Web Analytics

Cum sa inveti limba rusa, fara sa renunti dupa primele zile

Pentru vorbitorii de limba Engleza, cat si pentru majoritatea europenilor, invatarea limbilor latine sau anglo saxone decurge destul de usor. Dar cand suntem pusi fata in fata cu o limba care nu are aceleasi reguli gramaticale, alfabet, genuri, cazuri si timpuri, suntem intr-o situatie dificila. De acea rusa e considerata o limba extrem de dificila, alaturi de japoneza, chineza, araba, coreana si asa mai departe. Multi oameni incep sa invete rusa si nu ajung nici macar la “Ziua 2” in cartea de curs, deoarece nu pot pur si simplu sa faca fata unei limbi atat de diferite. Deci hai sa vedem cum putem invata rusa fara sa ne vina sa ne oprim dupa prima zi.

Pasul 1 – Alfabetul Rus si Numerele

In primul rand, inainte sa poti sa te apuci de invatat vocabular, gramatica sau ortografie, ai nevoie sa te obisnuiesti cu alfabetul rus si cu sistemul lor de numerotare. Alfabetul rus contine 33 de litere, din care 21 consoane si 10 vocale, insa au si 2 litere care nu au un sunet. O chestie care complica de multe ori invatarea alfabetului rus pentru noi este faptul ca unele litere din acesta seamana cu literele din alfabetul latin. De exemplu, litera B din rusa nu se pronunta “Be” ci “Ve”. Alte litere in schimb, chiar seamana cu cele din alfabetul nostru si se pronunta la fel: M se pronunta “eM”, ca si in romana.

Pasul 2 – Primele Cuvinte

Fiecare limba are aproximativ 1,000 de cuvinte care formeaza baza vocabularului. Cu aceste cuvinte te poti descurca in conversatii de zi cu zi si un om de rand foloseste aceste cuvinte in aproximativ 80% din conversatiile sale.

Incearca sa inveti ce l-ai invata pe copilul tau in romana: culorile, animalele, fructele, legumele, saluturile, zilele saptamanii, lunile si asa mai departe. Tine totul simplu si incearca sa inveti fiecare cuvant intr-un context, nu doar dintr-o lista sau din dictionar. Daca reusesti sa gasesti niste texte traduse din romana in rusa si vice versa, vei invata foarte multe cuvinte noi, dar trebuie sa fii sigur ca le si memorezi, nu ajunge doar sa le citesti.

Pasul 3 – Gramatica de Baza

Sigur, gramatica e un camp de lupta extrem de intins, si va trebui sa o cuceresti sector cu sector. Incepe mai intai cu genurile si invata cum sa determini genul unui cuvant in rusa. Asta se poate face usor, analizand consoana sau consoanele din finalul oricarui substantiv. Poti sa iti scoti de pe Internet o lista cu mai multe cuvinte la masculin, feminin si neutru si sa observi cum e terminatia lor.

Timpurile verbelor sunt insa cu totul alta poveste si va fi mai greu sa le intelegi si analizezi. Timpurile in limba rusa au anumite aspecte care le face sa fie greu de gasit din prima. As sugera sa incerci sa inveti timpurile in mod natural, mai tarziu, decat sa incerci sa le inveti pe de rost acum.

Subiecte:

BlogCalatorii

  1. imi doresc foarte mult sa invat limba rusa

  2. imi place l. rusa dar vreau sa comunic mai mult

  3. vreau sa invat limba rusa

    Cristian Iosub