lună pentru aprobare sau că aţi făcut 3 drumuri la HR pentru adeverinţle de venit. Orice relaţie cu banca trebuie să fie bayată pe respect reciproc, corectitudine şi ajutor. Dacă vedeţi pachetul de Durex pe biroul funcţionarului, ţineţi-vă de buci şi ieşiţi cât mai repede. Există extrem de multe bănci pe lumea şi cu siguranţă una se potriveşte nevoilor fiecăruia dintre noi.

  1. dreptul unui solicitant d ecredit este de a i se pune la dispoitie, inainte de semnare, contractul de credit precum si oferta creditului ales

  2. eu mai bine apelez la un broker. El stie ce si cum 🙂

    Cristian Iosub