Cumpara online inteligent !

Okazii.ro este varianta autohtonă a eBay.com. Diferențele sunt majore și aș puncta principala problemă a stagnării okazii.ro : lipsa afilierii plăților prin paypal și implicit protecția cumpărătorilor și a vânzătorilor.

De pe eBay cumpăr de ani buni atunci când caut un produs dar nu mă grăbesc să îl am în mână imediat. Depinde de locație, pot aștepta o zi sau 3 săptămâni până să îmi ajungă acasă. Am cumpărat lanterne din China, telefon din Statele Unite, cititoare de SIM din Singapore, folii de protecție pt ProstPhone din Italia…și multe altele. Despre comerțul online am mai scris, la fel și despre eficacitatea PayPal.

Exemplul 1 : Astăzi mă uitam la două comenzi lansate ieri: un adaptor nano-micro-sim (3 in 1) de vreo 2$ și un adaptor Dual SIM de 1$. Bântuind și navigând în eter, mă bate gândul să caut după un BlackBerry 9105 3G Pearl. Găsesc (cu cumpărare imediată) începând cu 135€ o julitură fără accesorii până la 324€ cu shipping free. Verific cardul : 4€. Deci mai am de strâns 🙂

Caut același telefon doar că prin licitație și găsesc cu 59$ (dolari), ending time în 10 minute și vânzătorul din Italia. Îmi aprind o țigară, îmi fac o cafea și aștept. Cu un minut înainte de finalizare, plasez licitația la 60$. Sare imediat un mic războinic să liciteze la 61$.
Și uite așa ne-am războit un minut până când nemuritorul din mine a învins : 70$ un  BlackBerry 9105 3G Pearl nou.

Acum vine problema : cum îl plătesc? Pentru că am un ProstPhone 5 telefon principal și o căzătură de Sony Ericsson W995 pe post de telefon secundar, decid să pun SE W995 pe eBay. Îl pun cu 59€ (euro) și licitație de o zi. În 4 ore l-am dat cu 80€, cumpărătorul primind foto reale și toate detaliile (o carcasă nouă e în jur de 30€).

Deci iată cum am făcut rost și de $ pt BlackBerry și am rămas și cu 10€ 🙂 Acum stau să mă gândesc ce telefon să las principal și care secundar având în vedere că acum un an salivam în fața monitorului la 9105 Pearl…

Exemplul 2 : un coleg de la hotel îmi spune că are 1500-1600€ buget pt un televizor 3D de 40-46 inch plus o tabletă, de preferat iPad 3.

Îi caut pe siteurile de profil locale și îi fac o comparație :

Samsung UE40ES8000 (40 inch) la MediaWorld costă 1399€ și primește un voucher de 400€ discount pt următoarea comandă. Pe alte zece siteuri e în jur de 1600-1890€ și nu primește vouchere.

iPad3 de 16GB vine 479€ tot la MediaWorld.  Folosind voucherul primit la televizor, mai plătește doar 79€ pentru iPad.

În total cheltuie 1478€ și are iPad3 plus televizor 3D cât camera de mare.

[box type=”info”] Ideea articolului este ca de fiecare dată când cumpărați un produs, puneți în balanță trei factori : nevoia produsului (chiar am nevoie de TV 3D?), compararea prețurilor (De ce să dau 300€ în plus când pot fuma verde de banii ăia?) și nu în ultimul rând urgența achiziției (am nevoie azi de produs, sau mai pot răbda 3 săptămâni până vine din China?)[/box]

Dacă alegeți achiziția din magazinele online de profil, sfatul meu este să folosiți un site de comparare a prețurilor sau să urmăriți ofertele de reduceri din magazine. Dacă alegeți eBay, prima oară căutați după “buy now” și filtru pe preț+expediere de la cel mai mic la cel mai mare,  apoi căutați după anunțurile de tip “licitație” și care se termină cel mai curând. De preferabil eBay să îl folosiți noaptea dacă vânzătorul este din Europa (concurența în câștigarea licitației scade în felul ăsta pt că oamenii mai și dorm) sau ziua dacă achiziționați din Asia.

      Cristian Iosub