Cora Alexandriei din Bucureşti

La doua săptămâni de la inagurarea Cora Bacău, Cora România a deschis astăzi, 27 noiembrie 2012, Centrul Comercial Cora Alexandriei,pe șoseaua Alexandriei, în București. Noul magazin este cel de-al 4-lea hipermarket din Bucureşti, după Pantelimon, Lujerului şi Sun Plaza în total fiind 10 hypermarketuri Cora în România.

S-a muncit foarte mult pentru resectarea timpilor de deschidere. Angajaţii au făcut pregătire timp de o lună în alte magazine Cora din Bucureşti, în special în Lujerului, au muncit zi şi noapte pentru amenajarea standurilor şi alimentarea centrului cu produsele de start. Într-o primă perioadă, până când va fi autonom din punct de vedere al câmpului muncii, Cora Alexandriei are echipa întărită de oameni cu experienţă din toată ţara care vor ajuta la dezvoltarea profesională a actualilor angajaţi.

Centrul comercial cora Alexandriei este un univers modern, construit în spiritul cora, avand în centrul atenției confortul clientului și experiența plăcută la cumpărare. Cu o suprafață de vânzare de peste 9.000 de metri pătrați și 50 de case de marcat, hipermarketul cora Alexandriei își întâmpină clienții cu o mare varietate de produse de sezon, cu promoții atractive și cu o echipă de 500 de profesionişti. Bucătarii, măcelarii, cofetarii și brutarii noștri pregătesc zilnic în magazin produse care fac o mare diferență între noi și concurență.” – Eugen Zbircea, Director Cora Alexandriei

Da, oamenii sunt încântaţi. Angajaţii se bucură ca nişte copii mici şi speră că vor lucra pentru o companie de renume. Asta până la primul salariu. În condiţiile în care un lucrător comercial câştigă 670 RON plus bonurile de masă (care vor fi impozitate cca 30 RON din salariu), nu cred că euforia va ţine mai mult de o lună. Se vorbeşte de ani de zile de aceeaşi situaţie impusă de directorii companiilor multi/naţionale : salarizarea la limita legii.

Deşi articolul aş fi vrut să fie despre bucuria deschiderii unui centru comercial într-o zonă care avea până acum doar piaţa Rahova aproape (plină de ciori, hoţi şi beţivi), impulsivitatea mă împinge să trec la partea financiară.

Maslow este cunoscut astăzi pentru propunerea sa privind bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane. Piramida este evitată a fi utilizată de companii în trainingul motivaţional de start având în vedere că nevoia primară aplicabilă timpurilor de astăzi este cea a siguranţei financiare. Da, când ai un minim de 1500 ron / lună, poţi evalua piramida lui Maslow, poti aplica training motivaţional cu factori non financiari personalului angajat. Dar atâta timp cât eu cheltuiam (acum 2 ani) 600 RON doar la o singură cumpărătură în Cora (şi o făceam de 2-3 ori e lună), cum pot să mă gândesc la implinirea de sine cu 640 RON salariu şi 20 bonuri de masă.

Am uitat cumva să zic faptul că angajaţii muncesc câte 10-12 ore pe zi, 6 zile pe sătămână, iar contractul lor e de 8 ore pe zi / 5 zile pe sătămână? Dar angajaţii mai ales în zona aceea, sunt ori needucaţi, ori prost informaţi, ori ignoranţi, ori nu îmi dau seama ce este în capetele lor.

Ca să evităm troll-ul haterilor inutil, nu vorbesc din auzite (!), chiar dacă sunt la 2000 km distanţă.

Aşadar, data viitoare când mai mergeţi la cumpărături şi casiera se mişcă în scârbă, data viitoare când cereţi un kg de carne tocată şi sunteţi serviţi fără mănuşi, data viitoare când mai intraţi în Cora şi daţi peste un angajat pe care îl consideraţi imbecil, gândiţi-vă la articolul acesta. La un salariu de nimic, angajaţii vor oferi companiei fix nimic. Atunci, ce aşteptări poţi să ai? Attrition rate-ul este de circa 10.5% / lună la nivel naţional şi de 14% la nivel de grup.

În rest toate bune şi frumoase : Cora, la fel ca şi Carrefour, e raiul pe pământ pentru hoţi, pentru ţigani, pentru cei care mănâncă în magazin şi nu plătesc, pentru adormiţii de la pază cărora le e frică încă săacţioneze chiar dacă văd şi aud alarma. Se va fura şi se va munci în aceeaşi lehamite până la închidere. Si oamenii se complac.

Îmi spunea un prieten că va înceta să mai urmărească activitatea mea din online pt o perioadă de timp deoarece sunt pesimist 100% la situaţia actuală din România şi nu numai.

Da, sunt pesimist, negativ, încrezut, imbecil sau oricum mai vreţi să îmi suneţi, pentru că nu sunt flower power ! Nu cred că lumea este roz atâta timp cât oamenii nu au bani să trăiască. Pentru o studentă (no offense) venită în Bucureşti, ţinută de părinţi pe băcile facultăţii, cu un  job de 8 ore pe zi şi un prieten pe lună care să o scoată seara în oraş…poate nu sunt probleme. Dar pentru o familie care are un copil, o chirie de plătit, utilităţi, grădiniţă cu program prelungit entru a putea munci amândoi şi alte minuni, oricât aş face calcule matematice, este imposibil să trăiască cu 640 RON X 2 pe lună. Imposibil.

Soluţiile sunt diverse. Fiecare ştie mai bine ce are în casă, cât îl duce tărtăcuţa şi ce are de făcut. Dar pe salarii sub 1500 RON nu ai cum nici măcar să încerci o lună de probă.

Ca o paralelă, nu ca o soluţie neapărat, în Italia, şoferii de autobuze ATAF (un fel de RATB) fac grevă lunar dacă nu le sunt respectate drepturile. În Italia, când se termină programul de lucru, angajatul pleacă. Chiar dacă nu i-a venit schimbul. Legea este lege. Bineînţeles, eu acum vorbesc de partea centrală a Italiei, nu de sud şi vorbesc de cetăţenii italieni, nu de românii leşinaţi de foame care muncesc 16 ore e zi fără contract.

Rromânia, te iubesc !

[youtube]http://youtu.be/KIOl2Wi6x5Q[/youtube]

sursa foto : Adevărul.ro 
  1. …………..

  2. vreau sa ma angajez ca lucrator comercial ma numesc Sandu Sorin am 17 ani sunt nascut in 1996 ziua 13.09 sunt baiat serios care vreau sa muncesc

  3. nr de telefon: 0765817618 Sandu Sorin

  4. […] și-a deschis un hypermarket în sectorul 5 din București prin 2012, menționând încă de atunci părerea mea destul de negativă despre acest hypermarket. La aproape doi ani de la inaugurare, cu […]

    Cristian Iosub