Comunicate de presa vs Realitate, by Telekom

Este un deliciu să citesc comunicatele de presă ale companiilor de telefonie mobilă. Este un deliciu să asist la o prezentare de-a lor în care se laudă cu cifre de afaceri, investiții și cum fiecare reinventează telecomunicațiile .

Diferențele între comunicatele de presă și realitate sunt enorme și asta din păcate este sesizată de noi, micii contribuabili la bunăstarea corporatiștilor ce raportează încă la producția pe hectar.

În fiecare an Telekom  (ex Cosmote) a promis investiții în infrastructură și cu toate acestea calitatea semnalului scade considerabil pe zi ce trece dar:

 • nu pot avea semnal în lift la muncă, în lift acasă și de multe ori chiar și în clădiri de birouri.
 • în clădirea de vis a vis de ei (la Raiffeisen) prinzi cu greu 20% semnal
 • în multe centre comerciale din București trebuie să folosesc Vodafone ca să reușesc să port o conversație telefonică fără întreruperi sau sunet distorsionat
 • siteul lor își schimbă linkurile mai des decât mă bărbieresc eu, astfel că nu te poți baza pe linkuri din bookmark
 • Caut pe google “telekom fibra optica” și primele 3 rezultate sunt ale operatorului. Click și ajung pe 404 (dacă schimba structura site-ului săptămânal, o sa amețească google de tot). A patra încercare e cu noroc dar duce spre un forum
 • cer să nu mai primesc spamuri telefonice dar sunt apelat lunar cu tot felul de oferte mult mai slabe decât am în prezent și nici măcar nu verifică să vadă dacă nu cumva sunt deja clientul lor
 • Le ia 2 luni și strâng zeci de reclamații până să afișeze lista canalelor TV disponibile pt abonații Telekom TV

Părerea mea este că dincolo de problemele fiecăruia cu un operator sau altul, trebuie să facem diferența între comunicatele de presă și crunta realitate.

Telekom a fost, este și va rămâne un operator ieftin, greoi și nesigur. Calitatea costă și cu siguranță nu este punctul lor forte dar putem admira intențiile.

Cu toată dragostea, domnule Beckers, dar eu aș investi real în infrastructura internă (de exemplu acum nu mă pot autentifica în myaccount. Probabil s-a făcut upgrade de la 386 la 486), aș investi într-o comunicare mult mai transparentă, în tehnologii ce să permită identificarea și rezolvarea problemelor clienților într-un timp cât mai scurt, în pregătirea profesională a dealerilor ce vă reprezintă… Aș investi în multe lucruri și abia apoi aș avea curajul să promit IPTV, fibră optică și un smoc de antene pe blocuri.

telekom

Acum zic să ne delectăm cu un comunicat de presă:

Telekom Romania a anuntat joi planurile pentru 2015, care continua abordarea strategica din 2013-2014, concentrandu-se pe doua directii majore: experiente de top pentru consumatori  si leadership tehnologic prin inovatie, in toate domeniile.

In 2015, Telekom va investi in Romania peste 160 de milioane de euro in dezvoltarea infrastructurii de comunicatii, pentru a le oferi clientilor servicii si produse de calitate si de incredere, pentru a stimula convergenta fix-mobil si a deveni operatorul telecom integrat preferat al romanilor.

„In 2015, vom directiona cea mai mare parte a investitiilor prevazute, de peste 160 de milioane de euro, pentru a continua dezvoltarea retelei si a asigura leadershipul tehnologic. O parte din acest buget va veni din exploatarea activelor colaterale, precum portofoliul imobiliar si vechea infrastructura de cupru, care vor genera capitalul necesar pentru indeplinirea acestui obiectiv. Practic, in 2015, fiecare metru de tehnologie veche valorificata, precum cuprul, va fi transformat intr-un altul nou, modern, precum tehnologia FTTH”, a declarat Nikolai Beckers, CEO al grupului de companii Telekom Romania.

10 secunde timp de asteptare in call center pentru clientii pachetelor integrate

Ofertele integrate reprezinta viitorul in industria telecom si noi suntem cel mai bine pozitionati pentru a castiga competitia. Pe scurt, povestea serviciilor noastre convergente fix-mobil este urmatoarea: totul de la un singur furnizor, cea mai buna valoare, maximum de confort, cu o singura factura, un singur call center si o oferta de terminale atractiva. Nu ne vom opri insa aici: vom imbunatati procesele, vom extinde oferta de produse si ne vom asigura ca le vom oferi clientilor nostri de pachete fix-mobil cel mai bun si mai rapid serviciu in call center. In curand, acesti clienti vor fi preluati in call center in mai putin de 10 secunde”, a declarat  Nikolai Beckers.

De la lansarea T si pana la sfarsitul lunii decembrie 2014, Telekom Romania a castigat 46.000 de clienti pentru pachetele sale convergente fix-mobil.

Ofertele integrate sunt si mai atractive datorita noului serviciu IPTV, care ofera cea mai buna experienta TV de pe piata din Romania. Alaturi de continutul sportiv exclusiv precum Champions League si Europe League, disponibil din septembrie 2015, pachetele integrate sunt o combinatie castigatoare pentru clientii Telekom.

Servicii inovatoare pentru clientii B2B

Pe segmentul B2B, companiile vor continua sa beneficieze de un portofoliu complet de solutii fixe si mobile, aplicatii si solutii IT integrate. La acestea, se pot adauga solutii inovatoare de cloud si M2M, menite sa creasca competitivitatea companiilor. De asemenea, „Cloud VPN”, un serviciu inovator pentru retele virtuale private, lansat luna aceasta in premiera de Deutsche Telekom in Croatia, Ungaria si Slovacia, va deveni disponibil si pentru clientii din Romania.

Peste 1 milion de locuinte conectate cu fibra optica si dublarea acoperirii 4G pana la finalul anului

Pentru a mentine leadershipul tehnologic, Telekom va continua migrarea la IP a clientilor actuali. Astfel, acestia vor beneficia de servicii moderne, imbunatatite. De asemenea, compania va continua extinderea retelei bazate pe fibra optica (FTTH/FTTB). Numarul estimat de locuinte conectate cu fibra optica pana la finalul anului este de un milion. Pe segmentul mobil, acoperirea 4G se va dubla pana la finalul anului.

Initiativele destinate valorificarii infrastructurii vechi de cupru vor continua, la fel si eforturile de a deveni furnizorul numarul unu pe segmentul wholesale de tip backhaul. Procesul de monetizare a activelor colaterale, cu scopul de a finanta cresterea companiei, va genera venituri pentru activitatile principale. Vanzarea anumitor proprietati in cursul anului 2015 este estimata sa genereze zeci de milioane de euro pentru investitii in cresterea calitatii retelei.

Abordarea inovatoare se va reflecta nu doar pe partea operationala, dar si prin dezvoltarea unor zone precum eBusiness, eSales, eCommerce si ePayment.

„Observam ca inovatia tinde sa aiba cicluri tot mai scurte. Ce inseamna acest lucru pentru noi? Trebuie sa absorbim mai multa expertiza tehnologica, sa ne perfectionam continuu capacitatile, sa oferim servicii mai rapide si mai bune”, a concluzionat Nikolai Beckers.

Realizarile din 2014

Rezultatele obtinute de Telekom Romania in 2014 reflecta strategia bazata pe premiere comerciale si pe o politica de control al costurilor, combinata cu concentrarea pe activitatile principale.  Aceste directii au sustinut organizatia sa ofere servicii bazate pe cele mai recente tehnologii, precum FTTH si 3G/4G. 2014 a adus o experienta integrata pentru clienti, cu un nou portofoliu pe pachete de servicii si o platformamulti-screen.

Odata cu lansarea brandului T, Telekom Romania le-a facut o noua promisiune clientilor sai, in linie cu viziunea de a deveni operatorul integrat numarul unu, cu o pozitie durabila in toate segmentele si toate zonele geografice. Telekom Romania este singurul operator care poate valorifica sinergiile fix-mobil de-a lungul intregului lant operational, pentru a oferi clientilor o experienta de top. Intr-o piata extrem de competitiva, compania opereaza cu un model foarte eficient si concentrat. Telekom Romania si-a atins obiectivele pentru 2014: peste un miliard de euro venituri si cota de piata de 30%, ca venituri, ca rezultat al strategiei Think One.

Think One este o strategie multianuala, bazata pe trei piloni principali si zece initiative majore, multe implementate anul trecut:

 •  dezvoltarea initiativelor comerciale si de customer care, pentru a crea operatorul telecom integrat numarul unu din Romania;
 • schimbarea regulilor jocului, concomitent cu
 • transformarea modelului operational.

In cadrul primului pilon, o serie de initiative importante au fost lansate anul trecut: produse convergente fix-mobil, rebrandingul, integrarea fortei de vanzari. Pe segmentul B2B, compania s-a concentrat pe transformarea in cel mai mare integrator de sisteme.

In cadrul celui de-al doilea pilon, Telekom a lansat un portofoliu simplu, transparent si cu un pret corect, a consolidat parteneriatele pe segmentul wholesale si a crescut investitiile in retele.

Pe al treilea pilon, principalele initiative au constat in cresterea calitatii experientei clientilor si concentrarea pe activitatile principale de business.

In ceea ce priveste experienta consumatorilor, brandul T inseamna oferte integrate cu continut TVmulti-screen, concentrarea pe cele mai bune competitii sportive si continut exclusiv.

 1. Nu știu ce să zic, dar mi se par foarte neserioși. Îi folosesc de foarte mult timp, dar până acum 1 lună de zile, după ce am făcut o mulțime de reclamații la serviciul clienți cât și la reprezentanță, că îmi merge netul extraordinar de prost de când Cosmote a devenit Telekom, nu s-au sinchisit să se uite și ei și să verifice dacă cumva, eu știu, trebuie să mi se activeze (eu având abonamentul Cosmote No Limit, cel de 31 de euro) opțiunea de 4G.

  Când mi-am schimbat sim-ul, pentru că cea veche avea destui ani la activ, cei de la Germanos, pentru că acolo m-au îndrumat cei de la reprezentanță, mi-au zis „oh….vedeam că nu aveți activată opțiunea 4G, doriți să vi-o activez?”.

  Iar eu am fost, say what now?!?!?!?!?

  Oricum, din aprilie, la revedere….scratch that, adio Telekom, hello Orange!

  Cristian Iosub