Cum instalezi asistentul vocal AVI pe telefon

Asistentul Vocal Interactiv (AVI) este numele primului asistent vocal în limba romana, dezvoltat de la zero de echipa de cercetare si dezvoltare Allview. AVI poate fi descarcat din Google Play (link) numai pe telefoanele compatibile. Momentan aplicatia vine preinstalata si e compatibila numai cu Allview Infintity, Vision  si V3 Viper.

Pe diverse forumuri de specialitate au aparut insa apk-urile aplicatiei astfel ca puteti desarca versiunea 0.2.13 sau versiunea 0.3.15 la sfarsitul acestui articol.

Important este de precizat faptul ca AVI este inca in dezvoltare, astfel ca nu stie foarte multe lucruri sa faca si acolo unde nu stie, cauta pe internet. Allview AVI stie sa apeleze numere din agenda, sa trimita mesaje scrise sa lanseze aplicatia de navigare pana la un punct , sa opreasca/porneasca WiFi si Bluetooth, sa lanseze aplicatia camerei foto, sa posteze pe facebook, sa seteze alarma pentru dimineata, sa citeasca horoscopul din diverse publicatii si calendarul crestin ortodox si multe altele.

E o fata desteapa AVI, dar ii lipseste exact ce trebuia dezvoltat de la incept: latura umana. Stie sa execute mecanic niste comenzi fix ca orice robot dar nu stie sa interactioneze la comenzi/intrebari extrem de simple din limbajul comun: ce mai faci, cum te cheama, sa spuna o gluma, sa spuna cat e ceasul, sa faca revista presei cu cele mai importante articole  etc. Orice comanda nu stie, cauta pe internet momentan. Pana la Siri, Alexa si alti asistenti similari este cale lunga de tot. Eu zic ca s-au grabit. Product owner trebuia sa fie cineva cu o experienta in AI si boti care sa prioritizeze din punct de vedere al consumatorului aplicatia. Desigur, daca e scalabila, implementarea unor noi comenzi s-ar face destul de facil. Mi-a placut la Galaxy S8 ca invata din obiceiuri. Daca este obisnuit sa setezi alarma la ora 22 si e deja 22:10 si nu ai setat inca alarma pt a doua zi, se panicheaza si te trage de maneca sa nu uiti sa pui alarma pt dimineata.

Daca vreti sa va jucati cu AVI, aveti nevoie de:

  • un telefon Android cu OS 5.1 sau mai nou (am testat pana la 7.0)
  • telefonul sa fie rootat
  • un build.prop editor (pentru ca va trebui sa fake-uiti tipul de telefon)
  • aplicatia .apk

La pornirea aplicatiei va da crash cu mesajul “Phone model not supported” pe dispozitivele non-Allview acceptate, asadar pentru functionare este necesara modificarea fisierului build.prop cu un BuildProp Editor. Daca ai un telefon cu acces la root, atunci cu o aplicatie de editare a fisierului build.prop (link) sau cu un notepad++ prin file manager acceseaza /system/build.prop si modifica urmatoarele valori, apoi restarteaza telefonul:

ro.product.model=X4_Soul_Infinity_N
ro.product.brand=ALLVIEW
ro.product.name=ALLVIEW
ro.product.device=ALLVIEW
ro.product.manufacturer=ALLVIEW

Fa un backup al datelor intotdeauna inainte de a modifica fisiere din system. Noteaza intr-un notepad valorile pe care le aveai inainte, ca in cazul in care trebuie vreodata sa revii la configuratia anterioara, sa nu trebuiasca sa flashuiesti telefonul.

Enjoy!

Update: Reprezentanții Allview nu recomandă utilizarea asistentului vocal AVI pe alte terminale decât cele anunțate deja: X4 Soul Infinity, V3 Viper si X4 Soul Vision. Utilizatorii care au alte smartphone-uri nu vor avea experiența completă a asistentului vocal, iar Allview nu garantează că AVI este compatibil cu alte modele de telefon.

  1. Din păcate nu am reușit să-l păcălesc să funcționeze pe Huawei Mate 10 Pro, cu trucul de mai sus.

    Cristian Iosub