Curatenie la Metrou

București mi se pare cel mai minunat oraș din țară. Este locul perfect al contrastelor dintre păturile sociale sau serviciile de care un cetățean aka contribuabil poate beneficia.

Metroul este mijlocul de transport cu care am călătorit de fiecare dată cu maximă plăcere. Recunosc că merg de 2-3 ori pe an cu metorul, 2-3 ori cu autobuzul și în rest folosesc autoturismul. Sunt încă în prostia mea de părere că cetățeanul ar trebui să călătorească cu un mijloc de transport numai dacă își permite acest lucru, așadar dacă vreau să merg cu trenul, mi se pare firesc să plătesc bilet. Același lucru este valabil și pt Metrorex sau RATB. Nu ai bani pt bilet, nu te urci. E simplu. Există bicicletă.

Lupul moralist este datoria altuia, eu atrag atenția faptului că dacă toți am încerca să ducem o viață corectă, ar exista fonduri astfel încât să nu mai plângă Aurel Radu ca o fată virgină pe la TV că nu are bani să plătească o firmă de salubritate.

Astăzi era un domn pe la vreo 60 de ani la metrou (piata sudului) care îi reproșa vânzătoarei că stațiile sunt pline de gunoaie. Fac o paranteză întrebând retoric: în 2014 când există self service machine pt bilete, ce rost are să plătim salariile vânzătoarelor? Există personalul auxiliar, serviciile de pază…dar vânzătoarea de bilete ar trebui să facă ce?

Revin. Nenea ăsta se chinuia să îi explice vânzătoarei că e jeg în stații și pute rău. Să nu uităm de căldură și potențialul acesteia de a transforma stațiile de metrou în focare de infecție. Fătuca nu știa multe și nici nu avea ce răspunsuri să ofere direcționând omul ba să reclame telefonic, ba să reclame via email. În timpul ăsta se apropia un agent de pază. Obiectivul lui era să îndepărteze reclamantul așa că folosind puterea exemplului, i-a explicat că “nu sunt bani pt că s-a schimbat firma de curățenie de la metrou și nu au bani pt toate stațiile de metrou pentru că sunt extrem de mulți țigani (!) (nu am zis eu, ci agentul de paza) care trec peste barele de acces la metrou fără să plătească. Uite cum face ăla acum…

Asistam mut la discuție. Mut de uimire că agentul în loc să ia de gât călătorul care tocmai sărise peste barele de acces, era mult prea ocupat să îi explice reclamantului cum stă treaba cu bugetul. Asta mi-a adus aminte de un caz de la secția 19 când îmi ținea lecții un agent despre cât de mare este rata infracționalității în zonă și îmi arăta un indian local cum fugea cu telefonul unei tipe. Dar nu alerga nici el, pt că era prejudiciul mic.

Cam așa arată tomberoanele de gunoi într-o după-amiază liniștită într-o stație de metrou bucureștean. Din păcate camera telefonului mobil nu poate înregistra și mirosul de urină din jur sau jegul de pe pereții stației.

 

 

 

  1. In dimineata asta la ora 06:00 AM cosurile de gunoi aratau la fel. Astept o greva si apoi o scumpire a abonament-ului, c-asa-i in tenis.

  2. […] Curatenie la MetrouRouter TL-WR720N cu internet RDS-RCSDraga Vanghelie Cristian iunie 22, 2014 […]

  3. […] minte articolul legat de jegul care persistă în stațiile de metrou de când au schimbat firma de […]

  4. Nu s-a schimbat nimic de cand ai publicat articolul și până acum. azi era la unirii un miros ca de pubele și o mizerie de nedescris. Asta in contextul in care suntem in 2014 si Bucuresti este capitala europeana. Imi este rusine ca sunt bucurestean

    Cristian Iosub