Concursuri si advertoriale pentru bloggeri

În România numărul blogurile crește in ultimii ani vertiginos, lucru care mă bucură. Mă bucura faptul ca oamenii au o părere pe care vor sa o impărtășească și celorlalți. Este ok sa avem păreri chiar și contradictorii .

Ceea ce mă întristează în schimb este ca se pierde noțiunea/semnificația cuvântului “blog”.

În urma cu 7-8 ani de zile, pe vremea când la noi apareau ușor primele bloguri, platforma de blogging era destinată transmiterii unui mesaj, unui gând, unei trăiri. Blogul era un fel de jurnal doar ca transpus in online pe care il putea accesa oricine.

Bineinteles că orice persoana care se expune public are “dușmani”, dar are și “fani”. Ei bine, acești fani, transpuși într-un mediu business online in continua dezvoltare , au speculat extrem de repede ca pot transmite mesajul unei firme prin intermediul blogerilor cu mulți fani (cititori). Pentru prețul corect!

Iată așa a început fenomenul de publicitate pe bloguri. Cum piața este liberă pentru oricine si deschisă oricărui utilizator cu cunoștințe minime de internet, blogurile au început sa se înmulțească. Cum spuneam, mă bucura faptul ca exista multe bloguri tocmai ca oamenii sa își poată exprima punctul de vedere într-un mediu momentan necenzurat.

După un timp au început sa apară pe net .pdf-uri, articole si filmulețe despre cum sa faci bani din blog. Ceea ce nu au ținut minte foarte mulți este ca prima regula in toate aceste sfaturi era “să scrii bine”. Acel bine se traduce si completează cu “bine calitativ”. O sa vedeți imediat de ce spun asta. Piața a început sa se separe. Erau bloggeri care scriau bine calitativ prin urmare puteau impune un anumit tarif, iar firmele stiau ca vânzările produselor promovate vor crește. În același timp erau si bloggeri care scriau bine cantitativ iar firmele ii plăteau prost, cu întârziere iar pe la întâlniri le oferea un covrig si un pahar de suc.

Timpul a trecut si suntem prin 2010. Exista de multi ani o platforma care reunește majoritatea concursurilor online si offline dar numai din poziția de director web : konkurs.ro.
Așa ca un nene, sa ii spunem Blogdănel vine cu ideea sa facă el concursuri cu ajutorul sponsorilor. La început, concursurile erau pe siteul lui. Practic discuta cu o firmă sa organizeze un concurs la el pe blog iar premiul sa fie acordat de firma respectiva. Toată lumea era fericita: el își lua 50€, firma avea parte de publicitate (participanții scriau cate un articol de lauda) si la final cineva pleca acasă cu un premiu. In timp a dezvoltat ideea, a crescut tariful de vreo 3-4 ori si a creat un site dedicat concursurilor pentru bloggeri. Lumea s-a isterizat, au apărut peste noapte bloguri noi special create pentru a scrie pt concursuri.

Cam o data cu siteul de mai sus a venit un alt nene cu mult mai multă experiența in online dar si in viața. Nenea asta, sa ii spunem Mr. C., a avut alta viziune : facem ceva similar ca Blogdănel, dar in cadru organizat. Facem un SRL, luam un birou, angajam doi – trei oameni pe care ii plătim cu salariu (nu cu linkuri de promovare). Si uite așa Mr. C. a dezvoltat o idee într-un business.

Blogdănel se chinuie si acum cu minim 4-5 campanii pe luna, toate plătite prost, multe din ele au premiul fictiv, alte ori spune ca sponsorul nu e mulțumit si nu da premiul dar o sa dea el de consolare niște bani… Ați prins ideea? Sponsorul plătește 200€ concursul + 100€ premiul iar castigatorul ia 150 RON si aia comisionați. Se întâmplă sa fie si firme făcute pe genunchi care amână acordarea premiului sau care cer un numar minim de articole pe care Blogdănel, naiv fiind si fără ouă, le promite. De fiecare data când mai vinde o baza de bloggeri sau greseste ceva, da vina pe un colaborator fictiv. Blogdănel e one man show, un PFA. Lumea il ajuta o data, de doua ori dar atâția covrigi cad greu la stomac.

Mr. C. își vede de business-ul lui si nu are timp de copilarii. Campaniile se fac in condițiile impuse de el, prețul este mult mai mare, premiile sunt mult mai valoroase iar bloggerii se înghesuie sa participe la campaniile organizate de el. Firmele dau un ban in plus dar au si rezultatele pe măsură. Decât să stea sa se chinuie Mr. C. cu 5 campanii proaste într-o luna ca alții, mai bine una si buna. Mă uitam ca in ultima campanie a cooptat sponsorul chiar si bloggeri de top. Așa da! Frumos.

Concluzie

Trăim într-un secol al libertății de exprimare. Business-ul fără concurență nu ar avea succes. Totuși, exista foarte multe siteuri care oferă bloggerilor posibilitatea de a monetiza blogul personal. Din păcate, oamenii nu țin suficient de mult la propria eticheta, ascunzandu-se după nickname-uri pe wordpress.com sau blogspot.com și acceptând advertoriale plătite cu 2-3€ Cunosc îndeaproape 3 siteuri cu baze de +600 de bloggeri care practica aceste tarife. Nu ai cum sa oferi același preț unui PR3/4 cu 2000 unici / zi si vânzări de 4000 £ cum ii oferi unui PR1 cu 20 unici / zi si vânzări 0.

Referitor la partea de concursuri, înțeleg faptul ca nu este ușor să creezi o legătură între companii si bloggerii mici, necunoscuți de acestea până atunci. Dar când vine vorba de respectarea unui contract, cineva trebuie să aibă sânge în instalație, suficient cât sa înțeleagă sponsorul ca relațiile sunt de afaceri. Sponsorul dă banul/premiul iar bloggerul presteaza un serviciu pt acest premiu : scrie un articol. Niciodată în viața lui sponsorul nu va fi proprietarul acelui blog. Nu te poți trezi in mijlocul campaniei sa îmi ceri sa sterg un advertorial scris acum un an pt concurență, că ți-o dau imediat peste bot. Așa cum scriu un articol într-o lumina pozitivă sau neutră, la fel de bine pot sa scriu si într-o lumina negativă. Din păcate, in toată aceasta comunicare (sponsor – blogger) intermediar este proprietarul siteului organizator.

image

 1. Si banuiesc si sunt aproape sigur ca Blogdanel = Marius Blogatu, si Mr. C = Chinezu cu BlogalInitiative.. gresesc? 😀

 2. Cunosc din pacate fenomenul “Blogdanel”. Un gust amar care m-a facut sa nu mai particip niciodata pe siteul lui

 3. […] câteva zile scriam despre concursurile și advertorialele plătite cu 2€ – 3€ de diverse piarizde doar ca să apară frumos în rapoartele anuale […]

 4. Desigur ca stiu si eu despre Mr. C. si altii. Am totusi o nelamurire, una mare de tot. Daca ai amabilitatea sa ma lamuresti, desigur… Sa spunem ca am un site cu un mare trafic (PR inca nu a venit pentru ca mi-am luat domeniu in martie si de atunci Google nu a binevoit sa mai faca vreun PR update). Ce fel de bloguri cu PR 3/4 si 2.000 unici/zi au venituri de 4000 £ in anii astia de criza? Merci si la mai mare cu blogul tau!

  • In plus, eu sunt încă (si voi mai fi) in perioada in care scriu articole de 2000 de cuvinte din pasiune. Monetizarea vine din inertie, dar nu fac nimic pt promovarea blogului. El reprezintă strict jurnalul meu online si gândurile mele, nu un business

  • Buna, in primul rând felicitări pt conținutul blogului si il voi pune in bookmark. Tema pt mobil e foarte misto. Din pacate sunt plecat din oraș si am cu mine doar iPad si iPhone așa ca nu am văzut versiunea desktop încă.

   Referitor la partea de vânzări, spuneam concret pe caz, situația unui articol trecut. Nu am avut eu venituri de 4000£, ci din 2000 de afișări unice ale articolului, 10 au cumpărat. Era 400£ serviciul respectiv, deci zece stiu sigur pe tracking ca au cumpărat . Restul…nu stiu. Ideea unui PR e mult mai complexa. Daca ai blog de o luna si 3000 unici pe zi, evident ma gândesc la vizite cumpărate si la un bouncing peste 85% sau la redirect de pe un blog trecut.
   Pot sa spun ca pe timp de criza încă sunt bloguri cu PR3/4 care scot undeva la 800-1000€ pe luna. Depinde mult de nișă si de modul in care scrii. Eu sunt direct si vulgar. Nu o sa vina revista Viva sau o editura de carte sa promoveze produsele pt ca nu sunt in targetul lor.

 5. Rationamentul tau era perfect adevarat in cazul lui Blogdanel daca acesta nu participa mai intai la campaniile organizate pe platforma lui Mr. C. unde chiar a castigat premii frumusele…in acest caz eu imi pun cateva semne de intrebare oare care pe care? 🙂
  Sa presupunem ca eu eram in locul lui Blogdanel si aveam o idee care imi era furata si pusa in aplicare de altii… pai tu crezi ca eu mergeam ca sa particip atatea campanii pe platforma celor care mi-au furat ideea??? Sau incercam sa vad si sa imbunatatesc ideea, doar era a mea, si sa o pun in aplicare intr-un mod in care sa functioneze mult mai bine si eficient fata de idea initiala care mi-a fost furata???

  Cristian Iosub