Craiova, un oraș minunat

Am fost în craiova de zeci de ori. Era o perioadă bună când mergeam săptămânal. Craiova este un oraș frumos în sinea lui dar seamănă un pic cu Feren-Colentina bucureșteană.

Anul trecut era o modă să apară articole pe internet legate de Vaslui. Ba cum stăteau țăranii și spărgeau semințe în timp ce săpau pompierii, ba cu ăia morți de beți în cârciumă la 7 dimineața când satul era inundat, ba cu ăla de viola o babă moartă de câteva zile…

Anul acesta însă, este Craiova centrul atenției. Culmea este că am parteneri de afaceri în Craiova; cunosc developeri, antreprenori, vorbesc zilnic la telefon cu oameni din Craiova…dar ceva este în aer anul acesta.

Acum câteva zile citeam ce frumos îmbrăcau unii zidul unui cimitir cu plăci de polistiren. Cică e mai ieftin să îl îndrepte așa, chiar dacă lucrarea pare a fi de termoizolare. Sunt curios dacă vor și repara atunci când încep să apară primele urme de picioare și pumni în zidul de scârțâietoare.

Astăzi, un gogu a ținut să îmi arate că oltenii sunt superiori bucureștenilor. Ideea era simplă: un fost client avea nevoie de training pentru un angajat nou. Gogu’ ăsta nou nu mă cunoștea, nu știa cine sunt, știa numai că sunt de la o firma din București și sunt plătit să îi țin un training prin sisteme electronice de comunicare la distanță. Îl sun, mă prezint respectuos și mă ia direct fără “bună ziua”, fără nimic: “deci, ia zi măh, cum e cu asta? Ia, hai treci si explică-mi”. Nu pot sa nu remarc tupeul dar și ideea de început că el e cel care dă ordine. L-am trimis să caute bomboanele de pe coliva lu’ ta-su și i-am închis după ce am aflat că omul nu știa nici măcar care e diferența dintre include și require sau ce fac ele dar trebuia să umble pe cod. Să vezi ce frumos vorbea el pe urmă. Nu e primul care îl văd că face așa. Sunt și bucureștenii într-un hal…dar oltenii simt ei nevoia de fiecare dată să își marcheze teritoriul. Asta până îi violezi, că să vezi ce cuminți sunt pe urmă.

În seara asta, îmi trimite un prieten următorul link pe facebook : Cai ornamentali de 7.500 de euro bucata în centrul Craiovei. Olguţa Vasilescu: Panseluţele mi s-au părut anoste. Say what?

Primăria din Craiova a cheltuit 30.000 de euro ca să decoreze centrul oraşului cu arbuşti ornamentali tunşi în diverse forme. Piesele de rezistenţă sunt mai mulţi arbuşti sub formă de cai, care costă 7.500 de euro bucata.

Fără TVA şi fără licitaţie. Cu aceşti bani, Primăria din Craiova ar fi putut să cumpere o herghelie de cai adevăraţi. Sau ar fi putut să facă licitaţie şi să cumpere aceste decoraţiuni stradale mult mai ieftin.

Dacă arbuștii erau puși în Constanța, la Mazăre…să zicem că era acceptabil. Ăla măcar e zdruncinat, visează Las Vegas cu vedere la mare și deja se crede primarul New York-ului. Dar, în Craiova? Frate, ăia au tot centrul rupt în două, au scos șinele de tramvai si au transformat orașul într-un șantier care l-ar face invidios pe Oprescu cu Metroul lui. Se bucură ca niște copii mici la acadele pt că au un pasaj ca ăla de la Obor și speră să aibă în viitor și ei unul suspendat ca cel de la Basarab.

Craiova are multe alte nevoi în care pot fi investiți 30k de euro. Craiova are nevoie de o firmă de salubritate care să ridice gunoiul cel puțin o dată pe săptămână, are nevoie de 3-4 polițiști în Romanescu pt a mai cuminți bronzații de acolo și în felul ăsta poți scoate iPhone-ul din buzunar fără frică, are nevoie să reducă rata șomajului (din cele mai mari din RO)…

De exemplu, știu că acum vreo lună a fost reabilitat spitalul de copii Filantropia (sau ceva de genul ăsta). Deci se poate. Totul e să se vrea. Ar putea să îndrepte o parte din fonduri către reabilitarea pieței Mihai Viteazu, care costă acum undeva la 60k/an.

Dar totuși, ai centrul în șantier și tu cumperi buruieni de 30k…? Ceva este în aerul de primăvară de pe acolo…

mihai_viteazu_craiova

  1. Locuiesc in Craiova si iti dau dreptate cu cele scrise mai sus. Mi-e groaza de Centrul orasului, pur si simplu simt ca suntem in santier si tare mi-e teama ca se va trece peste termenul finalizarii lucrarilor.
    In cartierul Craiovita s-a investit tare mult in astfel de ornamente verzi, care nu folosesc decat pentru a face umbra maidanezilor. Sunt foarte multe probleme de rezolvat, frumos si normal ar fi sa se lucreze la problemele reale intai si apoi la decorare.

    Cristian Iosub