Cum se dasfasoara un concurs pe WordPress

Rularea unui site pe WordPress oferă mai multe avantaje.  De exemplu, poți  gestiona prezenta online mult mai ușor decât dacă ai fi optat pentru o soluție non-CMS, în special în cazul în care ai un site generator de conținut, un blog, un mini site de știri.  Dar poți, de asemenea, configura și desfășura concursuri pe site-ul tău, care poate face minuni pentru a-ți construi reputația și în stabilirea brand-ului tău ca unul care acorda atenția cuvenita.

Nu te limita la a scrie un post pe blog care spune, ‘’Hey, intra in concursul meu !’’. Poți utiliza o varietate de instrumente de campanie pentru a pregăti un concurs, sa il rulezi pe întreaga sa durata, sa îl promovezi, și sa selectezi un câștigător chiar din dashboard-ul WordPress.

Înainte de a te pierde în detalii despre modul în care vei putea crea concursuri folosind platforma WordPress, hai sa vedem motivația unui astfel de concurs.

Beneficiile concursurilor

Concursurile sunt distractive. Acest lucru este evident. Dar rulând un concurs pe siteul tău este mai mult decât distracție. Poate oferi beneficii concrete businessului tău, mai ales dacă este share-uit pe toate rețelele de socializare. Concursurile pot sa-ți aducă :

 • Mai multi urmăritori și fani

Tot ce trebuie sa faci este sa promovezi de câteva ori concursul pe rețelele de socializare și o sa observi ca va creste numărul persoanelor care te urmăresc. Acesta nu va fi un concurs promovat în mod exagerat pentru a atrage atenția. Acest lucru se va întâmpla doar pentru că oamenilor le plac concursurile și lucrurile gratuite. Acest lucru face parte din psihologia umana de baza. Poți de asemenea sa profiți de avantajul acestui lucru, corect ?

 • Mai multe comentarii, like-uri si fani

Celorlalți le face plăcere sa se implice in concursuri împreună cu prietenii lor. Este distractiv. În plus, în cazul în care una dintre metodele de participare la concurs tău este de a scrie un comentariu, de a da like paginii tale de Facebook (btw, vedeți ca Facebook a interzis începând de zilele trecute obligativitatea de a da like la o pagina pt a participa la concurs) sau sa-si ia un angajament fata de siteul într-un fel sau altul (o poza cu standul RFI din Inmedio de exemplu), o sa observi ca like-urile si comentariile vor creste rapid.

 • O lista mai mare cu adrese de email

Asa cum oamenii participa la concursul tău, tu poți stânge mai multe adrese de email în urma  acestui proces. Multe persoane vor fi de acord sa fie adăugate în lista ta de newsletter dacă acest lucru le oferă șansa de a câștiga ceva și promisiunea de a primi notificări cu privire la următoarele concursuri.

 • Extinde-ți brand-ul ( marca )

Cum vestea despre concursul tău se răspândește rapid, siteul tău va deveni mult mai vizibil pentru un public mult mai larg. Acesta este un adevarat beneficiu, pentru ca înseamnă extinderea ariei brad-ului tău și a potențialului, prin expunerea produselor și serviciilor tale, noilor potențiali clienți / cititori. În plus, o sa iți construiești rapid o reputație și anume de brand căruia ii place sa fie generos cu clienții / cititorii. Acest tip de reputație te poate duce departe.

Decide obiectivele 

Acum, ca ți-ai format o imagine mai clara asupra beneficiilor pe care concursurile ți le pot oferi, hai să vedem cum punem în aplicare. Primul pas trebuie sa fie acela de a decide un obiectiv. În primul rând derulând un concurs ’’doar pentru ca’’ nu este un mod avantajos de a lua decizii . Adică, tu nu ai trimite un comunicat de presa’’doar pentru ca’’ , nu-i asa ? Deci, nu ar trebui sa abordezi concursurile într-un mod haotic.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te întrebi ce anume vrei sa realizezi ? Vrei sa ai mai multi urmăritori pe rețelele sociale ? Mai multi vizitatori ai site-ului ? Mai multe adrese de email înscrise ? Mai multi clienți care plătesc ? Sau toate cele specificate mai sus ?

Gândește-te cu ce vrei sa te alegi din timpul petrecut pentru  crea un concurs și notează-ti ideea pe ceva. Aceasta te va ajuta pentru a te ghida cu privire la restul deciziilor pe care va trebui sa le iei.

Decide-te cu privire la un anumit tip de concurs

Următorul pas este cel în care trebuie sa-ți dai seama ce tip de concurs dorești sa derulezi. Exista doua mari categorii din care poți sa alegi :

 • Cupoane

În acest tip de concurs oamenii se înscriu pentru a câștiga un premiu de orice fel. Ei participa’’pentru a câștiga’’ orice premiu care este oferit. Cadourile și tombolele fac și ele parte din aceasta categorie de concursuri. Acestea sunt bune atunci când dorești sa atragi cât mai multi participanți cu putință și pentru a-ți extinde reach-ul la un număr cât mai mare de persoane. Dar ai grija: nu toate înscrierile vor veni de la cei care sunt cu adevarat interesați de ceea ce oferi.

 • Concursuri bazate pe aptitudini

Asa cum sugerează și numele lor, aceste tipuri de concursuri necesită ca participanții  să demonstreze o anumita abilitate înainte de a fi luați în considerare pentru premiu. Persoanele sunt obligate sa îndeplinească un fel de sarcina de exemplu o fotografie, sa realizeze un material video sau sa completeze un mini-proiect pentru a putea participa. În timp ce intrarea în aceasta competiție va fi mult mai mică decât ar fi pentru o tombola, este mult mai probabil ca participanții sa fie în conformitate cu obiectivele tale de a atrage clienți țintă.

Soluții de tip plugin

Tu trebuie sa găsești o cale prin care trebuie  sa controlezi modul în care se desfășoară un concurs și cu ce vrei sa te alegi în urma acestuia. Trebuie sa ai idee în ce tip de situație vrei sa intri prin simplul fapt ca vrei sa desfășori acest concurs. Totul este în regula pana aici dar cum vei ști de fapt sa pui toate aceste lucruri în aplicație ? Și ce rol joaca WordPress în toate acestea ? O întrebare excelenta – dacă stau sa ma gândesc – de aceea am de gând sa ma aventurez sa va răspund aici.

Prima ta opțiune este sa utilizezi un plugin pe site-ul tău WordPress, pentru a configura, gestiona și a alege un câștigător al concursului. Ai mai multe plugin-uri din care poți alege. Am ales câteva care au mai multe facilitați și le-aș utiliza personal dacă aș crea un concurs pe acest blog.

Contest Hopper (download link)

Un plugin simplu care face crearea și administrarea concursurilor, o sarcina mult mai simpla. Creezi tombole și oferi cadouri foarte ușor fără a fi nevoie sa te implici în detalii inutile. Acesta este dotat cu butoane de partajare sociala, scurtarea url-ului, selectarea câștigătorului aleatoriu prin Random.org și este integrat cu câteva servicii populare de newsletter. Este complet personalizabil, responsive si poți sa configurezi mai multe concursuri simultan.

screenshot-8

MyCRED (download link)

Dacă vrei sa ai o alta abordare de recompensare a cititorilor tăi, MyCRED poate fi o soluție. Acest plugin este un sistem de oferirea a punctelor pe baza diverselor criterii (cand publica ceva, când comentează, când se înregistrează, când se loghează, de ziua lor etc). Recompensezi cititorii / clienții, oferind puncte. Acestea pot fi “vândute” cu plata PayPal, pot fi schimbate intre utilizatori, pot fi create topuri cu userii care au cele mai multe puncte. Credeți-mă că este total customizabil. Să nu mai spun de suportul tehnic pe care îl puteți primi. Eu personal am implementat acest plugin pe un site de concursuri pentru bloggeri care oferă galbeni blogosferici la mai puțin de 20% din capacitatea acestui plugin. În același timp, l-am folosit și ca metodă de afișare a câștigurilor curente pt o platformă de advertoriale făcută pe wordpress (care nu a mai lansat-o proprietarul acesteia) .

mycred

Submission Manager by Submittable (download link)

Trebuie sa fii un client Submittable pentru a folosi acest plugin. Este un plugin destul de interesant în special dacă optezi pentru o variante de concursuri bazate pe aptitudini. Acest plugin face mult mai ușoară interpretarea formelor de prezentare Submittable in postările și paginile tale WordPress. In acest fel, poți accepta intrări într-o mare varietate de formate de fișiere, fără ca vizitatorii tai sa navigheze pe alte site-uri.

submittable

Pick Giveaway Winner (link download)

Alege Câștigătorul iți permite sa selectezi rapid un câștigător aleatoriu din comentariile adăugate la un articol desemnat de tine. O caracteristica interesanta pe care o poti observa aici este faptul ca îi poți califica pe cei care participa de mai multe ori,  sau poate fi luată în considerare numai câte o intrare (un comment) a fiecăruia

pick_winner

WordPress InviteBox Plugin (link download)

Dacă ești interesat de crearea unui sistem de trimitere a  invitațiilor pe site-ul tău atunci cu siguranță Invite Box este alegerea potrivită. Poți seta cu ușurință o varietate de programe de sesizare. Poți oferi premii instant sau poți folosi metoda invita un prieten ca mod de participare într-un concurs, sau chiar sa pui la cale tehnici motivaționale bazate pe recompense. Poți adăuga și un widget pe site pentru a le permite persoanelor sa facă referire la site-ul tău primind ceva în schimb.

InviteBox

Comment Contest (link download)

Ultimul plugin despre care voi discuta aici se numește Comment Contest . Dacă singura modalitate prin care poți accepta înscrieri în concurs este prin intermediul postării unui comentariu pe blog, atunci sigur ai nevoie de acest plugin. Selectează cu ușurință mesajul pe care îl prezintă concursul tău. Apoi tu poți administra, șterge și sa restabilești comentariile primite din tabloul de bord. După ce setezi parametrii, plugin-ul va selecta câștigătorul pentru tine. Foarte ușor.

Comment-Contest

Platforme pentru concursuri

Doar pentru ca ai de gând sa desfășori concursul tău pe WordPress asta nu înseamnă ca trebuie sa fie bazat pe plugin. De fapt, exista mai multe platforme de concursuri pe care le poți utiliza – care de multe ori au widgeturi, care pot fi integrate în postări, pagini sau în bara de meniu – care oferă o mai mare flexibilitate pentru concurs. Iată câteva opțiuni pe care ai putea sa le iei în considerare  :

Rafflecopter (link)

Aceasta platforma populara de concursuri sociale este perfecta pentru a oferi cadouri și pt a organiza tombole. Tot ce trebuie sa faci este sa selectezi un câștigător aleatoriu, iar acest lucru va functiona foarte bine. In plus, Rafflecopter iti permite sa accepți intrări in mai multe moduri pe care le poți determina, de la postări pana la comentarii, de la like-uri si distribuiri.

Rafflecopter

Strutta (link)

Aceasta platforma de concurs face mult mai simplu de configurat concursuri si tombole pentru branduri având ca scop final conversia. Folosita de cei de la Starbucks, Toyota și Adidas, Strutta iți permite sa creezi promoții sociale pentru a lansa concursuri pe toate site-urile de socializare dar si pe site-ul tău. Platforma se bazează pe șabloane, astfel configurarea este rapida si fără complicații. Strutta are un tool numit Designer ce iti permite sa personalizezi CSS-ul astfel încât sa fie cât mai apropiat designului siteului tău.

strutta

Piqora (link)

Inițial concepută pentru a fi un instrument Instagram, Tumblr si Painterst, platforma Piqora este de asemenea excelenta pentru crearea și gestionarea unor promoții.  Poți crea pagini de destinație personalizate, sa postezi fotografiile utilizatorului și sa configurezi automat tracking-ul fiecărui utilizator.

piqora

Votigo (link)

Votigo este o alta platforma de marketing pentru rețelele sociale, care face mult mai simplu de configurat promoții ce vor creste engagementul cititorilor si pot aduce un număr ridicat de followeri. Poți integra concursurile tale pe  contul tău social precum Facebook, Instagram, Vine si Youtube si/sau poți promova direct pe site-ul tău. Votigo pune la dispoziție dezvoltatorilor și documentația API pentru o personalizare totală.

votigo

Sfaturi

Ca sa fiu sincer derularea unui concurs care se bazează în principal pe un site WordPress iți va lua ceva timp și va cere ceva efort pentru a-l configura. Dar cu atât de multe instrumente disponibile ai siguranța configurării unui concurs stabil și greu de “păcălit”.

 • Fii scurt si la obiect

Si ma refer in orice mod posibil. Stabilește durata concursului pentru o perioadă scurta de timp – tipic este intre o săptămână și o luna – și asigură-te că cititorul este informat complet dar scurt și la obiect. Nu este nevoie sa scrii romane sau lucrări de doctorat. Doar informează cititorii despre modul în care pot sa participe la concurs .

 • Monitorizează

Derulând un concurs poate fi o modalitate foarte buna pentru a crea interes pentru brand-ul tău dar nu te opri din promovare după ce promoțiile / concursurile se încheie. Este important sa continui sa iți iei angajamente fata de noii tai cititori / followeri. Mulțumește-le pentru faptul ca sunt conectați cu tine (pe rețelele sociale) sau că te citesc, răspunde la comentariile lor și fii de fapt o adevărată ființă umană. Exemple de branduri ce crează campanii promoționale și concursuri atât pe rețelele sociale cât și pe siteul acestora dar apoi acționează după modelul corporatist de template-uri sunt foarte multe. Chiar recent am încercat să am o discuție cu un cunoscut brand de la noi din țară, brand care avea câte 2-3 postări pe zi pe rețelele sociale, trimitea newslettere, dar răspundea numai joia la comentariile de pe Facebook sau la emailuri. Dar, este in regulă să atragi un număr impresionant de fani, dar fanii respectivi au nevoie de aceeași atenție pe care le-o ofereai și în perioada în care i-ai atras. Ca în campania electorală. Este în regulă să promiți dar mențineți promisiunea și tratează cititorul ca pe un om, nu ca pe un user !

 • Sa desfășori un concurs de dragul unui concurs nu prea funcționează

Dacă eșuezi atunci când iți alegi un obiectiv pentru concursul tău sau brusc inventezi ceva în ultima clipa fără da dai prea multa atenție micilor detalii, iți poate aduce noi followeri și vizitatori pe site-ul tău dar este foarte puțin probabil ca acele persoane sa fie de fapt interesate de ceea ce tu le oferi. De asemenea concursurile si premiile tale pentru a fi eficiente trebuie sa fie legate de domeniul tau de interes si de ceea ce tu le oferi ca brand.

Concluzii

Concursurile reprezinta o forma excelenta de promovare a site-ului tău, in special când ești în încercarea de a-ți creste audienta rapid. Dar asta nu înseamnă ca poți accepta orice varietate de cereri de concursuri. Lucrând cu site-ul WordPress înseamnă ca trebuie sa te gândești fie la pluginuri fie la soluțiile externe ale concursului. Trebuie sa te gândești la modul în care un concurs a fi prezentat pe site-ul tău și cum a fi acesta integrat pe rețelele sociale și vice-versa. Derulând un concurs pe WordPress este mult mai mult decât găsirea de participanți pentru a oferi un premiu. Este vorba despre a pune bazele pentru construirea unei reputații a unui brand . Pentru acest lucru merita sa depui mai mult efort suplimentar, nu crezi ?

 1. Salut Cristian,

  In primul rand as vrea sa-ti multumesc pentru acest post foarte detaliat. Blog-ul meu este inca nou, dar ma gandesc sa rulez un concurs cat mai curand insa sunt mai multe detalii de care nu eram sigur. Multe din aceste detalii mi le-ai clarificat tu, iar restul trebuie sa incerc sa le rezolv singur.

  Din experienta ta, are sens sa rulezi un concurs pe un blog de tip “personal”, care nu are un subiect anume? Intentia probabil ar fi sa adaug mai multe e-mailuri la baza mea de date pentru postari viitoare, si alte concursuri.

  Multumesc,

  Claudiu

  • Salut. In primul rand, trebuie sa te gandesti care este obiectivul. Din cate spui, obiectivul tau este strangerea cu accesptul cititorilor a unei baze de emailuri. Poti sa faci un concurs (tematica si premiul le stabilesti tu) avand ca lead abonarea la newsletter. Poti folosi provideri de tip http://www.conectoo.ro si ai o limita la contul gratuit de 500 abonati si 3000 mailuri pe luna. Pe baza adreselor colectate, trimiti newslettere periodic, atunci cand postezi continut pe blogul tau. Mai departe, daca cititorii raman abonati sau nu la NL tau, depinde de continutul publicat

 2. Foarte folositor articolul.

  Cristian Iosub