Cutremur in Japonia

Ieri a avut loc încă un cutremur puternic de 7,3 grade Richter in Japonia, în apropiere de Fukushima. Un tsunami de aproximativ un metru a lovit coasta de est a Japoniei.

Va spun sincer ca dezastrele naturale, calamitățile, problemele ce se întâmplă de câțiva ani incoace in Japonia, nu fac decat imi provoace o stare de tristețe si compasiune fata de acel popor. Daca maine citesc in ziare despre un cutremur in Turcia, voi simti o mica poate chiar minuscula urma de tristețe. Dar poporul japonez este un popor chinuit de-a lungul istoriei si care de fiecare data a avut puterea sa se ridice. Sa ne aducem aminte de bomba nucleara. Sau de tsunami de la Fukushima. Au avut puterea sa recladeasca uneori chiar mai bine si mai frumos decat era inainte.

In ultimii doi ani am avut ocazia sa stau de vorba cu oameni din toate partile lumii : Brazilia, Peru, SUA, China, Japonia etc. Nu am intalnit oameni mai respectosi, educati si civilizati decat japonezii. Am un coleg japonez care imi spunea ca inca mai exista cazuri de sinucidere la ei, din onoare. Chiar si el considera ca fiind normal sa se sinucida daca, candva, isi va dezonora tara sau familia. Sunt putine cazuri de suicid anual in numele onoarei dar ideea e ca inca mai sunt.

Desigur, au si ei infractorii lor, puscariile lor, coruptie si toate cele. Dar comparativ cu celelalte tari ale lumii, in special cu tarile asiatice, poporul japonez merita pentru felul sau de a fi toata compasiunea si ajutorul nostru atunci cand se afla in dificultate.

Cutremurul care a dus la avarierea reactoarelor de la Fukushima a facut ravagii. Acum, cel de 7.3 nu a produs pagube importante. Cu toate cutremurele lor si arhitectura cladirilor facuta special pt a amortiza undele de soc, eu parca tot in Japonia as vrea sa emigrez intr-o zi. Nu stiu exact de ce, dar prin felul lor de a fi, imi sunt cred ca cel mai drag popor.

fukushima-1

  1. De ce vrei sa ajungi acolo? Blocul se va zgudui zilnic cu tine. Pentru ca sunt oameni de onoare, in general, crezi ca vor da dovada de sinceritate si omenie care rar se intalnesc la alte natii?

    Cristian Iosub