Cum sa nu folosesti cardurile de fidelitate sau abonamentele

Cardurile de fidelitate si abonamentele pe suport de plastic pot fi usor administrate folosind o aplicatie de tip Virtual Cards. Sunt magazine care ofera suport pentru aceste carduri prin aplicatii web disponibile pe siteurile proprii. In articolul acesta vom discuta despre Starbucks Rewards si Grand Entertainment (cinematograful din Baneasa).

Starbucks Romania are un program de fidelitae numit Starbucks Rewards prin care la fiecare 2 lei cheltuiti primesti o stea. La 100 stele acumulate primesti o cafea din partea casei. Cu alte cuvinte, la fiecare 200 lei cheltuiti primesti o cafea. In plus, programul presupune ca utilizatorul sa incarce cu bani cardul de fidelitate, ca un card prepaid de cumparaturi, deci nu poate fi folosit doar pentru acumularea punctelor. Regula este doar la nivel teoretic pentru ca daca pe card am 20 lei si cumpar de 100 lei, stelele adaugate sunt pentru intreaga suma.

Utilizarea corecta a cardurilor de fidelitate depinde foarte mult de pregatirea personalului, de capacitatea intelectuala, de intersul acestuia fata de business. De la 14 la 19 ani am tot considerat ca ziua trece, leafa merge, fara niciun pic de responsabilitae asupra muncii. Era un simplu job, platit mizerabil. La un momentdat am lucrat in doua restaurante unde mi-am dat seama ca munca prestata influenta remuneratia in mod direct si chiar statutul de angajat sau somer.

In Brasov, chiar in Piata Sfatului, este un Starbucks dragut, inghesuit dar cu atmosfera draguta. Asta pana ajungi la casa si realizezi ca oamenii de acolo isi urasc jobul din toata inima.  Recent am trecut pe acolo si am comandat mai multe cafele. Uitand ca trebuie mai intai sa incarc cardul, am spus toti ce vroiam sa comandam, casierul a scanat cardul, a alocat punctele (stelele) apoi si-a dat seama ca dupa incarcarea cardului cu 100 lei va trebui sa mai inregistreze o data comanda (vreo 6 cafele diferite si ceva de rontaiala).  Si pe comanda aceasta refacuta a alocat din nou stelele aferente intregii comenzi. Desi am reclamat dublarea stelelor, oamenii de acolo au ridicat din umeri spunand ca o data ce le-au alocat nu le pot retrage. Ma simteam chiar prost ca atunci cand primesc rest de la 200 lei desi am dat 10 lei.

In Bucuresti avem mai multe cafenele Starbucks, aparute in zone corporatiste sau de fite unde exista si puterea de cumparare. Te astepti ca oamenii din aceste locatii sa aiba un training riguros, sa inteleaga business-ul mai ales cand este in regim de franciza. In timp ce scriu aceste randuri sunt la a treia cafea gratis primita de la Starbucks. Pentru ca am acumulat 192 puncte pana acum, la 100 puncte am primit din partea Starbucks o bautura Tall sau Grande plus un topping la alegere sau shot extra de expresso. Oamenii de acolo (inclusiv managerul de magazin) nu scaneaza codul QR din contul meu, nu noteaza numarul cuponului. Iti ofera orice le zici ca ar trebui sa contina cafeaua chiar si topping plus extra shot de expresso. Noteaza cu markerul pe o foaie ce cafele au dat gratuit dar nu intereseaza pe nimeni cui au dat gratuit cafele, pe ce baza, desi logic ar fi sa scaneze codul QR si sa bata pe casa cafeaua chiar si cu valoare zero. Va dati seama ce petrecere dau aia intre prieteni acolo pe banii firmei? Stiu ca se merge pe buna credinta a clientului si de multe ori se face comparatie intre cafeaua de 16 lei de la Starbucks si cea de 2 lei de la self service machines, dar fiecare business are un alt standard de calitate si mai ales alte investitii. Fiind companie, nu ONG, ar trebui sa se mearga pe ideea de profit insa mai mult ca sigur au o marja de pierderi deja luata in calcul. Totusi e funny sa stii ca timp de 30 zile de cand apare reward-ul in cont poti sa ceri cate cafele vrei gratuit in timp ce altii platesc pt ele.

Grand Entertainment este un cinematograf in Baneasa care ofera un abonament la 49 lei lunar pe baza caruia poti sa vezi oricate filme doresti (maxim 5 / zi). In teorie abonamentul are o valabilitate de 30 zile si retrage automat suma necesara reactivarii de pe cardul de credit. In practica, am bilete cumparate in avans pe o luna de zile si daca la data reactivarii nu am banii pe card, nu ar trebui sa se prelungeasca valabilitatea abonamentului. Dar nici biletele nu le anuleaza … Din nou, si aici sunt sigur ca au luat in calcul pierderile mai ales cand suntem numai 2 oameni in sala de cinema la 11 noaptea.

Important este ca acest parteneriat de incredere sa fie reciproc. Insa momentan siteul  grandentertainment.ro ma duce cu gandul ca acolo este un dezmat total. Uneori dupa login vad un alt nume in dreptul contului meu (cineva sterge periodic sesiunile de autentificare si se match-uieste cu un alt user), desi ma misc destul de repede prin site uneori trebuie sa ma reautentific ca sa pot cumpara bilete, platile pe ultimele 2 luni apar inca in procesare, istoricul punctelor de fidelitate este unul dubios avand puncte alocate in zile cand eram la munca dar neavand puncte alocate atunci cand faceam cumparaturile cu cardul lor. Overall securitatea siteului si a datelor de acolo lasa mult de gandit mai ales cand doi useri din aceeasi retea se delogheaza unul pe celalalt in timpul achizitiei unui bilet desi sunt pe useri diferiti, never ever logati de pe acelasi device.

Starbucks Rewards
Recomandarea săptămânii
Gazduire web

Tags:

Ganduri rele

      Cristian Iosub