Confuzia domeniilor web cu diacritice

RoTLD va oferi începând de mâine posibilitatea înregistrării domeniilor web ce conțin diactritice. Ce fel de diacritice? O idee din partea lui Bogdan: știri.ro / ştiri.ro, amandouă folosesc diacritice, diferența fiind standardul acestora.

De exemplu, primul se traduce xn--tiri-pxb.ro iar al doilea se traduce xn--tiri-45a.ro. Ce diacritice vor fi folosite pentru înregistrare? RoTLD încă nu a răspuns încă, lăsând probabil timpul să decidă.

În altă ordine de idei, RoTLD ar face bine să blocheze înregistrarea domeniilor bancare sau branduri puternice astfel încât să nu se creeze confuzie (evit momentan să folosesc termeni precum scam, phishing etc). Serios acum, câți dintre voi verificați domeniul web dacă scrie ing.ro sau îng.ro, homebank sau homebânk ? Câți dintre voi verificați dacă este banca-romaneasca.ro sau bancă-romaneasca.ro (aici sunt mai multe opțiuni de a adăuga diactritice).

Soluția nu ar trebui să vină din partea instituțiilor bancare pentru că nu este vina lor că e nevoie de bani la buget. Mâine aș putea înregistra maî.ro în loc de mai.ro și 99% dintre persoanele care ar accesa respectivul link nici nu și-ar da seama de diferență.

Așadar, RoTLD ar face bine să ofere posibilitatea deținătorilor de branduris să își protejeze domeniile altfel decât prin achiziția de domenii noi.

Mi se pare că s-au consumat resurse si energie într-o direcție ilogică. Dacă tot vrem o creștere uniformă și curată a activității online, atunci ar trebui scoasă posibilitatea de a se achiziționa domenii “pe viață”. Mi se pare o prostie să ții domenii web blocate numai pentru că acum zece ani ai avut o idee care nu s-a concretizat niciodată.

rotld

 1. Consider în continuare că nu e decât o mare prostie.

 2. Asta imi aduce aminte de o tentativa de phising cu asistenta@myx.net! 😀

  Din perspectiva userului totusi, as prefera un domeniu moka pe viata decat sa platesc lunar/anual pt. el. Important e sa se gaseasca si o forma de a putea prelua un domeniu inactiv de ceva vreme, ca la asta nu s-a gandit nimeni…

  Sincer, nu stiu cum dracu scapa la inregistrare anumite domenii cheie, oare chiar atat de incompetenti sunt aia care ar trebui sa verifice?

 3. Ba uite că se știe: sunt permise doar domeniile cu virgulă 🙂

  • Mie inca nu mi-au raspuns. E bine ca s-a luat in calcul forma caracterului, dar tot am o problema cu îng, bancă etc 🙂

  Cristian Iosub